Zoek preventiemethodieken
- Lokale besturen (123) Lokale besturen-filter toepassen
- Onderwijs (93) Onderwijs-filter toepassen
- Rechtstreeks naar de burger (121) Rechtstreeks naar de burger-filter toepassen
- Vrije tijd (138) Vrije tijd-filter toepassen
- Werk (68) Werk-filter toepassen
- Werk (reguliere en sociale economie) (4) Werk (reguliere en sociale economie)-filter toepassen
- Zorg en welzijn (137) Zorg en welzijn-filter toepassen
- Alcohol (37) Alcohol-filter toepassen
- Algemene gezondheidsbevordering (8) Algemene gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Andere aandoeningen (7) Andere aandoeningen-filter toepassen
- Beweging (16) Beweging-filter toepassen
- BVO Andere (2) BVO Andere-filter toepassen
- Diabetes en cardiovasculair risico (3) Diabetes en cardiovasculair risico-filter toepassen
- Drugs (43) Drugs-filter toepassen
- Eet- en gewichtsproblemen (+ gezond gewicht) (6) Eet- en gewichtsproblemen (+ gezond gewicht)-filter toepassen
- Gamen (10) Gamen-filter toepassen
- Geestelijke gezondheidsbevordering (22) Geestelijke gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Geestelijke gezondheidszorg (1) Geestelijke gezondheidszorg-filter toepassen
- Gezond eten (25) Gezond eten-filter toepassen
- Gokken (6) Gokken-filter toepassen
- Groei en puberteit (1) Groei en puberteit-filter toepassen
- Milieugezondheid (25) Milieugezondheid-filter toepassen
- Mondgezondheid (5) Mondgezondheid-filter toepassen
- Ondervoeding bij ouderen (1) Ondervoeding bij ouderen-filter toepassen
- Preconceptionele zorg (1) Preconceptionele zorg-filter toepassen
- Psychoactieve medicatie (5) Psychoactieve medicatie-filter toepassen
- Sedentair gedrag (16) Sedentair gedrag-filter toepassen
- Seksuele gezondheid (16) Seksuele gezondheid-filter toepassen
- Suïcidepreventie (11) Suïcidepreventie-filter toepassen
- Tabak (39) Tabak-filter toepassen
- Val- en fractuurpreventie (5) Val- en fractuurpreventie-filter toepassen
-
Zelfmoord1813
Portaalsite voor suïcidepreventie in Vlaanderen. Bevat informatie, hulp en ondersteuning voor: - mensen met zelfmoordgedachten, hun omgeving en nabestaanden - iedereen met vragen over suïcidepreventie (bv. journalisten, studenten, werkgevers, ...) - hulpverleners - beleidsmensen
-
Voedingsdriehoek
In de media verschijnen zoveel tegenstrijdige berichten dat je op den duur het bos door de bomen niet meer ziet. Daarom verzamelde Vlaams Instituut Gezond Leven alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde voeding – wat krijgt de voorkeur, wat beperk je beter – in de voedingsdriehoek. Gezond Leven wil richtlijnen geven die op lange termijn voor iedereen haalbaar zijn. En die ervoor zorgen dat er ook voor onze kinderen en kleinkinderen genoeg gezond voedsel is. Het resultaat is een realistisch en duurzaam model dat perfect past in de Vlaamse eetcultuur.
-
Relationele en Seksuele Vorming (RSV-Wijs)
Relationele en seksuele vorming geven is niet altijd even gemakkelijk. Gelukkig hoef je niet van nul te beginnen, en is er ondersteuning indien je deze nodig hebt. Sensoa biedt informatie over seksuele ontwikkeling, didactische tips, gratis les-/vormingsmaterialen, beleidstools, leerlijnen en vormingen aan, steeds gebaseerd op de recentste wetenschappelijke inzichten. Je vindt alles terug op www.sensoa.be
-
Vlaggensysteem
Methodiek om seksueel gedrag van minderjarigen te bespreken, correct in te schatten en te reageren. Het systeem heeft reeds zijn succes bewezen en werd doorontwikkeld in producten van Sensoa en partners. Er worden 6 criteria gebruikt om seksueel gedrag van en t.a.v.
-
Zelfhulp
Allerlei materialen en modules voor gebruikers, kinderen van ouders met een afhankelijkheidsproblematiek, partners van gebruikers en andere personen uit de omgeving van de gebruiker om aan een afhankelijkheidsproblematiek te werken.
-
Wachtzaalactie Gezonde Woning
Verschillende materialen om een wachtzaal in te kleden rond het thema gezond binnenmilieu.
-
Richtlijn voor alcoholgebruik
Deze infofiche vat de richtlijn voor alcoholgebruik overzichtelijk samen. Meer achtergrondinformatie vind je in een ander document, 'Achtergrond en toelichting bij keuzes nieuwe richtlijn voor alcoholgebruik', bij 'Gerelateerde materialen'.
-
Wees niet gek. Doe de tekencheck - tekenbeten.be
Teken leven overal: in je tuin, in de duinen, in het bos, ... Ze kunnen zich vastbijten in je huid en zo kan je ziek worden.
-
Ouderen en alcohol - Visie
Deze visietekst kadert het alcoholgebruik van ouderen met enkele cijfers, benoemt de toegenomen impact van alcohol ten gevolge van het verouderingsproces en beschrijft de preventieve aanpak die schadelijke gevolgen van alcoholgebruik bij deze doelgroep kan voorkomen of verminderen.
-
Help! Mijn kind denkt aan zelfdoding
Website die ouders met een kind dat aan zelfmoord denkt ondersteunt.
-
Leidraad bij ‘Als kleine kinderen groot worden’ voor ouders van Marokkaanse afkomst
Deze leidraad stelt een aangepaste aanpak voor om de vorming ‘Als Kleine Kinderen Groot Worden’ te geven aan Marokkaanse ouders. Het belangrijkste doel van deze vorming voor Marokkaanse ouders, is hen stimuleren om een gesprek over tabak, alcohol en drugs aan te gaan, met elkaar en met hun kind.
-
Rookvrij speelterrein
Kinderen en jongeren hebben het recht om rookvrij op te groeien. Om te kunnen spelen en zich te amuseren in omgevingen waar niet gerookt wordt. Want kinderen en jongeren kopiëren gedrag, en ook roken valt daaronder. Maak je speelterrein rookvrij en help kinderen om rookvrij op te groeien.
-
Rookvrije jeugdvereniging
Kinderen en jongeren hebben het recht om rookvrij op te groeien. Om te kunnen spelen en zich te amuseren in omgevingen waar niet gerookt wordt. Want kinderen en jongeren kopiëren gedrag, en ook roken valt daaronder. Maak je jeugdvereniging rookvrij en help kinderen om rookvrij op te groeien.
-
Rookvrije kinderboerderij
Kinderen en jongeren hebben het recht om rookvrij op te groeien. Om te kunnen spelen, leren en zich te amuseren in omgevingen waar niet gerookt wordt. Want kinderen en jongeren kopiëren gedrag, en ook roken valt daaronder. Maak je kinderboerderij rookvrij en help kinderen om rookvrij op te groeien.
-
Warme Dagen - Campagne
Campagne om mensen preventief te informeren over de gevolgen van erg warme dagen en hen te sensibiliseren wat ze kunnen doen om dit te voorkomen.
-
Reeks Factsheets Feiten & Cijfers
Deze factsheets presenteren de belangrijkste cijfergegevens van het voorbije decennium over de omvang van het gebruik in Vlaanderen en België.
-
Leidraad bij ‘Als kleine kinderen groot worden’ voor ouders van Turkse afkomst
Deze leidraad stelt een aangepaste aanpak voor om de vorming ‘Als Kleine Kinderen Groot Worden’ te geven aan Turkse ouders. Het belangrijkste doel van deze vorming voor Turkse ouders, is hen stimuleren om een gesprek over tabak, alcohol en drugs aan te gaan, met elkaar en met hun kind.
-
Rookvrij Sportterrein
Kinderen en jongeren hebben het recht om rookvrij op te groeien. Om te kunnen sporten en zich te amuseren in omgevingen waar niet gerookt wordt. Want kinderen en jongeren kopiëren gedrag, en ook roken valt daaronder. Maak je sportterrein rookvrij en help kinderen om rookvrij op te groeien.
-
Multimediacampagne ‘geef elkaar een schouderklopje’ - verstandig omgaan met de zon, en UV-stralen in het algemeen
Een campagne gericht op recreanten, gezinnen en individuen die buitenactiviteiten (uitstappen, festivals, terrasjes, de eigen tuin) doen in eigen land. De campagne gaat verder dan sensibiliseren en informeren over het belang van verstandig omgaan met de zon en zonnebank, want heeft gedragsverandering tot doel. De campagne is gericht op actie bij de burger zelf en op aanzetten tot actie door organisatoren van evenementen, festivals, buitenactiviteiten, waarbij lokale initiatieven worden genomen.
-
Reizende Tentoonstelling
De Reizende Tentoonstelling is een uitbreiding van het educatief materiaal van Glimlachen. Deze tentoonstelling van Cas en Kato vindt steeds plaats op een andere locatie om zo gans Vlaanderen en Brussel te bereiken. De beoogde bezoekers van de tentoonstelling zijn kleuters, leerlingen uit de 1e graad lager onderwijs en hun ouders en/of leerkrachten. De tentoonstelling zelf is opgebouwd uit een wachtzaal en een tandartsenpraktijk. De wachtzaal bestaat uit allerlei informatiemodules en de mogelijkheid voor de leerkracht om zelf les te geven.