Zoek preventiemethodieken
- Alcohol (5) Alcohol-filter toepassen
- Beweging (2) Beweging-filter toepassen
- Diabetes en cardiovasculair risico (3) Diabetes en cardiovasculair risico-filter toepassen
- Drugs (5) Drugs-filter toepassen
- Gamen (2) Gamen-filter toepassen
- Geestelijke gezondheidsbevordering (2) Geestelijke gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Gokken (2) Gokken-filter toepassen
- Milieugezondheid (1) Milieugezondheid-filter toepassen
- Mondgezondheid (1) Mondgezondheid-filter toepassen
- Psychoactieve medicatie (2) Psychoactieve medicatie-filter toepassen
- Sedentair gedrag (1) Sedentair gedrag-filter toepassen
- Seksuele gezondheid (8) Seksuele gezondheid-filter toepassen
- Suïcidepreventie (6) Suïcidepreventie-filter toepassen
- Tabak (9) Tabak-filter toepassen
-
Leidraad voor een evenwichtig alcohol- en drugbeleid voor festivals
Dit draaiboek biedt een leidraad om een alcohol- en drugbeleid uit te werken voor festivals. Een alcohol- en drugbeleid is een samenhangend geheel van afspraken over hoe er op een festival omgegaan wordt met middelengebruik, zowel op vlak van toezicht en handhaving, preventie en schadebeperking en hulpverlening. Concreet bestaat een beleid uit de visie van het festival rond middelengebruik op het festival en een concrete invulling van de vier pijlers van een alcohol- en drugbeleid: regels & procedures, informatieverstrekking, omgevingsinterventies en zorg & begeleiding.
-
Zelfmoord1813
Portaalsite voor suïcidepreventie in Vlaanderen. Bevat informatie, hulp en ondersteuning voor: - mensen met zelfmoordgedachten, hun omgeving en nabestaanden - iedereen met vragen over suïcidepreventie (bv. journalisten, studenten, werkgevers, ...) - hulpverleners - beleidsmensen
-
Vlaggensysteem
Methodiek om seksueel gedrag van minderjarigen te bespreken, correct in te schatten en te reageren. Het systeem heeft reeds zijn succes bewezen en werd doorontwikkeld in producten van Sensoa en partners. Er worden 6 criteria gebruikt om seksueel gedrag van en t.a.v.
-
Zelfhulp
Allerlei materialen en modules voor gebruikers, kinderen van ouders met een afhankelijkheidsproblematiek, partners van gebruikers en andere personen uit de omgeving van de gebruiker om aan een afhankelijkheidsproblematiek te werken.
-
Warme Dagen - Campagne
Campagne om mensen preventief te informeren over de gevolgen van erg warme dagen en hen te sensibiliseren wat ze kunnen doen om dit te voorkomen.
-
Zot op kamp
ZOT op kamp biedt een leidraad voor jeugdbewegingen om afspraken te maken over alcohol en drugs op kamp en is een nieuw onderdeel van drugsinbeweging.be. Dit pakket bestaat uit: *Zot op kamp-gids (enkel online te downloaden) *Spelfiche met een Drugbattle voor Leiding en een Drugbattle voor Leden *Zot op kamp-frisbee.
-
Ieders Mond Gezond
Om de ‘kloof’ tussen personen in kansarmoede en de tandarts te verkleinen, organiseert Ieders Mond Gezond voor medewerkers van kansarmoedeorganisaties een opleiding “mondzorgcoach”. Na het volgen van deze opleiding kunnen de mondzorgcoachen mensen uit hun organisatie helpen waar nodig. Deze coaches helpen de mensen uit hun doelgroepen bij het verbeteren van preventief (mond)gezondheidsgedrag en bij het toe leiden naar en onderhouden van regelmatige professionele zorg bij een tandarts in hun buurt.
-
De DrugLijn - bekendmakingsmateriaal
De DrugLijn is de publieksservice van VAD voor alle vragen over alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gamen en gokken. Iedereen kan er terecht met informatievragen over drugs zelf, maar ook voor een eerste advies bij problemen, met vragen over hulpverlening en preventie, documentatiemateriaal enzovoort.
-
Bewegen Op Verwijzing (BOV)
Bewegen op Verwijzing helpt mensen met een gezondheidsrisico op weg naar een actiever leven. Hoe? Met professionele coaching en een beweegplan.
-
Campagne 'Onze liefde is uitgedoofd. Ik ga verder met iemand anders'. Bekendmaking rookstopbegeleiding door een tabakoloog.
Met de campagne 'Onze liefde is uitgedoofd. Ik ga verder met iemand anders' wil men de tabakoloog en het aanbod bekender maken bij het grote publiek. Naar het publiek komt er een algemene campagne via magazines, Facebook en regionale televisie.
-
HALT2Diabetes brochure
Een brochure van 12 pagina's die informeert over de verschillende risicofactoren voor type 2 diabetes en die concrete leefstijltips geeft om dit risico aan te pakken. Bestaat in 5 verschillende covers.
-
HALT2Diabetes postkaartje
Postkaartje met 5 wisselende covers die 45plussers oproept om het risico op type 2 diabetes te berekenen via www.gezondheidskompas.be. Maakt ook de link naar apotheker en huisarts.
-
HALT2Diabetes risicotest: FINDRISC
Wetenschappelijke vragenlijst (screeningstest) om het risico op type 2 diabetes te berekenen en in kaart te brengen. Bestaat in 2 verschillende covers. Bereken het risico ook via www.gezondheidskompas.be
-
SmartStop
Het rookstopprogramma voor jongeren tussen 14 en 20-jaar. Dit programma bestaat uit: Een erkende tabakoloog geeft een infosessie in secundaire scholen. Met meer uitleg over roken en rookstop voor zowel niet-rokers als rokers. Tijdens deze infosessie (maar ook erna) kunnen de jonge rokers zich inschrijven om deel te nemen aan SmartStop. Binnen SmartStop worden de jongeren begeleid.
-
Folder Suïcidepreventiewerking van de Centra Geestelijke Gezondheidzorg
Brochure met informatie over de werking van de Suïcidepreventiewerking van de Centra Geestelijke Gezondheidszorg (CGG-SP).
-
Folder vormingen Werkgroep Verder na Zelfdoding
Deze folder geeft u een overzicht van het vormingsaanbod van Werkgroep Verder na Zelfdoding.
-
4voor12
Campagne om de brede bevolking te informeren en sensibiliseren rond herkennen van signalen van zelfmoordgedachten en geestelijke gezondheidsproblemen.
-
Vormingen Vlaggensysteem
Wil je leren hoe je het Vlaggensysteem het best gebruikt in je dagelijkse omgang met kinderen en jongeren? Of hoe je het kan gebruiken op beleidsniveau? We hebben open opleidingen en opleidingen op maat.
-
vlaggensysteem.be
Webpagina's met een uitleg over het Sensoa Vlaggensysteem is een in Vlaanderen ontwikkelde methodiek om seksueel gedrag in te schatten en gepast te reageren. Aan de hand van 6 criteria kan je seksueel gedrag indelen in 4 categorieën, aangeduid met verschillende kleuren vlaggen. Bij elk type gedrag krijg je een aangepaste reactie voorgesteld. Alle ondersteuningsmiddelen worden hier voorgesteld.
-
Vlaggensysteem integreren in je beleid
Het Vlaggensysteem kan je op verschillende niveaus en domeinen inzetten als beleidsinstrument. Het biedt handvatten om gedrag in te schatten en eventueel te corrigeren. Het helpt je om een gedragscode op te stellen en eenduidige afspraken te maken. Het bevordert de professionalisering van de organisatie door bij te dragen tot visieontwikkeling en de communicatie tussen de verschillende partijen te verbeteren. Er zijn verschillende manieren om het Vlaggensysteem in te zetten in je beleid: je kan onze opleiding volgen, advies op maat van je organisatie aanvragen of zelf aan het werk gaan.