Zoek preventiemethodieken
- Gezin (2) Gezin-filter toepassen
- Lokale besturen (2) Lokale besturen-filter toepassen
- Onderwijs (5) Onderwijs-filter toepassen
- Rechtstreeks naar de burger (2) Rechtstreeks naar de burger-filter toepassen
- Vrije tijd (2) Vrije tijd-filter toepassen
- Werk (2) Werk-filter toepassen
- Zorg en welzijn (8) Zorg en welzijn-filter toepassen
-
Zelfhulp
Allerlei materialen en modules voor gebruikers, kinderen van ouders met een afhankelijkheidsproblematiek, partners van gebruikers en andere personen uit de omgeving van de gebruiker om aan een afhankelijkheidsproblematiek te werken.
-
Praten over alcohol, drugs en gamen in de jeugdhulpverlening
Deze inspiratiebox helpt jeugdhulpverleners om met jongeren te praten over alcohol, drugs of gamen. Je vindt er tal van gespreksmethodieken, om het gebruik bespreekbaar te maken en in te schatten, en om te werken aan gedragsverandering.
-
Hoe motiveer je cliënten om aan de slag te gaan met hun middelengebruik, gamen of gokken?
Deze leidraad en inspiratiebox ondersteunt hulpverleners in het welzijnswerk (zoals CAW, OCMW, …) en de geestelijke gezondheidszorg (zoals beschut wonen, CGG, eerstelijnspsychologen, mobiele team, PAAZ, …) die met volwassen cliënten in gesprek willen gaan over hun middelengebruik, game- of gokgedrag. Je vindt er tal van gespreksmethodieken, zowel om het middelengebruik, gamen of gokken bespreekbaar te maken en in te schatten, als om motivatie te versterken en verandering te ondersteunen.
-
Een alcohol- en drugbeleid in het CAW
Dit draaiboek biedt een leidraad om een alcohol- en drugbeleid uit te werken in het CAW. Een alcohol- en drugbeleid is een samenhangend geheel van afspraken over hoe er in de werking wordt omgegaan met cliënten en middelengebruik, zowel preventief als op vlak van hulpverlening. In een eerste stap werk je aan de visie van je werking op cliënten met middelenproblemen. Vervolgens concretiseer je de visie in de uitwerking van de verschillende pijlers van het drugbeleid: regels & afspraken, zorg & begeleiding, informatie & sensibilisering, omgevingsinterventies.
-
De DrugLijn - bekendmakingsmateriaal
De DrugLijn is de publieksservice van VAD voor alle vragen over alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gamen en gokken. Iedereen kan er terecht met informatievragen over drugs zelf, maar ook voor een eerste advies bij problemen, met vragen over hulpverlening en preventie, documentatiemateriaal enzovoort.
-
Drugbeleid Op School (DOS)
Hoe gaat men op school op de beste manier om met alcohol, illegale drugs, genotsmiddelen, psychoactieve medicatie, gokken en problematisch gamen? Een Drugbeleid op School (DOS) biedt een antwoord op deze vragen. Een school die kan terugvallen op een beleid, heeft het voordeel om in deze situaties snel gedragen beslissingen te kunnen nemen. Bovendien werkt men met een alcohol- en drugbeleid rond de VOET, en niet enkel met de pijler educatie, maar door te werken aan het geheel van een drugbeleid.
-
Drugbeleid in de bijzondere jeugdzorg
Het draaiboek drugbeleid in de bijzondere jeugdzorg is een praktische handleiding waarmee voorzieningen bijzondere jeugdzorg, eventueel met begeleiding van een preventiewerker alcohol en drugs, een drugbeleid kunnen uitwerken voor de eigen voorziening. Het draaiboek biedt zowel de nodige achtergrondinformatie als concrete werkvormen. Ook voorzieningen die reeds een drugbeleid hebben, vinden er de nodige handvatten in om hun beleid verder te verfijnen of te actualiseren.
-
Beleidsmatige aanpak A&D in hoger onderwijs
Onderzoek naar de invulling van alcohol- en drugpreventie naar studenten maakt duidelijk dat er nood is aan interventies op drie domeinen: sensibiliseren en informeren van studenten, uitwerken van omgevingsgerichte maatregelen en een begeleidingsaanbod met de nadruk op vroeginterventie-initiatieven. Vaak is het juist de combinatie van verschillende interventies die zorgt voor de effectiviteit van het geheel. We spreken in dit kader van een integrale, beleidsmatige aanpak van alcohol- en andere drugpreventie bij studenten.
-
Beleidsmatige aanpak A&D secundair onderwijs
Met een Drugbeleid op School (DOS) heb je alles in handen om beleidsmatig en preventief te werken. Met een DOS stel je regels en procedures op rond middelengebruik. Tegelijkertijd stelt het je in staat om proactief te zijn of adequaat te reageren bij problemen. Bovendien denk je na over het invullen van educatieve activiteiten voor alle leerjaren en zorg je voor een positief schoolklimaat, wat volgens onderzoek een positieve invloed heeft op middelengebruik.
-
Een beleidsmatige aanpak van A&D in de bijzondere jeugdzorg
Intermediairs in de bijzondere jeugdzorg aanzetten tot het uitwerken van een multi-componenten alcohol- en drugbeleid.
-
Een alcohol- en drugbeleid in beschut wonen
Dit draaiboek biedt een leidraad om een alcohol- en drugbeleid uit te werken in de diensten voor beschut wonen. Een alcohol- en drugbeleid is een samenhangend geheel van afspraken over hoe er in de werking wordt omgegaan met bewoners en middelengebruik, zowel preventief als op vlak van hulpverlening. In een eerste stap werk je aan de visie van je dienst op jullie bewoners en middelengebruik.
-
Alcohol- en drugpreventie op school. Aan de slag!
Alcohol, cannabis, psychoactieve medicatie, gokken en gamen zijn niet weg te denken uit de leefwereld van jongeren. In deze folder vind je een overzicht van materialen die VAD voor het secundair onderwijs ontwikkelde. Logomedewerkers en CGG-preventiewerkers kunnen de folder, na een overleg, meegeven. De folder is een drieluik op A5-formaat.