Zoek preventiemethodieken
- Gezin (137) Gezin-filter toepassen
- Lokale besturen (230) Lokale besturen-filter toepassen
- Onderwijs (154) Onderwijs-filter toepassen
- Rechtstreeks naar de burger (189) Rechtstreeks naar de burger-filter toepassen
- Vrije tijd (282) Vrije tijd-filter toepassen
- Werk (135) Werk-filter toepassen
- Werk (reguliere en sociale economie) (9) Werk (reguliere en sociale economie)-filter toepassen
- Alcohol (78) Alcohol-filter toepassen
- Algemene gezondheidsbevordering (10) Algemene gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Andere aandoeningen (7) Andere aandoeningen-filter toepassen
- Bevolkingsonderzoeken (71) Bevolkingsonderzoeken-filter toepassen
- Beweging (30) Beweging-filter toepassen
- BVO Andere (2) BVO Andere-filter toepassen
- Diabetes en cardiovasculair risico (16) Diabetes en cardiovasculair risico-filter toepassen
- Drugs (82) Drugs-filter toepassen
- Eet- en gewichtsproblemen (+ gezond gewicht) (45) Eet- en gewichtsproblemen (+ gezond gewicht)-filter toepassen
- Gamen (17) Gamen-filter toepassen
- Geestelijke gezondheidsbevordering (46) Geestelijke gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Geestelijke gezondheidszorg (8) Geestelijke gezondheidszorg-filter toepassen
- Gezond eten (23) Gezond eten-filter toepassen
- Gezondheid en Milieu (2) Gezondheid en Milieu-filter toepassen
- Gokken (25) Gokken-filter toepassen
- Groei en puberteit (2) Groei en puberteit-filter toepassen
- Infectieziekten en vaccinaties (7) Infectieziekten en vaccinaties-filter toepassen
- Milieugezondheid (26) Milieugezondheid-filter toepassen
- Mondgezondheid (26) Mondgezondheid-filter toepassen
- Ondervoeding bij ouderen (4) Ondervoeding bij ouderen-filter toepassen
- Preconceptionele zorg (1) Preconceptionele zorg-filter toepassen
- Psychoactieve medicatie (27) Psychoactieve medicatie-filter toepassen
- Sedentair gedrag (19) Sedentair gedrag-filter toepassen
- Seksuele gezondheid (41) Seksuele gezondheid-filter toepassen
- Suïcidepreventie (55) Suïcidepreventie-filter toepassen
- Tabak (70) Tabak-filter toepassen
- Themaoverschrijdend (2) Themaoverschrijdend-filter toepassen
- Val- en fractuurpreventie (80) Val- en fractuurpreventie-filter toepassen
-
Langer gezond genieten - Ouder worden en alcohol
Deze folder en affiche informeren 55-plussers op een visuele manier over de effecten van alcohol op een veranderend lichaam. Ze krijgen informatie over de voordelen van minder alcohol en de gevaarlijke cocktail van alcohol met medicijnen. Daarnaast krijgen ze concrete tips voor een glas minder, wordt de mythe doorprikt dat alcohol goed zou zijn voor het hart en krijgen ze een richtlijn om gezondheidsrisico’s te beperken.
-
Bezorgd om je zoon, dochter, partner, moeder of vader? De Druglijn biedt GRIP
Bekendmakingsflyer over het online zelfzorg-aanbod van De Druglijn voor ouders, partners en kinderen van mensen die gebruiken. De flyer verwijst naastbestaanden door naar de GRIP-tools op de website van De Druglijn. Die bestaan uit oefeningen die hen helpen om een klare kijk op de situatie te krijgen.
-
Alcohol en andere drugs in de zorg- en welzijnssector. Juridische handvatten
Hoe ga je in een zorg- of welzijnsorganisatie om met alcohol- en ander druggebruik? Op welk wettelijk kader kan je als hulpverlener beroep doen? Hoe ver reikt jouw beroepsgeheim en kan jij of jouw organisatie aansprakelijk worden gesteld wanneer er iets gebeurt? … Op deze en andere vragen trachten de juridische handvatten voor de welzijns- en zorgsector een antwoord te bieden.
-
Basismateriaal voor terugvalpreventie bij problemen met middelengebruik, gamen of gokken
Terugvalpreventie is een basisstrategie in de hulpverlening bij problemen met middelengebruik, gamen of gokken. Veranderen van gedrag vraagt veel inspanningen, en terugval hoort bij het veranderproces. Dit basismateriaal biedt een aantal concrete werkinstrumenten aan die in de verslavingszorg al ruime tijd gebruikt en positief geëvalueerd worden. De interventies zijn gebaseerd op cognitieve gedragstherapie, en gericht op het ontwikkelen van vaardigheden om abstinentie of verminderd gebruik te behouden, en het risico op terugval te beperken.
-
Zilverwijzer in Woonzorgcentra
Aangepaste variant van de methodiek zilverwijzer voor woon zorg centra
-
Rock Zero | spelmateriaal
'ROCK ZERO' is een methodiek waarmee jongeren spelenderwijs nadenken over hun eigen alcoholgebruik en dat van hun peers en waarmee ze hun kennis en attitudes kunnen verfijnen. Ze leren op een ludieke manier dat (veel) alcohol drinken niet de norm is.
-
Zelfmoord1813
Portaalsite voor suïcidepreventie in Vlaanderen. Bevat informatie, hulp en ondersteuning voor: - mensen met zelfmoordgedachten, hun omgeving en nabestaanden - iedereen met vragen over suïcidepreventie (bv. journalisten, studenten, werkgevers, ...) - hulpverleners - beleidsmensen
-
Vlaamse richtlijn valpreventie bij thuiswonende ouderen
In samenwerking met de Werkgroep Ontwikkeling Richtlijnen Eerste Lijn - EBMPracticenet, startte het EVV een multidisciplinaire werkgroep op, om een antwoord te formuleren op 8 klinische, valgerelateerde vragen. Via een systematische zoektocht in verscheidene databases en wetenschappelijke websites, werd de meest recente evidentie opgespoord. Na kritische beoordeling van de weerhouden evidentie, werden 17 aanbevelingen geformuleerd en voorzien van praktische toelichting en advies naar de Vlaamse thuisgezondheidszorg.
-
Voedingsdriehoek
In de media verschijnen zoveel tegenstrijdige berichten dat je op den duur het bos door de bomen niet meer ziet. Daarom verzamelde Vlaams Instituut Gezond Leven alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde voeding – wat krijgt de voorkeur, wat beperk je beter – in de voedingsdriehoek. Gezond Leven wil richtlijnen geven die op lange termijn voor iedereen haalbaar zijn. En die ervoor zorgen dat er ook voor onze kinderen en kleinkinderen genoeg gezond voedsel is. Het resultaat is een realistisch en duurzaam model dat perfect past in de Vlaamse eetcultuur.
-
Relationele en Seksuele Vorming (RSV-Wijs)
Relationele en seksuele vorming geven is niet altijd even gemakkelijk. Gelukkig hoef je niet van nul te beginnen, en is er ondersteuning indien je deze nodig hebt. Sensoa biedt informatie over seksuele ontwikkeling, didactische tips, gratis les-/vormingsmaterialen, beleidstools, leerlijnen en vormingen aan, steeds gebaseerd op de recentste wetenschappelijke inzichten. Je vindt alles terug op www.sensoa.be
-
Vlaggensysteem
Methodiek om seksueel gedrag van minderjarigen te bespreken, correct in te schatten en te reageren. Het systeem heeft reeds zijn succes bewezen en werd doorontwikkeld in producten van Sensoa en partners. Er worden 6 criteria gebruikt om seksueel gedrag van en t.a.v.
-
Zelfhulp
Allerlei materialen en modules voor gebruikers, kinderen van ouders met een afhankelijkheidsproblematiek, partners van gebruikers en andere personen uit de omgeving van de gebruiker om aan een afhankelijkheidsproblematiek te werken.
-
PLAY – Educatief materiaal over verantwoord gamen en vrijetijdsbesteding
PLAY is een educatief pakket ontwikkeld voor jongeren tussen 12 en 14 jaar. Het vertrekt vanuit de positieve insteek om jongeren inzicht te geven in hun eigen gamegedrag en dat van hun leeftijdsgenoten. PLAY wil jongeren helpen om op een verantwoorde manier te gamen. Het wil hen tegelijkertijd aan het denken zetten over hun vrijetijdsinvulling en over mogelijke alternatieve activiteiten en hobby’s. Dit pakket is geschikt voor de eerste graad secundair onderwijs en de jeugdhulpverlening.
-
Valpreventie in de huisartsenpraktijk
Valpreventie is een complex probleem, waarbij een multidisciplinaire aanpak potentiële meerwaarde heeft. Domus Medica vertrekt vanuit de CEBAM-gevalideerde richtlijn “valpreventie bij thuiswonende ouderen” van de Werkgroep ontwikkeling Richtlijnen eerste lijn (in opdracht van het Expertisecentrum Valpreventie)om het onderwerp onder de aandacht van de huisarts te brengen. Concreet gebeurt dit vanaf september 2018 aan de hand van een LOK-pakket, dat de uitgebreide lijst van risicofactoren en de taken van de huisarts bij de risicobepaling en de daarop gebaseerde aanpak bediscussieerd.
-
Piekmoment Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker januari
Aanbod permanente en extra ondersteuningsmiddelen voor de maand januari
-
Praktijkondersteuning voor bewegingsdeskundigen en kinesitherapeuten bij vroegdetectie en vroeginterventie van eet- en gewichtsproblemen
Binnen deze methodiek kunnen bewegingsdeskundigen en kinesitherapeuten ondersteuningsmateriaal terugvinden om met eet- en gewichtsproblemen aan de slag te gaan. Het materiaal bestaat uit draaiboeken en praktijkteksten, en biedt zowel basiskennis als meer gespecialiseerde informatie over preventie, herkenning en behandeling, zowel voor kinderen als volwassenen.
-
Zanzu : Website en ondersteuningsaanbod voor intermediairs
De methodiek Zanzu bestaat uit de website Zanzu.be en een ondersteuningsaanbod voor intermediairs. Het doel is om de toegang van kwetsbare migranten tot basisinformatie, counseling en vorming inzake seksuele gezondheid te verbeteren. Intermediairs die werken met kwetsbare migranten krijgen ondersteuning zodat ze kwaliteitsvolle counseling en vorming rond seksuele gezondheid kunnen aanbieden. De 14-talige website Zanzu.be staat daarbij centraal.
-
me-ASSIST eerstelijnsgezondheidszorg en welzijnszorg (www.me-assist.com)
In het begin kon de me-ASSIST-toolbox enkel screenen, en dat enkel met de ASSIST (Alcohol, Smoking and Substance Involment Screening Test). Ondertussen werden de screeningsmogelijkheden op www.me-assist.com aanzienlijk uitgebreid. Het is nu mogelijk om te screenen met de (getrapte) AUDIT en de ASSIST voor volwassenen, en de CRAFFT voor minderjarigen. Voor elk van deze instrumenten, zijn er drie mogelijke manieren van werken. U kunt de screening nog steeds afnemen tijdens een gesprek, maar de patiënt kan de screening ook zelf uitvoeren.
-
Praatcafé over opvoeding, tabak, alcohol en drugs voor etnisch-culturele minderheden
Het praatcafé vergroot de kennis en inzicht in opvoedingsvaardigheden bij ouders van diverse etnisch-culturele afkomst rond het thema TAD. De methodiek beoogt een discussie tussen ouders onderling op gang te trekken. Het inlevingsvermogen van de ouders in de situatie van de jongere wordt gestimuleerd. Daartoe wordt gebruik gemaakt van stellingen, sketches gemaakt door jongeren onder begeleiding van een toneelregisseur. De sketches leiden de verschillende thema’s in.
-
Promotie van het aanbod van het CvKO en Domus Medica aan HAkringen en LOK via de voorzitters
Het CvKO ontwikkelde een presentatie voor de Logo's om het aanbod van het CVKO voor ondersteuning van de huisarts mbt de bevolkingsonderzoeken en de ondersteuning door de huisarts van de bevolkingsonderzoeken bekend te maken en te promoten via de huisartsenkringen en de LOK. Geldig vanaf 9/12/2016