Zoek preventiemethodieken
- Basis (1) Basis-filter toepassen
- Buitengewoon (1) Buitengewoon-filter toepassen
- Lokale besturen (1) Lokale besturen-filter toepassen
- Rechtstreeks naar de burger (2) Rechtstreeks naar de burger-filter toepassen
- Secundair (1) Secundair-filter toepassen
- Werk (1) Werk-filter toepassen
- Zorg en welzijn (10) Zorg en welzijn-filter toepassen
- (-) Remove Eet- en gewichtsproblemen (+ gezond gewicht) filter Eet- en gewichtsproblemen (+ gezond gewicht) (10)
- Alcohol (1) Alcohol-filter toepassen
- Algemene gezondheidsbevordering (1) Algemene gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Bevolkingsonderzoeken (1) Bevolkingsonderzoeken-filter toepassen
- Beweging (4) Beweging-filter toepassen
- Diabetes en cardiovasculair risico (1) Diabetes en cardiovasculair risico-filter toepassen
- Geestelijke gezondheidszorg (4) Geestelijke gezondheidszorg-filter toepassen
- Gezond eten (1) Gezond eten-filter toepassen
- Infectieziekten en vaccinaties (1) Infectieziekten en vaccinaties-filter toepassen
- Sedentair gedrag (1) Sedentair gedrag-filter toepassen
-
Praktijkondersteuning voor de psycholoog bij vroegdetectie en vroeginterventie van eet- en gewichtsproblemen
Binnen deze methodiek kunnen psychologen ondersteuningsmateriaal terugvinden om met eet- en gewichtsproblemen aan de slag te gaan. Het materiaal bestaat uit draaiboeken en e-learnings, en biedt zowel basiskennis als meer gespecialiseerde informatie over preventie, herkenning en behandeling, zowel voor kinderen als volwassenen.
-
Praktijkondersteuning voor huisartsen bij vroegdetectie en vroeginterventie van eet- en gewichtsproblemen
Binnen deze methodiek kunnen artsen ondersteuningsmateriaal terugvinden om met eet- en gewichtsproblemen aan de slag te gaan. Het materiaal bestaat uit draaiboeken en e-learnings, en biedt zowel basiskennis als meer gespecialiseerde informatie over vroegdetectie, vroeginterventie en behandeling, zowel voor kinderen als volwassenen.
-
Ondersteuning voor artsen rond risico-inschatting bij eetstoornissen
Ondersteuning voor artsen bij de detectie van eetstoornissen, en criteria voor risico-inschatting met bijhorende zorgtoewijzing psychiatrische en/of medische opname.
-
Praktijkondersteuning voor diëtisten bij vroegdetectie en vroeginterventie van eet- en gewichtsproblemen
Binnen deze methodiek kunnen diëtisten ondersteuningsmateriaal terugvinden om met eet- en gewichtsproblemen aan de slag te gaan. Het materiaal bestaat uit draaiboeken en e-learnings, en biedt zowel basiskennis als meer gespecialiseerde informatie over preventie, herkenning en behandeling, zowel voor kinderen als volwassenen.
-
Helpdesk bij eet- en gewichtsproblemen
Eetexpert helpt je bij het zoeken naar een geschikte hulpverlener bij eet- en gewichtsproblemen. Daarnaast kan je als hulpverlener bij ons terecht voor ondersteuning bij je werk. Preventie-, beleids- en persmedewerkers kunnen ons contacteren voor advies. Eetexpert telefonisch van ma-vrij (016/84.56.99) en via mail (secretariaat@eetexpert.be) bereikbaar om je te helpen met je praktijkvragen.
-
Gezondheidskompas
Het gezondheidskompas is een webapplicatie waarmee burgers kunnen testen wat hun risico is op diabetes en hart- en vaatziektes en waarop ze kunnen letten voor een gezondere levensstijl. Het kompas peilt met een wetensch. onderbouwde vragenlijst naar leefstijl, erfelijke factoren en eerdere gezondheidsproblemen. Op basis van de resultaten geeft het kompas een persoonlijk leefstijladvies en verwijst het door naar de huisarts voor die risicofactoren die verdere opvolging verdienen. Voor de huisarts genereert het kompas opvolgadviezen die gebaseerd zijn op de Gezondheidsgids van Domus Medica.
-
INNOVATE Handleiding voor consultaties
Fiche voor eerstelijnsaanpak van overgewicht bij kinderen: Deze fiche beschrijft de structuur van de consultatie in de (huis)artsenpraktijk bij kinderen en jongeren met overgewicht, via het acroniem INNOVATE: Invoegen, Negotiëren, Niet stigmatiseren, Onderzoeken,Verduidelijken, Actie bepalen, Timen en plannen, & Evalueren en bijsturen. Per stap wordt toegeleid naar praktijktools van Eetexpert.
-
Screeningstool voor eetstoornissen
Via enkele korte vragen kan een eetstoornis worden uitgesloten.
-
Screeningstool van psychologische factoren bij kinderen met overgewicht
Kinderen met overgewicht kunnen verschillende eetgedragingen vertonen die kunnen wijzen op verstoord eetgedrag. Deze tool beschrijft enkele stappen die doorlopen kunnen worden door eerstelijnshulpverleners om na te gaan of er sprake is van emotioneel eten, extern eten, lijngericht eten, eetbuien, of het gewichtsprobleem een uiting is van een familiale pathologie of comorbide psychopathologie.
-
Draaiboek CLB - standaard gewicht en de aanbevelingen voor vroegdetectie en preventie van eetproblemen van kinderen en jongeren
De Standaard Gewicht en de Aanbeveling Vroegdetectie en preventie van voedings- en eetproblemen bij kinderen en jongeren is een herwerking van de bestaande draaiboeken van het Kenniscentrum Eetexpert en de Standaard Gewicht (VWVJ, 2009).