Zoek preventiemethodieken
- (-) Remove Lokale besturen filter Lokale besturen (370)
- Gezin (123) Gezin-filter toepassen
- Onderwijs (125) Onderwijs-filter toepassen
- Rechtstreeks naar de burger (183) Rechtstreeks naar de burger-filter toepassen
- Vrije tijd (222) Vrije tijd-filter toepassen
- Werk (147) Werk-filter toepassen
- Werk (reguliere en sociale economie) (8) Werk (reguliere en sociale economie)-filter toepassen
- Zorg en welzijn (230) Zorg en welzijn-filter toepassen
- Alcohol (37) Alcohol-filter toepassen
- Algemene gezondheidsbevordering (15) Algemene gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Andere aandoeningen (7) Andere aandoeningen-filter toepassen
- Bevolkingsonderzoeken (53) Bevolkingsonderzoeken-filter toepassen
- Beweging (59) Beweging-filter toepassen
- BVO Andere (2) BVO Andere-filter toepassen
- Diabetes en cardiovasculair risico (10) Diabetes en cardiovasculair risico-filter toepassen
- Drugs (46) Drugs-filter toepassen
- Eet- en gewichtsproblemen (+ gezond gewicht) (4) Eet- en gewichtsproblemen (+ gezond gewicht)-filter toepassen
- Gamen (6) Gamen-filter toepassen
- Geestelijke gezondheidsbevordering (28) Geestelijke gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Geestelijke gezondheidszorg (2) Geestelijke gezondheidszorg-filter toepassen
- Gezond eten (30) Gezond eten-filter toepassen
- Gezondheid en Milieu (4) Gezondheid en Milieu-filter toepassen
- Gokken (11) Gokken-filter toepassen
- Infectieziekten en vaccinaties (1) Infectieziekten en vaccinaties-filter toepassen
- Milieugezondheid (58) Milieugezondheid-filter toepassen
- Ondervoeding bij ouderen (1) Ondervoeding bij ouderen-filter toepassen
- Psychoactieve medicatie (8) Psychoactieve medicatie-filter toepassen
- Sedentair gedrag (28) Sedentair gedrag-filter toepassen
- Suïcidepreventie (18) Suïcidepreventie-filter toepassen
- Tabak (43) Tabak-filter toepassen
- Themaoverschrijdend (7) Themaoverschrijdend-filter toepassen
- Val- en fractuurpreventie (32) Val- en fractuurpreventie-filter toepassen
-
Lachgas. Handvatten voor een lokaal actieplan
Het gebruik van lachgas is geen nieuw fenomeen. Al jaren krijgt lachgas aandacht in de media en doen er verhalen de ronde over het gebruik van lachgas. Dit stelt ook steden en gemeenten voor heel wat uitdagingen. In deze infofiche bespreken we een lokale en integrale aanpak van lachgas door en voor steden en gemeenten.
-
Omdat iedereen erbij wint. Samen voor een lokaal gokbeleid
Het stappenplan beschrijft hoe jij een lokaal gokbeleid in een stad of een gemeente vorm kan geven. Het vertrekt vanuit de ontwikkeling van een gemeenschappelijke visie en betrekt hierbij heel diverse lokale actoren. Het zet je vervolgens op weg om tot concrete acties te komen, op maat van een gemeente. Aan de hand van de vier pijlers: ‘afspraken en regels’, ‘zorg en begeleiding’, ‘educatie’ en ‘omgevingsinterventies’ krijgen acties een invulling.
-
Zelfmoord1813
Portaalsite voor suïcidepreventie in Vlaanderen. Bevat informatie, hulp en ondersteuning voor: - mensen met zelfmoordgedachten, hun omgeving en nabestaanden - iedereen met vragen over suïcidepreventie (bv. journalisten, studenten, werkgevers, ...) - hulpverleners - beleidsmensen
-
Mijn Gezond leven (Gezondheidstestjes)
Eet en beweeg jij volgens de voedings- en bewegingsdriehoek? Hoeveel zit je dagelijks? Geen idee en ben je toch benieuwd? Test hier hoe jij eet en beweegt en maak een persoonlijk plan. Moet je nu van vandaag op morgen je hele eet- en beweegpatroon omgooien? Nee hoor, elke kleine verbetering is een stap vooruit. Hou het vooral haalbaar voor jezelf. De testjes zijn geschikt vanaf 6 jaar. Hoe werkt het? 1. Doe de test: Door de testjes in te vullen ga je na hoeveel groenten of fruit je eet, hoeveel water je drinkt en hoeveel je beweegt. 2.
-
Voedingsdriehoek
In de media verschijnen zoveel tegenstrijdige berichten dat je op den duur het bos door de bomen niet meer ziet. Daarom verzamelde Vlaams Instituut Gezond Leven alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde voeding – wat krijgt de voorkeur, wat beperk je beter – in de voedingsdriehoek. Gezond Leven wil richtlijnen geven die op lange termijn voor iedereen haalbaar zijn. En die ervoor zorgen dat er ook voor onze kinderen en kleinkinderen genoeg gezond voedsel is. Het resultaat is een realistisch en duurzaam model dat perfect past in de Vlaamse eetcultuur.
-
Stook Slim - Campagnemateriaal binnen stoken 2012 (update 2015)
In een open haard, een inbouwhaard of een houtkachel mag je uitsluitend droog en onbehandeld hout verbranden. Meer niet. Wie vezelplaat, triplex, geverfd hout, krantenpapier, plastic of ander afval verbrandt, zet zijn gezondheid op het spel en bezorgt de buren heel wat geurhinder. Voor het verwerken van al deze afvalstoffen bestaan veilige, milieuvriendelijke alternatieven, zoals de selectieve huis-aan-huisinzamelingen of het containerpark. Stook Slim campagne 2012.
-
Zelfhulp
Allerlei materialen en modules voor gebruikers, kinderen van ouders met een afhankelijkheidsproblematiek, partners van gebruikers en andere personen uit de omgeving van de gebruiker om aan een afhankelijkheidsproblematiek te werken.
-
Piekmoment Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker januari
Aanbod permanente en extra ondersteuningsmiddelen voor de maand januari
-
Wachtzaalactie Gezonde Woning
Verschillende materialen om een wachtzaal in te kleden rond het thema gezond binnenmilieu.
-
Richtlijn voor alcoholgebruik
Deze infofiche vat de richtlijn voor alcoholgebruik overzichtelijk samen. Meer achtergrondinformatie vind je in een ander document, 'Achtergrond en toelichting bij keuzes nieuwe richtlijn voor alcoholgebruik', bij 'Gerelateerde materialen'.
-
Wees niet gek. Doe de tekencheck - tekenbeten.be
Teken leven overal: in je tuin, in de duinen, in het bos, ... Ze kunnen zich vastbijten in je huid en zo kan je ziek worden.
-
Play Pauze Stop
Play Pauze Stop is een campagne van het Provinciaal Veiligheidsinstituut over gezond beeldschermgebruik op school en thuis. De campagne loopt vanaf oktober 2014. De campagne richt zich tot jongeren (van 10 tot 14 jaar) en hun ouders om bij het gebruik van beeldschermen automatisch ‘PLAY PAUZE STOP’ in hun hoofd te laten klinken. Play roept op om te variëren in je schermhouding, Pauzeer elke dertig minuten en Stop na twee uur beeldschermgebruik in je vrije tijd. Deze campagne is opgebouwd uit drie onderdelen: een luik voor scholen, een luik voor lokale partners, een luik voor gezinnen.
-
Hotspots - Websites en actieplannen zware metalen
In Vlaanderen zijn er regio’s waar meer zware metalen aanwezig zijn in het milieu. Dat komt door vroegere of huidige vervuiling door industrie. In die regio’s vind je zware metalen in de omgevingslucht, in de bodem, in planten (groenten en fruit) en in grond of regenwater. Om het contact met zware metalen te vermijden, neemt de overheid in samenwerking met de Logo’s in die regio’s maatregelen om de uitstoot van zware metalen te verminderen en om inwoners te informeren hoe ze contact kunnen verminderen.
-
Risicocommunicatie - Communiceren met je buren
De leidraad ‘Communiceren met uw buren’ maakt deel uit van een pilootproject in West-Vlaanderen waar bedrijven en omwonenden dichter bij elkaar worden gebracht. Door een goede communicatie met de buurt kan al heel wat ongenoegen, verloren tijd en energie vermeden worden.
-
Presentatie voor een heterogeen doelpubliek BVO Dikkedarmkanker
Presentatie De stoelgangtest. "Wij doen het. En wat doe jij?" Via de Logo's kunnen lokale actoren beroep doen op door het CvKO gevormde sprekers (pool) voor het geven van consensuspresentaties voor een heterogeen doelpubliek. Er wordt aandacht besteed aan de motivering voor een geïnformeerde keuze (geïnformeerde motivatie). Hiervoor wordt de consensuspresentatie door het CvKO ter beschikking gesteld en wordt de spreker vergoed. De presentatie wordt geactualiseerd. Ter ondersteuning is er een informatieve publieksfolder.
-
Workshops voeding en beweging
Over gezonde voeding en beweging bestaat er heel wat tegenstrijdige informatie. Gezond Leven heeft verschillende workshops ontwikkeld die lokale besturen en verenigingen kunnen aanbieden om de consument te helpen om in het dagelijkse leven de gezonde keuze te maken. De inhoud is gebaseerd op de principes van de voedingsdriehoek. Onderwerpen variëren van etiketten lezen in de supermarkt tot 10.000 stappen toepassen in het dagelijks leven.
-
Ouderen en alcohol - Visie
Deze visietekst kadert het alcoholgebruik van ouderen met enkele cijfers, benoemt de toegenomen impact van alcohol ten gevolge van het verouderingsproces en beschrijft de preventieve aanpak die schadelijke gevolgen van alcoholgebruik bij deze doelgroep kan voorkomen of verminderen.
-
Partij Gezonde Gemeente
Gezondheid wordt alsmaar belangrijker in ons dagelijkse leven. Stoppen met roken, evenwichtiger eten, meer bewegen,… Mensen maken bewuste keuzes om gezonder te gaan leven en zijn bekommerd om hun leefomgeving. Dus hebben we een fictieve partij in het leven geroepen: de Partij voor een Gezonde Gemeente (PGG). Het volledige Vlaamse preventielandschap wil, in aanloop naar de lokale verkiezingen van 14/10/2018, met deze campagne aandacht vragen voor een kerngezonde leefomgeving en gelijke gezondheidskansen voor iedereen.
-
Presentatie voor heterogeen doelpubliek BVO Borstkanker
Presentatie Een screeningsmammografie. "Wij doen het. En wat doe jij?" Via de Logo's kunnen lokale actoren beroep doen op door het CvKO gevormde sprekers (pool) voor het geven van consensuspresentaties voor een heterogeen doelpubliek. Er wordt aandacht besteed aan de bevordering van de geïnformeerde keuze (geïnformeerde motivatie). Hiervoor wordt de consensuspresentatie door het CvKO ter beschikking gesteld en wordt de spreker vergoed. De presentatie wordt geactualiseerd. Ter ondersteuning is er een informatieve publieksfolder.
-
Huisstijlhandleiding Bevolkingsonderzoeken naar Kanker
Minigids voor Logo’s, lokale besturen en andere partners. Toelichting, do's and don'ts, beschikbare materialen en richtlijnen voor de aanmaak van afgeleide beelden.