Zoek preventiemethodieken
- (-) Remove Rechtstreeks naar de burger filter Rechtstreeks naar de burger (41)
- Gezin (10) Gezin-filter toepassen
- Lokale besturen (24) Lokale besturen-filter toepassen
- Onderwijs (18) Onderwijs-filter toepassen
- Vrije tijd (19) Vrije tijd-filter toepassen
- Werk (18) Werk-filter toepassen
- Zorg en welzijn (32) Zorg en welzijn-filter toepassen
- Alcohol (7) Alcohol-filter toepassen
- Algemene gezondheidsbevordering (1) Algemene gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Bevolkingsonderzoeken (1) Bevolkingsonderzoeken-filter toepassen
- Beweging (3) Beweging-filter toepassen
- Diabetes en cardiovasculair risico (9) Diabetes en cardiovasculair risico-filter toepassen
- Drugs (6) Drugs-filter toepassen
- Eet- en gewichtsproblemen (+ gezond gewicht) (2) Eet- en gewichtsproblemen (+ gezond gewicht)-filter toepassen
- Gamen (2) Gamen-filter toepassen
- Geestelijke gezondheidsbevordering (2) Geestelijke gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Gezond eten (1) Gezond eten-filter toepassen
- Gokken (2) Gokken-filter toepassen
- Infectieziekten en vaccinaties (1) Infectieziekten en vaccinaties-filter toepassen
- Milieugezondheid (1) Milieugezondheid-filter toepassen
- Psychoactieve medicatie (2) Psychoactieve medicatie-filter toepassen
- Sedentair gedrag (2) Sedentair gedrag-filter toepassen
- Suïcidepreventie (10) Suïcidepreventie-filter toepassen
- Tabak (13) Tabak-filter toepassen
-
Zelfmoord1813
Portaalsite voor suïcidepreventie in Vlaanderen. Bevat informatie, hulp en ondersteuning voor: - mensen met zelfmoordgedachten, hun omgeving en nabestaanden - iedereen met vragen over suïcidepreventie (bv. journalisten, studenten, werkgevers, ...) - hulpverleners - beleidsmensen
-
Zelfhulp
Allerlei materialen en modules voor gebruikers, kinderen van ouders met een afhankelijkheidsproblematiek, partners van gebruikers en andere personen uit de omgeving van de gebruiker om aan een afhankelijkheidsproblematiek te werken.
-
Think Life
Think Life is een online zelfhulpcursus die mensen met zelfmoordgedachten helpt om beter om te gaan met deze gedachten. De cursus is gratis beschikbaar via Zelfmoord1813 en is opgebouwd uit zes stappen die zelfstandig en op eigen tempo doorlopen kunnen worden.
-
Toekomstgerichte Training
Toekomstgerichte Training is een groepstraining voor volwassenen met zelfmoordgedachten gebaseerd op technieken uit de cognitieve gedragstherapie, probleemoplossende therapie en positieve psychologie. De focus ligt op het denken in mogelijkheden, het leren een beeld te vormen van wat wél zou kunnen in de toekomst door het opstellen van kleine persoonlijke doelen. Deze training werd ontwikkeld aan de Vrije Universiteit Amsterdam en werd door VLESP aangepast voor gebruik in Vlaanderen. De training omvat 8 wekelijkse sessies van 2 uur (voor 6 à 10 deelnemers).
-
Ondersteuning minderjarige en volwassen kinderen van ouders met een afhankelijkheidsprobleem
Heel wat kinderen groeien op met een vader of moeder die problematisch alcohol, drugs of medicatie gebruikt. Het afhankelijkheidsprobleem van de ouder heeft een zware impact op het gezin. Zowel minderjarige als volwassen kinderen van ouders met een afhankelijkheidsprobleem (KOAP) lijden er sterk onder. Ze zitten met allerlei vragen en hebben nood aan extra aandacht, ondersteuning en begeleiding.
-
Mindfulness-based cognitieve training
Mindfulness-based cognitieve training voor mensen met zelfmoordgedachten (MBCT-S) is een groepstraining gebaseerd op de reguliere op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie, maar aangepast voor het omgaan met zelfmoordgedachten. Een belangrijk onderdeel vormt bijvoorbeeld het opmaken van een safety plan waarmee deelnemers stap voor stap geleerd wordt om een suïcidale crisis te herkennen en die crisis beter het hoofd te bieden. De focus tijdens de training ligt op het hier en nu zonder voortdurend te piekeren over het verleden of de toekomst.
-
Safety Plan
Een safety plan of veiligheidsplan helpt mensen met zelfmoordgedachten om een crisis te overbruggen. Het kan online ingevuld en opgeslagen of geprint worden of je kan een versie downloaden om op papier in te vullen.
-
Warme Dagen - Campagne
Campagne om mensen preventief te informeren over de gevolgen van erg warme dagen en hen te sensibiliseren wat ze kunnen doen om dit te voorkomen.
-
Groepscursus "Stoppen met roken"
In groep stoppen is zo veel leuker Hoe zo’n groepscursus werkt? In 8 sessies stoppen mensen samen met roken. Onder begeleiding van een tabakoloog, dat is een erkende rookstopbegeleider. In de groep vinden mensen steun. Iedereen heeft hetzelfde doel voor ogen, er kan veel gedeeld en gelachen worden. Een sessie duurt ongeveer 1u 30. Voor de 8 rookstopsessies starten kan je een infosessie organiseren om mensen warm te maken om deel te nemen aan een groepscursus. Dit verhoogt het aantal deelnemers aan de rookstopcursus.
-
Helpdesk bij eet- en gewichtsproblemen
Eetexpert helpt je bij het zoeken naar een geschikte hulpverlener bij eet- en gewichtsproblemen. Daarnaast kan je als hulpverlener bij ons terecht voor ondersteuning bij je werk. Preventie-, beleids- en persmedewerkers kunnen ons contacteren voor advies. Eetexpert telefonisch van ma-vrij (016/84.56.99) en via mail (secretariaat@eetexpert.be) bereikbaar om je te helpen met je praktijkvragen.
-
Werken naar etnisch-culturele minderheden
VAD komt tegemoet aan deze noden in volgende projecten: - Voor de opvangcentra en lokale opvanginitiatieven voor asielzoekers werd een draaiboek om beleidsmatig te werken rond alcohol en drugs en een toolkit met educatieve en begeleidingsmethodieken uitgewerkt. - In een ander project werkte VAD, in samenwerking met Vlaams Instituut Gezond Leven en zes pilootregio's, een aantal methodieken en materialen voor ECM-ouders uit.
-
HALT2Diabetes - groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing
In de HALT2Diabetes regio’s kunnen hoogrisicopersonen voor diabetes type 2 gratis deelnemen aan “Groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing”. In 6 opeenvolgende groepssessies van anderhalf uur gaat men, onder begeleiding van een diëtist, praktijkgericht aan de slag met eetgewoonten en leert men hoe gezonder te eten. Deze gratis groepssessies worden georganiseerd voor personen met een FINDRISC = 12 en voor vrouwen met een voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes. Er is ook een online / Corona-proof variant in ontwikkeling
-
HALT2Diabetes
In HALT2Diabetes wordt een 2stapsmethode, met de FINDRISC vragenlijst als eerste stap, gebruikt bij 45-plussers. De FINDRISC vragenlijst kan worden afgenomen in de huisartsenpraktijk maar wordt ook breed verspreid via de community. Bij een FINDRISC score vanaf 12 wordt aan verdere cardiometabole risicoprofilering gedaan door de huisarts (bepaling van de nuchtere bloedsuikerwaarden en het risico op hart- en vaatziekten). De huisarts verwijst dan door naar het geschikte leefstijlaanbod in de buurt, o.a. de gratis groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing.
-
Zoet Zwanger
Het project Zoet Zwanger richt zich tot vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad en hun zorgverleners om de postnatale opvolging van vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad te bevorderen, gezien hun verhoogd risico om later in het leven diabetes type 2 te ontwikkelen. Hiervoor is in 2009 een uitgebreid sensibilisatiecampagne opgericht.
-
BackUp
BackUp is een mobiele applicatie die houvast wil bieden bij zelfdodingsgedachten. De app bevat verschillende tools die je kunnen helpen een crisis te overbruggen of een volgende crisis te voorkomen. Ook als je er wilt zijn voor iemand anders kun je met BackUp aan de slag.
-
BackPAC. Persoonlijkheidsspecifieke interventie voor jongeren die vroeg experimenteren met alcohol en cannabis
BackPAC is een individuele interventie voor jongeren van 12 tot en met 15 jaar op maat van specifieke persoonlijkheidstypes. Het sensatiezoekend, impulsief, angstgevoelig en negatief denkend persoonlijkheidstype hangt samen met een verhoogd risico op middelenproblemen. Deelnemende jongeren gebruiken al alcohol en/of cannabis, maar nog niet problematisch. Ze krijgen inzicht in hun persoonlijkheid en de manier waarop ze omgaan met moeilijke situaties. BackPAC bestaat uit 2 gesprekken. Begeleiders van CLB, bijzondere jeugdzorg en CAW/JAC kunnen ermee aan de slag.
-
De DrugLijn - bekendmakingsmateriaal
De DrugLijn is de publieksservice van VAD voor alle vragen over alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gamen en gokken. Iedereen kan er terecht met informatievragen over drugs zelf, maar ook voor een eerste advies bij problemen, met vragen over hulpverlening en preventie, documentatiemateriaal enzovoort.
-
Bewegen Op Verwijzing (BOV)
Bewegen op Verwijzing helpt mensen met een gezondheidsrisico op weg naar een actiever leven. Hoe? Met professionele coaching en een beweegplan.
-
Gezondheidskompas
Het gezondheidskompas is een webapplicatie waarmee burgers kunnen testen wat hun risico is op diabetes en hart- en vaatziektes en waarop ze kunnen letten voor een gezondere levensstijl. Het kompas peilt met een wetensch. onderbouwde vragenlijst naar leefstijl, erfelijke factoren en eerdere gezondheidsproblemen. Op basis van de resultaten geeft het kompas een persoonlijk leefstijladvies en verwijst het door naar de huisarts voor die risicofactoren die verdere opvolging verdienen. Voor de huisarts genereert het kompas opvolgadviezen die gebaseerd zijn op de Gezondheidsgids van Domus Medica.
-
Campagne 'Onze liefde is uitgedoofd. Ik ga verder met iemand anders'. Bekendmaking rookstopbegeleiding door een tabakoloog.
Met de campagne 'Onze liefde is uitgedoofd. Ik ga verder met iemand anders' wil men de tabakoloog en het aanbod bekender maken bij het grote publiek. Naar het publiek komt er een algemene campagne via magazines, Facebook en regionale televisie.