Zoek preventiemethodieken
- Gezin (34) Gezin-filter toepassen
- Lokale besturen (40) Lokale besturen-filter toepassen
- Onderwijs (36) Onderwijs-filter toepassen
- Rechtstreeks naar de burger (25) Rechtstreeks naar de burger-filter toepassen
- Vrije tijd (54) Vrije tijd-filter toepassen
- Werk (13) Werk-filter toepassen
- Zorg en welzijn (52) Zorg en welzijn-filter toepassen
- Alcohol (45) Alcohol-filter toepassen
- Algemene gezondheidsbevordering (8) Algemene gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Bevolkingsonderzoeken (2) Bevolkingsonderzoeken-filter toepassen
- Beweging (16) Beweging-filter toepassen
- BVO Andere (2) BVO Andere-filter toepassen
- Drugs (39) Drugs-filter toepassen
- Gamen (18) Gamen-filter toepassen
- Geestelijke gezondheidsbevordering (6) Geestelijke gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Geestelijke gezondheidszorg (1) Geestelijke gezondheidszorg-filter toepassen
- Gezond eten (11) Gezond eten-filter toepassen
- Gokken (20) Gokken-filter toepassen
- Milieugezondheid (5) Milieugezondheid-filter toepassen
- Mondgezondheid (3) Mondgezondheid-filter toepassen
- Ondervoeding bij ouderen (3) Ondervoeding bij ouderen-filter toepassen
- Psychoactieve medicatie (19) Psychoactieve medicatie-filter toepassen
- Sedentair gedrag (18) Sedentair gedrag-filter toepassen
- Seksuele gezondheid (21) Seksuele gezondheid-filter toepassen
- Suïcidepreventie (3) Suïcidepreventie-filter toepassen
- Tabak (32) Tabak-filter toepassen
- Themaoverschrijdend (10) Themaoverschrijdend-filter toepassen
- Val- en fractuurpreventie (6) Val- en fractuurpreventie-filter toepassen
-
Relationele en Seksuele Vorming (RSV-Wijs)
Relationele en seksuele vorming geven is niet altijd even gemakkelijk. Gelukkig hoef je niet van nul te beginnen, en is er ondersteuning indien je deze nodig hebt. Sensoa biedt informatie over seksuele ontwikkeling, didactische tips, gratis les-/vormingsmaterialen, beleidstools, leerlijnen en vormingen aan, steeds gebaseerd op de recentste wetenschappelijke inzichten. Je vindt alles terug op www.sensoa.be
-
Vlaggensysteem
Methodiek om seksueel gedrag van minderjarigen te bespreken, correct in te schatten en te reageren. Het systeem heeft reeds zijn succes bewezen en werd doorontwikkeld in producten van Sensoa en partners. Er worden 6 criteria gebruikt om seksueel gedrag van en t.a.v.
-
Zanzu : Website en ondersteuningsaanbod voor intermediairs
De methodiek Zanzu bestaat uit de website Zanzu.be en een ondersteuningsaanbod voor intermediairs. Het doel is om de toegang van kwetsbare migranten tot basisinformatie, counseling en vorming inzake seksuele gezondheid te verbeteren. Intermediairs die werken met kwetsbare migranten krijgen ondersteuning zodat ze kwaliteitsvolle counseling en vorming rond seksuele gezondheid kunnen aanbieden. De 14-talige website Zanzu.be staat daarbij centraal.
-
Het gat in de haag, soc vaard kleuteronderwijs (3-6 jaar)
'Het gat in de haag' is een evidence based methodiek voor het trainen van persoonlijke en sociale vaardigheden van kleuters. 'Het gat in de haag' bestaat uit 3 schootboeken, één voor elke kleuterklas. In elk boek staan 10 voor kleuters zeer herkenbare verhalen met prachtige kijkplaten. Elk verhaal belicht een andere sociale vaardigheid. Bij elk verhaal horen ook een tiental activiteiten waaruit de leerkracht kan plukken om de betreffende vaardigheid te trainen.
-
TOPspel, soc vaard basisschool (6-12 jaar)
TOPspel is een revolutionaire methodiek die ontwikkeld werd door De Sleutel, op basis van het evidence based Good Behaviour Game. TOPspel traint de persoonlijke en sociale vaardigheden bij kinderen in de lagere school. De ingrediënten van TOPspel zijn teamwork, afspraken maken en positieve bekrachtiging. Gewenst gedrag wordt op een positieve en speelse manier ingeoefend. TOPspel bestaat uit een training (meestal van een heel schoolteam), een speldoos en een website. Leerkrachten worden gedurende een volledig (school)jaar begeleid.
-
Sportivos Brons - Begeleidigsmaterialen
Begeleid jij, als preventiewerker, in jouw regio een Sportivos-sportclub? Hier vind je een aantal nuttige materialen die kaderen binnen Sportivos Brons. Het gaat om: - De informatie voor het startmoment - De powerpoint van het startmoment - De leidraden voor evaluatiemomenten - De leidraad voor de vorming ‘Alcohol en drugs in de sportclub’ voor kantine-medewerkers en bestuursleden - De powerpointpresentatie voor de vorming - De uitnodiging, het evaluatieformulier en het attest voor deelname voor de vorming
-
Woogie Boogie
Het Vlaams Instituut Gezond Leven ontwikkelde samen met Disney Benelux Woogie boogie. Met Woogie boogie willen het Vlaams Instituut Gezond Leven en Disney Benelux het lang stilzitten bij kleuters (3-6 jaar) aanpakken. Woogie boogie bestaat uit een reeks van leuke filmpjes, een methodiek voor kleuterklassen, een beweegdag (vanaf 2018) en challenges (vanaf 2020). Meer informatie op www.woogieboogie.be.
-
Sportivos
Sportivos is een preventietraject dat op een voor sportclubs haalbare wijze streeft naar het beperken van problemen door alcohol- en druggebruik. Er wordt stapsgewijs, in 3 fasen, gewerkt aan het uitstippelen van een alcohol- en drugbeleid in een sportclub. Sportivos-clubs streven naar een veilige en zorgzame clubomgeving met gezondheidswinst voor sporters, clubleden, sympathisanten en bezoekers van de sportclub. Een beleidsmatige aanpak stimuleren is de beste oplossing. Die is gebaseerd op vier pijlers: regelgeving en procedures, educatie, begeleiding en structurele maatregelen.
-
Sportivos Zilver - Materialen voor de begeleider
Dit zijn de materialen voor de begeleider van een sportclub in het traject Sportivos Zilver. Ze zijn enkel te downloaden via de bijgevoegde link: - De handleiding voor het startmoment - De powerpoint voor het startmoment - De handleiding voor evaluatiemomenten - De handleiding voor de vorming ‘Alcohol- en drugcoach' - De powerpointpresentatie voor de vorming ‘Alcohol- en drugcoach' - De uitnodiging, het evaluatieformulier en het attest voor clubs die deelnemen aan de vorming Daarnaast zijn er materialen voor de sportclubs zelf. Deze vind je bij de gerelateerde materialen via de link.
-
Hiv-stigma en discriminatie bestrijden
Ondersteuningsmiddelen en activiteiten willen het maatschappelijk stigma over hiv en de bijhorende discriminatie verminderen. De methodiek richt zich op verschillende settings en doelgroepen en op verschillende niveaus: individueel, intermediair, structureel. Bestaande ondersteuningsmiddelen en activiteiten worden inhoudelijk aangepast op basis van een determinantenanalyse over stigma en discriminatie bij hiv. Negatieve ervaringen in de zorgsector kunnen leiden tot het vermijden van testen. Ze hinderen gezondheidscounseling, verminderen therapietrouw en verstoren de zorgcascade.
-
Risicocommunicatie - Communiceren met je buren
De leidraad ‘Communiceren met uw buren’ maakt deel uit van een pilootproject in West-Vlaanderen waar bedrijven en omwonenden dichter bij elkaar worden gebracht. Door een goede communicatie met de buurt kan al heel wat ongenoegen, verloren tijd en energie vermeden worden.
-
Leerlijn verslavingspreventie in het onderwijs
Met de nieuwe leerlijn verslavingspreventie kan je makkelijk ontdekken waarrond je best werkt als je les wil geven over alcohol, tabak, gokken, illegale drugs of gamen. In enkele kliks ontdek je preventieve aanbevelingen op maat van jouw klas. De leerlijn geeft je aanbevelingen voor de 1ste kleuterklas tot het 6de middelbaar. Er wordt steeds de link gemaakt met vakoverschrijdende eindtermen en bijhorende lesmaterialen. De leerlijn helpt ook om de pijler 'Educatie' van het Drugbeleid op School vorm te geven.
-
Kadermethodiek Gezonde School
De Kadermethodiek Gezonde School is een methodiek die je helpt om stap per stap te evolueren van losse acties naar een samenhangend gezondheidsbeleid op school, rekening houdend met een aantal succesfactoren. Gezonde School biedt drie basisinstrumenten aan. Deze zijn bruikbaar voor elk type school (gewoon, deeltijds, buitengewoon onderwijs) en dit voor elk van de gezondheidsthema’s: - de gezondheidsmatrix - het stappenplan - het spinnenweb gezondheidsbeleid.
-
Wegwijzer voor een alcohol- en drugbeleid op de sociale dienst van het OCMW
Een alcohol- en drugbeleid is een samenhangend geheel van afspraken over hoe de sociale dienst van het OCMW omgaat met cliënten met alcohol- of andere drugproblemen. Het vertrekt vanuit de zorg voor cliënten én maatschappelijk werkers en biedt een duidelijk kader en een houvast in individuele situaties. In deze brochure leest u over de meerwaarde van een alcohol- en drugbeleid voor de sociale dienst van een OCMW en hoe u te werk kunt gaan om een beleid uit te werken.
-
Huisstijlhandleiding Bevolkingsonderzoeken naar Kanker
Minigids voor Logo’s, lokale besturen en andere partners. Toelichting, do's and don'ts, beschikbare materialen en richtlijnen voor de aanmaak van afgeleide beelden.
-
Unplugged, drugprev en soc vaard sec ond (12-18 jaar)
Unplugged is een methodiek voor drugpreventie voor de drie graden van het secundair onderwijs, die het trainen van persoonlijke en sociale vaardigheden hoog in het vaandel draagt. In elke graad is de methodiek afgestemd op de noden van leerlingen, leerkrachten en school. Hoewel deze materialen vrij te verkrijgen zijn, is het aangewezen dat leerkrachten die hier gebruik van willen maken een training volgen. Trainingen kunnen georganiseerd worden in de school, maar er zijn ook open trainingen waarvoor leerkrachten zich individueel kunnen inschrijven.
-
Kadermethodiek Gezond Werken
De Kadermethodiek Gezond Werken helpt ondernemingen stap voor stap te evolueren van losse acties naar een samenhangend preventief gezondheidsbeleid op het werk, rekening houdend met een aantal succesfactoren. De kadermethodiek Gezond Werken zijn twee basisinstrumenten die bruikbaar zijn voor elk type onderneming: - de gezondheidsmatrix - het stappenplan. Op www.gezondwerken.be vind je de achtergrond van de verschillende instrumenten en dit toegepast op elk thema.
-
Rookvrij speelterrein
Kinderen en jongeren hebben het recht om rookvrij op te groeien. Om te kunnen spelen en zich te amuseren in omgevingen waar niet gerookt wordt. Want kinderen en jongeren kopiëren gedrag, en ook roken valt daaronder. Maak je speelterrein rookvrij en help kinderen om rookvrij op te groeien.
-
Rookvrije jeugdvereniging
Kinderen en jongeren hebben het recht om rookvrij op te groeien. Om te kunnen spelen en zich te amuseren in omgevingen waar niet gerookt wordt. Want kinderen en jongeren kopiëren gedrag, en ook roken valt daaronder. Maak je jeugdvereniging rookvrij en help kinderen om rookvrij op te groeien.
-
Rookvrije kinderboerderij
Kinderen en jongeren hebben het recht om rookvrij op te groeien. Om te kunnen spelen, leren en zich te amuseren in omgevingen waar niet gerookt wordt. Want kinderen en jongeren kopiëren gedrag, en ook roken valt daaronder. Maak je kinderboerderij rookvrij en help kinderen om rookvrij op te groeien.