Zoek preventiemethodieken
- Gezin (138) Gezin-filter toepassen
- Lokale besturen (222) Lokale besturen-filter toepassen
- Onderwijs (134) Onderwijs-filter toepassen
- Rechtstreeks naar de burger (158) Rechtstreeks naar de burger-filter toepassen
- Werk (116) Werk-filter toepassen
- Werk (reguliere en sociale economie) (7) Werk (reguliere en sociale economie)-filter toepassen
- Zorg en welzijn (281) Zorg en welzijn-filter toepassen
- Alcohol (62) Alcohol-filter toepassen
- Algemene gezondheidsbevordering (9) Algemene gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Andere aandoeningen (7) Andere aandoeningen-filter toepassen
- Bevolkingsonderzoeken (46) Bevolkingsonderzoeken-filter toepassen
- Beweging (21) Beweging-filter toepassen
- BVO Andere (2) BVO Andere-filter toepassen
- Diabetes en cardiovasculair risico (3) Diabetes en cardiovasculair risico-filter toepassen
- Drugs (64) Drugs-filter toepassen
- Eet- en gewichtsproblemen (+ gezond gewicht) (8) Eet- en gewichtsproblemen (+ gezond gewicht)-filter toepassen
- Gamen (7) Gamen-filter toepassen
- Geestelijke gezondheidsbevordering (60) Geestelijke gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Geestelijke gezondheidszorg (1) Geestelijke gezondheidszorg-filter toepassen
- Gezond eten (21) Gezond eten-filter toepassen
- Gokken (10) Gokken-filter toepassen
- Groei en puberteit (1) Groei en puberteit-filter toepassen
- Milieugezondheid (23) Milieugezondheid-filter toepassen
- Mondgezondheid (6) Mondgezondheid-filter toepassen
- Ondervoeding bij ouderen (1) Ondervoeding bij ouderen-filter toepassen
- Psychoactieve medicatie (9) Psychoactieve medicatie-filter toepassen
- Sedentair gedrag (15) Sedentair gedrag-filter toepassen
- Seksuele gezondheid (31) Seksuele gezondheid-filter toepassen
- Suïcidepreventie (55) Suïcidepreventie-filter toepassen
- Tabak (34) Tabak-filter toepassen
- Val- en fractuurpreventie (38) Val- en fractuurpreventie-filter toepassen
-
Zilverwijzer in Woonzorgcentra
Aangepaste variant van de methodiek zilverwijzer voor woon zorg centra
-
Rock Zero | spelmateriaal
'ROCK ZERO' is een methodiek waarmee jongeren spelenderwijs nadenken over hun eigen alcoholgebruik en dat van hun peers en waarmee ze hun kennis en attitudes kunnen verfijnen. Ze leren op een ludieke manier dat (veel) alcohol drinken niet de norm is.
-
Zelfmoord1813
Portaalsite voor suïcidepreventie in Vlaanderen. Bevat informatie, hulp en ondersteuning voor: - mensen met zelfmoordgedachten, hun omgeving en nabestaanden - iedereen met vragen over suïcidepreventie (bv. journalisten, studenten, werkgevers, ...) - hulpverleners - beleidsmensen
-
Voedingsdriehoek
In de media verschijnen zoveel tegenstrijdige berichten dat je op den duur het bos door de bomen niet meer ziet. Daarom verzamelde Vlaams Instituut Gezond Leven alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde voeding – wat krijgt de voorkeur, wat beperk je beter – in de voedingsdriehoek. Gezond Leven wil richtlijnen geven die op lange termijn voor iedereen haalbaar zijn. En die ervoor zorgen dat er ook voor onze kinderen en kleinkinderen genoeg gezond voedsel is. Het resultaat is een realistisch en duurzaam model dat perfect past in de Vlaamse eetcultuur.
-
Relationele en Seksuele Vorming (RSV-Wijs)
Relationele en seksuele vorming geven is niet altijd even gemakkelijk. Gelukkig hoef je niet van nul te beginnen, en is er ondersteuning indien je deze nodig hebt. Sensoa biedt informatie over seksuele ontwikkeling, didactische tips, gratis les-/vormingsmaterialen, beleidstools, leerlijnen en vormingen aan, steeds gebaseerd op de recentste wetenschappelijke inzichten. Je vindt alles terug op www.sensoa.be
-
Vlaggensysteem
Methodiek om seksueel gedrag van minderjarigen te bespreken, correct in te schatten en te reageren. Het systeem heeft reeds zijn succes bewezen en werd doorontwikkeld in producten van Sensoa en partners. Er worden 6 criteria gebruikt om seksueel gedrag van en t.a.v.
-
Zelfhulp
Allerlei materialen en modules voor gebruikers, kinderen van ouders met een afhankelijkheidsproblematiek, partners van gebruikers en andere personen uit de omgeving van de gebruiker om aan een afhankelijkheidsproblematiek te werken.
-
Piekmoment Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker januari
Aanbod permanente en extra ondersteuningsmiddelen voor de maand januari
-
Praktijkondersteuning voor bewegingsdeskundigen en kinesitherapeuten bij vroegdetectie en vroeginterventie van eet- en gewichtsproblemen
Binnen deze methodiek kunnen bewegingsdeskundigen en kinesitherapeuten ondersteuningsmateriaal terugvinden om met eet- en gewichtsproblemen aan de slag te gaan. Het materiaal bestaat uit draaiboeken en praktijkteksten, en biedt zowel basiskennis als meer gespecialiseerde informatie over preventie, herkenning en behandeling, zowel voor kinderen als volwassenen.
-
Sportivos Brons - Begeleidigsmaterialen
Begeleid jij, als preventiewerker, in jouw regio een Sportivos-sportclub? Hier vind je een aantal nuttige materialen die kaderen binnen Sportivos Brons. Het gaat om: - De informatie voor het startmoment - De powerpoint van het startmoment - De leidraden voor evaluatiemomenten - De leidraad voor de vorming ‘Alcohol en drugs in de sportclub’ voor kantine-medewerkers en bestuursleden - De powerpointpresentatie voor de vorming - De uitnodiging, het evaluatieformulier en het attest voor deelname voor de vorming
-
Veilig uitgaan voor mannen die seks hebben met mannen (MSM)
Sensoa onderhoudt goede contacten met homohoreca en holebifuiven om hen te motiveren tot het nemen van initiatieven voor de preventie van hiv en soa’s bij MSM. Tijdens de gesprekken wordt informatie uitgewisseld over lopende en komende campagnes van Sensoa, over tendensen en nieuwe noden bij de klanten. In het verleden werden verschillende ondersteuningsmiddelen ontwikkeld (affichekaders, PipeLife) Ook drukwerk van Sensoa worden verspreid in de homohoreca. Sensoa levert condooms en glijmiddel op waterbasis in bulk aan de homosekshoreca.
-
Praktijkondersteuning voor het CLB en schoolteams rond preventie van eet- en gewichtsproblemen bij kinderen
Deze methodiek omvat informatie en richtlijnen voor CLB-medewerkers, leden van schoolteams en iedereen die met kinderen of jongeren werkt (bv. jeugdbeweging, sportcoach) in verband met de preventie van eet- en gewichtsproblemen op school aan de hand van een stappenplan en ondersteuningsmateriaal. Het eerste werkboek werd in 2008 ontwikkeld. In 2018 zal de nieuwe versie verschijnen dat aan de hand van een stappenplan uitwerkt hoe preventie van eet- en gewichtsproblemen best aangepakt wordt.
-
Sportivos
Sportivos is een preventietraject dat op een voor sportclubs haalbare wijze streeft naar het beperken van problemen door alcohol- en druggebruik. Er wordt stapsgewijs, in 3 fasen, gewerkt aan het uitstippelen van een alcohol- en drugbeleid in een sportclub. Sportivos-clubs streven naar een veilige en zorgzame clubomgeving met gezondheidswinst voor sporters, clubleden, sympathisanten en bezoekers van de sportclub. Een beleidsmatige aanpak stimuleren is de beste oplossing. Die is gebaseerd op vier pijlers: regelgeving en procedures, educatie, begeleiding en structurele maatregelen.
-
Sportivos Zilver - Materialen voor de begeleider
Dit zijn de materialen voor de begeleider van een sportclub in het traject Sportivos Zilver. Ze zijn enkel te downloaden via de bijgevoegde link: - De handleiding voor het startmoment - De powerpoint voor het startmoment - De handleiding voor evaluatiemomenten - De handleiding voor de vorming ‘Alcohol- en drugcoach' - De powerpointpresentatie voor de vorming ‘Alcohol- en drugcoach' - De uitnodiging, het evaluatieformulier en het attest voor clubs die deelnemen aan de vorming Daarnaast zijn er materialen voor de sportclubs zelf. Deze vind je bij de gerelateerde materialen via de link.
-
Richtlijn voor alcoholgebruik
Deze infofiche vat de richtlijn voor alcoholgebruik overzichtelijk samen. Meer achtergrondinformatie vind je in een ander document, 'Achtergrond en toelichting bij keuzes nieuwe richtlijn voor alcoholgebruik', bij 'Gerelateerde materialen'.
-
Mannenseks.be – de gay site van Sensoa
Mannenseks.be, de gay site van Sensoa, biedt een breed gamma aan informatie. Naast hiv, soa’s, condoomgebruik en testen, worden ook thema’s behandeld als relaties, mentale gezondheid en het seksueel functioneren van het lichaam. De site houdt rekening met de verschillende seksuele praktijken in diverse smaakgroepen. De site streeft ernaar homomannen inzichten bij te brengen over seksuele gezondheid, mentale gezondheid en risicomanagement.
-
Wees niet gek. Doe de tekencheck - tekenbeten.be
Teken leven overal: in je tuin, in de duinen, in het bos, ... Ze kunnen zich vastbijten in je huid en zo kan je ziek worden.
-
Terreinwerk Homomannen
Sensoa is zichtbaar en interactief aanwezig in de homohoreca, op holebifuiven en tijdens holebi-evenementen. Dit kan met een info- of promotiestand tijdens een feest, een ronde langs homobars of een deelname aan een parade van een gay pride. Deze activiteiten sluiten aan bij de actuele campagnes voor homomannen en staan in het teken van promotie van condooms en testen op hiv en soa’s. Tijdens de activiteiten worden campagnematerialen uitgedeeld of ter beschikking gesteld (folders, condoompochetten of gadgets).
-
Krachtlijnen voor preventieprojecten rond eet- en gewichtsproblemen
Deze methodiek bevat een synthese van de belangrijkste aandachtspunten bij het plannen, uitwerken en evalueren van preventieprojecten voor eet- en gewichtsproblemen bij kinderen en jongeren. De materialen bieden een blauwdruk om stapsgewijs preventief aan de slag te gaan. De opgenomen thema’s sluiten aan bij de huidige ontwikkelingstaken van de jongere, waardoor alle jongeren versterkt worden in hun groeiproces en niet enkel degenen met een probleem.
-
Sensibiliseringscampagne naar de algemene bevolking
Drie campagnes naar de algemene bevolking informeren en sensibiliseren rond diverse aspecten van seksuele gezondheid. In 2017 en 2019 voeren we twee sensibiliserende thema-specifieke campagnes naar de algemene bevolking, in 2017 over seksmythes, in 2019 over seksueel grensoverschrijdend gedrag. In 2018 voeren we bovendien een doelgroep-overschrijdende campagne over een thema dat relevant is voor alle doelgroepen van Sensoa. Deze campagne zal gezamenlijk met alle actieterreinen van Sensoa ontwikkeld en verspreid worden.