Zoek preventiemethodieken
- (-) Remove Rechtstreeks naar de burger filter Rechtstreeks naar de burger (362)
- Gezin (121) Gezin-filter toepassen
- Lokale besturen (183) Lokale besturen-filter toepassen
- Onderwijs (93) Onderwijs-filter toepassen
- Vrije tijd (158) Vrije tijd-filter toepassen
- Werk (102) Werk-filter toepassen
- Werk (reguliere en sociale economie) (5) Werk (reguliere en sociale economie)-filter toepassen
- Zorg en welzijn (189) Zorg en welzijn-filter toepassen
- Alcohol (40) Alcohol-filter toepassen
- Algemene gezondheidsbevordering (9) Algemene gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Andere aandoeningen (7) Andere aandoeningen-filter toepassen
- Bevolkingsonderzoeken (33) Bevolkingsonderzoeken-filter toepassen
- Beweging (20) Beweging-filter toepassen
- BVO Andere (2) BVO Andere-filter toepassen
- Diabetes en cardiovasculair risico (9) Diabetes en cardiovasculair risico-filter toepassen
- Drugs (49) Drugs-filter toepassen
- Eet- en gewichtsproblemen (+ gezond gewicht) (12) Eet- en gewichtsproblemen (+ gezond gewicht)-filter toepassen
- Gamen (7) Gamen-filter toepassen
- Geestelijke gezondheidsbevordering (41) Geestelijke gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Geestelijke gezondheidszorg (1) Geestelijke gezondheidszorg-filter toepassen
- Gezond eten (14) Gezond eten-filter toepassen
- Gokken (12) Gokken-filter toepassen
- Groei en puberteit (1) Groei en puberteit-filter toepassen
- Infectieziekten en vaccinaties (12) Infectieziekten en vaccinaties-filter toepassen
- Milieugezondheid (46) Milieugezondheid-filter toepassen
- Mondgezondheid (6) Mondgezondheid-filter toepassen
- Ondervoeding bij ouderen (1) Ondervoeding bij ouderen-filter toepassen
- Psychoactieve medicatie (13) Psychoactieve medicatie-filter toepassen
- Sedentair gedrag (13) Sedentair gedrag-filter toepassen
- Seksuele gezondheid (19) Seksuele gezondheid-filter toepassen
- Suïcidepreventie (54) Suïcidepreventie-filter toepassen
- Tabak (55) Tabak-filter toepassen
- Themaoverschrijdend (4) Themaoverschrijdend-filter toepassen
- Val- en fractuurpreventie (1) Val- en fractuurpreventie-filter toepassen
-
Bezorgd om je zoon, dochter, partner, moeder of vader? De Druglijn biedt GRIP
Bekendmakingsflyer over het online zelfzorg-aanbod van De Druglijn voor ouders, partners en kinderen van mensen die gebruiken. De flyer verwijst naastbestaanden door naar de GRIP-tools op de website van De Druglijn. Die bestaan uit oefeningen die hen helpen om een klare kijk op de situatie te krijgen.
-
Zware pijnstillers. De meest gestelde vragen
Met 'zware pijnstillers' bedoelen we hier concreet 'opioïde pijnstillers', zoals methadon, buprenorfine, tramadol, morfine, oxycodone en fentanyl. Zware pijnstillers maken deel uit van de behandeling van pijn. Ze kunnen lichamelijke en geestelijke pijn verlichten. Maar ze zijn niet zonder risico’s, veel mensen hebben er terecht vragen bij. In deze folder vind je antwoorden op enkele veel gestelde vragen aan De DrugLijn. Deze folder biedt informatie over het gebruik, de effecten en de risico's van opioïde pijnstillers. Ook afbouwen en stoppen komen aan bod.
-
Zelfmoord1813
Portaalsite voor suïcidepreventie in Vlaanderen. Bevat informatie, hulp en ondersteuning voor: - mensen met zelfmoordgedachten, hun omgeving en nabestaanden - iedereen met vragen over suïcidepreventie (bv. journalisten, studenten, werkgevers, ...) - hulpverleners - beleidsmensen
-
Mijn Gezond leven (Gezondheidstestjes)
Eet en beweeg jij volgens de voedings- en bewegingsdriehoek? Hoeveel zit je dagelijks? Geen idee en ben je toch benieuwd? Test hier hoe jij eet en beweegt en maak een persoonlijk plan. Moet je nu van vandaag op morgen je hele eet- en beweegpatroon omgooien? Nee hoor, elke kleine verbetering is een stap vooruit. Hou het vooral haalbaar voor jezelf. De testjes zijn geschikt vanaf 6 jaar. Hoe werkt het? 1. Doe de test: Door de testjes in te vullen ga je na hoeveel groenten of fruit je eet, hoeveel water je drinkt en hoeveel je beweegt. 2.
-
Voedingsdriehoek
In de media verschijnen zoveel tegenstrijdige berichten dat je op den duur het bos door de bomen niet meer ziet. Daarom verzamelde Vlaams Instituut Gezond Leven alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde voeding – wat krijgt de voorkeur, wat beperk je beter – in de voedingsdriehoek. Gezond Leven wil richtlijnen geven die op lange termijn voor iedereen haalbaar zijn. En die ervoor zorgen dat er ook voor onze kinderen en kleinkinderen genoeg gezond voedsel is. Het resultaat is een realistisch en duurzaam model dat perfect past in de Vlaamse eetcultuur.
-
Stook Slim - Campagnemateriaal binnen stoken 2012 (update 2015)
In een open haard, een inbouwhaard of een houtkachel mag je uitsluitend droog en onbehandeld hout verbranden. Meer niet. Wie vezelplaat, triplex, geverfd hout, krantenpapier, plastic of ander afval verbrandt, zet zijn gezondheid op het spel en bezorgt de buren heel wat geurhinder. Voor het verwerken van al deze afvalstoffen bestaan veilige, milieuvriendelijke alternatieven, zoals de selectieve huis-aan-huisinzamelingen of het containerpark. Stook Slim campagne 2012.
-
Zelfhulp
Allerlei materialen en modules voor gebruikers, kinderen van ouders met een afhankelijkheidsproblematiek, partners van gebruikers en andere personen uit de omgeving van de gebruiker om aan een afhankelijkheidsproblematiek te werken.
-
Think Life
Think Life is een online zelfhulpcursus die mensen met zelfmoordgedachten helpt om beter om te gaan met deze gedachten. De cursus is gratis beschikbaar via Zelfmoord1813 en is opgebouwd uit zes stappen die zelfstandig en op eigen tempo doorlopen kunnen worden.
-
Reeks 'Meest gestelde vragen aan De DrugLijn'
Deze reeks folders bestaat uit 16 folders die door De Druglijn worden verspreid.
-
www.allesoverseks.be
Sensoa beheert een website voor de doelgroep jongeren van 15 tot 25 jaar. Allesoverseks.be biedt relevante, up-to-date informatie aan rond seksualiteit en relaties, georganiseerd volgens zeven thema’s. We focussen ons in de eerste plaats op soa, zwangerschap, seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksualiteitsbeleving. Daarnaast is er ruimte voor interactie met en participatie van de doelgroep: jongeren kunnen via diverse formats meebouwen aan de website. Uitgangspunt van Allesoverseks.be zijn de concrete belevingsvragen van de jongeren zelf.
-
Wachtzaalactie Gezonde Woning
Verschillende materialen om een wachtzaal in te kleden rond het thema gezond binnenmilieu.
-
Ook een jointje? (Laat je niet vangen)
De cannabiscampagne ‘Laat je niet vangen’ van de Vlaamse overheid liep van november 2013 tot april 2014. De Facebookpagina van de campagne werd geüpdatet tot eind 2014. De campagne werd door een onafhankelijk onderzoeksbureau als zeer positief geëvalueerd. VAD wil blijven inzetten op sensibilisering rond cannabis door tweejaarlijks een nieuwe impuls geven. In 2016 lanceerde VAD de vervolgcampagne 'Ook een jointje' die zich richt op jongeren en hun ouders.
-
Toekomstgerichte Training
Toekomstgerichte Training is een groepstraining voor volwassenen met zelfmoordgedachten gebaseerd op technieken uit de cognitieve gedragstherapie, probleemoplossende therapie en positieve psychologie. De focus ligt op het denken in mogelijkheden, het leren een beeld te vormen van wat wél zou kunnen in de toekomst door het opstellen van kleine persoonlijke doelen. Deze training werd ontwikkeld aan de Vrije Universiteit Amsterdam en werd door VLESP aangepast voor gebruik in Vlaanderen. De training omvat 8 wekelijkse sessies van 2 uur (voor 6 à 10 deelnemers).
-
Laatjevaccineren.be
Om ernstige ziekten en epidemieën te voorkomen, nodigt de Vlaamse overheid alle kinderen in Vlaanderen uit om zich kosteloos te laten vaccineren tegen 12 infectieziekten volgens het basisvaccinatieschema.
-
Richtlijn voor alcoholgebruik
Deze infofiche vat de richtlijn voor alcoholgebruik overzichtelijk samen. Meer achtergrondinformatie vind je in een ander document, 'Achtergrond en toelichting bij keuzes nieuwe richtlijn voor alcoholgebruik', bij 'Gerelateerde materialen'.
-
Mannenseks.be – de gay site van Sensoa
Mannenseks.be, de gay site van Sensoa, biedt een breed gamma aan informatie. Naast hiv, soa’s, condoomgebruik en testen, worden ook thema’s behandeld als relaties, mentale gezondheid en het seksueel functioneren van het lichaam. De site houdt rekening met de verschillende seksuele praktijken in diverse smaakgroepen. De site streeft ernaar homomannen inzichten bij te brengen over seksuele gezondheid, mentale gezondheid en risicomanagement.
-
Methodiek visieontwikkeling gebruik onlinetools
Methodiek ter ondersteuning van de visieontwikkeling over onlinehulp binnen preventie-vroeginterventie-hulpverlening naar middelengebruik. Met deze methodiek willen we organisaties stimuleren om hun visie op en de positionering van onlinehulp te concretiseren.
-
Wees niet gek. Doe de tekencheck - tekenbeten.be
Teken leven overal: in je tuin, in de duinen, in het bos, ... Ze kunnen zich vastbijten in je huid en zo kan je ziek worden.
-
Hiv-stigma en discriminatie bestrijden
Ondersteuningsmiddelen en activiteiten willen het maatschappelijk stigma over hiv en de bijhorende discriminatie verminderen. De methodiek richt zich op verschillende settings en doelgroepen en op verschillende niveaus: individueel, intermediair, structureel. Bestaande ondersteuningsmiddelen en activiteiten worden inhoudelijk aangepast op basis van een determinantenanalyse over stigma en discriminatie bij hiv. Negatieve ervaringen in de zorgsector kunnen leiden tot het vermijden van testen. Ze hinderen gezondheidscounseling, verminderen therapietrouw en verstoren de zorgcascade.
-
Play Pauze Stop
Play Pauze Stop is een campagne van het Provinciaal Veiligheidsinstituut over gezond beeldschermgebruik op school en thuis. De campagne loopt vanaf oktober 2014. De campagne richt zich tot jongeren (van 10 tot 14 jaar) en hun ouders om bij het gebruik van beeldschermen automatisch ‘PLAY PAUZE STOP’ in hun hoofd te laten klinken. Play roept op om te variëren in je schermhouding, Pauzeer elke dertig minuten en Stop na twee uur beeldschermgebruik in je vrije tijd. Deze campagne is opgebouwd uit drie onderdelen: een luik voor scholen, een luik voor lokale partners, een luik voor gezinnen.