Zoek preventiemethodieken
- Gezin (25) Gezin-filter toepassen
- Lokale besturen (30) Lokale besturen-filter toepassen
- Onderwijs (36) Onderwijs-filter toepassen
- Rechtstreeks naar de burger (26) Rechtstreeks naar de burger-filter toepassen
- Vrije tijd (46) Vrije tijd-filter toepassen
- Werk (14) Werk-filter toepassen
- Zorg en welzijn (44) Zorg en welzijn-filter toepassen
- Alcohol (37) Alcohol-filter toepassen
- Algemene gezondheidsbevordering (1) Algemene gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Beweging (10) Beweging-filter toepassen
- Drugs (34) Drugs-filter toepassen
- Eet- en gewichtsproblemen (+ gezond gewicht) (1) Eet- en gewichtsproblemen (+ gezond gewicht)-filter toepassen
- Gamen (11) Gamen-filter toepassen
- Geestelijke gezondheidsbevordering (1) Geestelijke gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Geestelijke gezondheidszorg (1) Geestelijke gezondheidszorg-filter toepassen
- Gezond eten (11) Gezond eten-filter toepassen
- Gokken (15) Gokken-filter toepassen
- Milieugezondheid (5) Milieugezondheid-filter toepassen
- Mondgezondheid (3) Mondgezondheid-filter toepassen
- Ondervoeding bij ouderen (3) Ondervoeding bij ouderen-filter toepassen
- Psychoactieve medicatie (13) Psychoactieve medicatie-filter toepassen
- Sedentair gedrag (12) Sedentair gedrag-filter toepassen
- Seksuele gezondheid (21) Seksuele gezondheid-filter toepassen
- Suïcidepreventie (2) Suïcidepreventie-filter toepassen
- Tabak (23) Tabak-filter toepassen
- Themaoverschrijdend (3) Themaoverschrijdend-filter toepassen
- Val- en fractuurpreventie (4) Val- en fractuurpreventie-filter toepassen
-
Vlaggensysteem
Methodiek om seksueel gedrag van minderjarigen te bespreken, correct in te schatten en te reageren. Het systeem heeft reeds zijn succes bewezen en werd doorontwikkeld in producten van Sensoa en partners. Er worden 6 criteria gebruikt om seksueel gedrag van en t.a.v.
-
Zanzu : Website en ondersteuningsaanbod voor intermediairs
De methodiek Zanzu bestaat uit de website Zanzu.be en een ondersteuningsaanbod voor intermediairs. Het doel is om de toegang van kwetsbare migranten tot basisinformatie, counseling en vorming inzake seksuele gezondheid te verbeteren. Intermediairs die werken met kwetsbare migranten krijgen ondersteuning zodat ze kwaliteitsvolle counseling en vorming rond seksuele gezondheid kunnen aanbieden. De 14-talige website Zanzu.be staat daarbij centraal.
-
Woogie Boogie
Het Vlaams Instituut Gezond Leven ontwikkelde samen met Disney Benelux Woogie boogie. Met Woogie boogie willen het Vlaams Instituut Gezond Leven en Disney Benelux het lang stilzitten bij kleuters (3-6 jaar) aanpakken. Woogie boogie bestaat uit een reeks van leuke filmpjes, een methodiek voor kleuterklassen, een beweegdag (vanaf 2018) en challenges (vanaf 2020). Meer informatie op www.woogieboogie.be.
-
Veilig uitgaan voor mannen die seks hebben met mannen (MSM)
Sensoa onderhoudt goede contacten met homohoreca en holebifuiven om hen te motiveren tot het nemen van initiatieven voor de preventie van hiv en soa’s bij MSM. Tijdens de gesprekken wordt informatie uitgewisseld over lopende en komende campagnes van Sensoa, over tendensen en nieuwe noden bij de klanten. In het verleden werden verschillende ondersteuningsmiddelen ontwikkeld (affichekaders, PipeLife) Ook drukwerk van Sensoa worden verspreid in de homohoreca. Sensoa levert condooms en glijmiddel op waterbasis in bulk aan de homosekshoreca.
-
Sportivos
Sportivos is een preventietraject dat op een voor sportclubs haalbare wijze streeft naar het beperken van problemen door alcohol- en druggebruik. Er wordt stapsgewijs, in 3 fasen, gewerkt aan het uitstippelen van een alcohol- en drugbeleid in een sportclub. Sportivos-clubs streven naar een veilige en zorgzame clubomgeving met gezondheidswinst voor sporters, clubleden, sympathisanten en bezoekers van de sportclub. Een beleidsmatige aanpak stimuleren is de beste oplossing. Die is gebaseerd op vier pijlers: regelgeving en procedures, educatie, begeleiding en structurele maatregelen.
-
Hiv-stigma en discriminatie bestrijden
Ondersteuningsmiddelen en activiteiten willen het maatschappelijk stigma over hiv en de bijhorende discriminatie verminderen. De methodiek richt zich op verschillende settings en doelgroepen en op verschillende niveaus: individueel, intermediair, structureel. Bestaande ondersteuningsmiddelen en activiteiten worden inhoudelijk aangepast op basis van een determinantenanalyse over stigma en discriminatie bij hiv. Negatieve ervaringen in de zorgsector kunnen leiden tot het vermijden van testen. Ze hinderen gezondheidscounseling, verminderen therapietrouw en verstoren de zorgcascade.
-
Oog voor lekkers
Oog voor Lekkers is het gloednieuwe Vlaamse project rond groenten, fruit en/of melk op school. Samen met de mascottes slurp en slice ontdekken leerlingen verschillende soorten groenten en fruit en proeven ze van melk. Oog voor Lekkers vervangt vanaf schooljaar 2017-2018 het bekende Tutti Frutti en Melk op School. Dankzij Europese en Vlaamse subsidies en met steun van de groente-, de fruit- en de zuivelsector kunnen scholen gedurende 10 of 20 weken genieten van een financiële ondersteuning.
-
Kadermethodiek Gezonde School
De Kadermethodiek Gezonde School is een methodiek die je helpt om stap per stap te evolueren van losse acties naar een samenhangend gezondheidsbeleid op school, rekening houdend met een aantal succesfactoren. Gezonde School biedt drie basisinstrumenten aan. Deze zijn bruikbaar voor elk type school (gewoon, deeltijds, buitengewoon onderwijs) en dit voor elk van de gezondheidsthema’s: - de gezondheidsmatrix - het stappenplan - het spinnenweb gezondheidsbeleid.
-
Wegwijzer voor een alcohol- en drugbeleid op de sociale dienst van het OCMW
Een alcohol- en drugbeleid is een samenhangend geheel van afspraken over hoe de sociale dienst van het OCMW omgaat met cliënten met alcohol- of andere drugproblemen. Het vertrekt vanuit de zorg voor cliënten én maatschappelijk werkers en biedt een duidelijk kader en een houvast in individuele situaties. In deze brochure leest u over de meerwaarde van een alcohol- en drugbeleid voor de sociale dienst van een OCMW en hoe u te werk kunt gaan om een beleid uit te werken.
-
Naar een (gratis) wateraanbod op school.
In een evenwichtig drankenaanbod op school staat het aanbod van gratis water centraal. In de fiche rond water vind je concrete tips om een aanbod van gratis water op school te installeren.
-
Waterpas
De waterpas heeft als doel kinderen op een speelse manier aan te moedigen om op regelmatige tijdstippen te drinken en daarbij vooral te kiezen voor water.
-
Kadermethodiek Gezond Werken
De Kadermethodiek Gezond Werken helpt ondernemingen stap voor stap te evolueren van losse acties naar een samenhangend preventief gezondheidsbeleid op het werk, rekening houdend met een aantal succesfactoren. De kadermethodiek Gezond Werken zijn twee basisinstrumenten die bruikbaar zijn voor elk type onderneming: - de gezondheidsmatrix - het stappenplan. Op www.gezondwerken.be vind je de achtergrond van de verschillende instrumenten en dit toegepast op elk thema.
-
Richtlijnen voor gezond voedingsaanbod in bedrijven
Het Vlaams Instituut Gezond Leven ontwikkelde richtlijnen om ondernemingen te ondersteunen in hun aanbod op het werk van voeding en drank. Die richtlijnen zijn gebaseerd op de voedingsdriehoek. Er zijn richtlijnen voor dranken, tussendoortjes en warme maaltijden.
-
Rookvrij speelterrein
Kinderen en jongeren hebben het recht om rookvrij op te groeien. Om te kunnen spelen en zich te amuseren in omgevingen waar niet gerookt wordt. Want kinderen en jongeren kopiëren gedrag, en ook roken valt daaronder. Maak je speelterrein rookvrij en help kinderen om rookvrij op te groeien.
-
Rookvrije jeugdvereniging
Kinderen en jongeren hebben het recht om rookvrij op te groeien. Om te kunnen spelen en zich te amuseren in omgevingen waar niet gerookt wordt. Want kinderen en jongeren kopiëren gedrag, en ook roken valt daaronder. Maak je jeugdvereniging rookvrij en help kinderen om rookvrij op te groeien.
-
Rookvrije kinderboerderij
Kinderen en jongeren hebben het recht om rookvrij op te groeien. Om te kunnen spelen, leren en zich te amuseren in omgevingen waar niet gerookt wordt. Want kinderen en jongeren kopiëren gedrag, en ook roken valt daaronder. Maak je kinderboerderij rookvrij en help kinderen om rookvrij op te groeien.
-
Warme Dagen - Campagne
Campagne om mensen preventief te informeren over de gevolgen van erg warme dagen en hen te sensibiliseren wat ze kunnen doen om dit te voorkomen.
-
Praktijkrichtlijn 'valpreventie in woonzorgcentra: praktijkrichtlijn voor Vlaanderen'
Deze praktijkrichtlijn is gebaseerd op de best beschikbare wetenschappelijke evidentie en op de (klinische en wetenschappelijke) expertise van de leden van de werkgroep residentiële ouderenzorg van het Expertisecentrum Val- en Fractuurpreventie Vlaanderen (EVV), dit met steun van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Het is een leidraad, geen verplichting. Het kan je helpen om in de dagelijkse praktijk valincidenten te detecteren, te evalueren en te behandelen, om zo nieuwe valincidenten en de mogelijk ernstige gevolgen te voorkomen.
-
Werken naar etnisch-culturele minderheden
VAD komt tegemoet aan deze noden in volgende projecten: - Voor de opvangcentra en lokale opvanginitiatieven voor asielzoekers werd een draaiboek om beleidsmatig te werken rond alcohol en drugs en een toolkit met educatieve en begeleidingsmethodieken uitgewerkt. - In een ander project werkte VAD, in samenwerking met Vlaams Instituut Gezond Leven en zes pilootregio's, een aantal methodieken en materialen voor ECM-ouders uit.
-
Wisselwerken
Wisselwerken, dat is elk half uur rechtstaan. Het Vlaams Instituut Gezond Leven wil van wisselwerken het nieuwe normaal maken, waarbij het algemeen aanvaard is dat werknemers elk half uur even rechtstaan van hun stoel. Op de webpagina www.wisselwerken.be krijg je wetenschappelijke info over wisselwerken maar ook tips en handige tools (o.a. filmfragment, infobrochures, PowerPointpresentatie) om te wisselwerken en anderen hiervoor kan warm maken.