Zoek preventiemethodieken
- (-) Remove Werk filter Werk (195)
- Gezin (68) Gezin-filter toepassen
- Lokale besturen (147) Lokale besturen-filter toepassen
- Onderwijs (99) Onderwijs-filter toepassen
- Rechtstreeks naar de burger (102) Rechtstreeks naar de burger-filter toepassen
- Vrije tijd (116) Vrije tijd-filter toepassen
- Zorg en welzijn (135) Zorg en welzijn-filter toepassen
- Alcohol (19) Alcohol-filter toepassen
- Algemene gezondheidsbevordering (6) Algemene gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Bevolkingsonderzoeken (39) Bevolkingsonderzoeken-filter toepassen
- Beweging (40) Beweging-filter toepassen
- BVO Andere (2) BVO Andere-filter toepassen
- Diabetes en cardiovasculair risico (7) Diabetes en cardiovasculair risico-filter toepassen
- Drugs (31) Drugs-filter toepassen
- Eet- en gewichtsproblemen (+ gezond gewicht) (4) Eet- en gewichtsproblemen (+ gezond gewicht)-filter toepassen
- Gamen (4) Gamen-filter toepassen
- Geestelijke gezondheidsbevordering (22) Geestelijke gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Geestelijke gezondheidszorg (1) Geestelijke gezondheidszorg-filter toepassen
- Gezond eten (16) Gezond eten-filter toepassen
- Gokken (6) Gokken-filter toepassen
- Infectieziekten en vaccinaties (5) Infectieziekten en vaccinaties-filter toepassen
- Milieugezondheid (2) Milieugezondheid-filter toepassen
- Ondervoeding bij ouderen (1) Ondervoeding bij ouderen-filter toepassen
- Psychoactieve medicatie (7) Psychoactieve medicatie-filter toepassen
- Sedentair gedrag (24) Sedentair gedrag-filter toepassen
- Seksuele gezondheid (3) Seksuele gezondheid-filter toepassen
- Suïcidepreventie (14) Suïcidepreventie-filter toepassen
- Tabak (22) Tabak-filter toepassen
- Themaoverschrijdend (1) Themaoverschrijdend-filter toepassen
-
Omgaan met gebruik van alcohol en andere drugs in het kader van het werk: de juridische regels
De aanpak van alcohol en andere drugs in de werksfeer kan niet los gezien worden van juridische aspecten. Wat juridisch mag en niet mag vormt de contouren voor een geslaagd en correct alcohol- en drugbeleid. Dit document bevat een overzicht van de relevante wetgeving.
-
Zelfmoord1813
Portaalsite voor suïcidepreventie in Vlaanderen. Bevat informatie, hulp en ondersteuning voor: - mensen met zelfmoordgedachten, hun omgeving en nabestaanden - iedereen met vragen over suïcidepreventie (bv. journalisten, studenten, werkgevers, ...) - hulpverleners - beleidsmensen
-
Mijn Gezond leven (Gezondheidstestjes)
Eet en beweeg jij volgens de voedings- en bewegingsdriehoek? Hoeveel zit je dagelijks? Geen idee en ben je toch benieuwd? Test hier hoe jij eet en beweegt en maak een persoonlijk plan. Moet je nu van vandaag op morgen je hele eet- en beweegpatroon omgooien? Nee hoor, elke kleine verbetering is een stap vooruit. Hou het vooral haalbaar voor jezelf. De testjes zijn geschikt vanaf 6 jaar. Hoe werkt het? 1. Doe de test: Door de testjes in te vullen ga je na hoeveel groenten of fruit je eet, hoeveel water je drinkt en hoeveel je beweegt. 2.
-
Voedingsdriehoek
In de media verschijnen zoveel tegenstrijdige berichten dat je op den duur het bos door de bomen niet meer ziet. Daarom verzamelde Vlaams Instituut Gezond Leven alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde voeding – wat krijgt de voorkeur, wat beperk je beter – in de voedingsdriehoek. Gezond Leven wil richtlijnen geven die op lange termijn voor iedereen haalbaar zijn. En die ervoor zorgen dat er ook voor onze kinderen en kleinkinderen genoeg gezond voedsel is. Het resultaat is een realistisch en duurzaam model dat perfect past in de Vlaamse eetcultuur.
-
Zelfhulp
Allerlei materialen en modules voor gebruikers, kinderen van ouders met een afhankelijkheidsproblematiek, partners van gebruikers en andere personen uit de omgeving van de gebruiker om aan een afhankelijkheidsproblematiek te werken.
-
Piekmoment Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker januari
Aanbod permanente en extra ondersteuningsmiddelen voor de maand januari
-
Laatjevaccineren.be
Om ernstige ziekten en epidemieën te voorkomen, nodigt de Vlaamse overheid alle kinderen in Vlaanderen uit om zich kosteloos te laten vaccineren tegen 12 infectieziekten volgens het basisvaccinatieschema.
-
Richtlijn voor alcoholgebruik
Deze infofiche vat de richtlijn voor alcoholgebruik overzichtelijk samen. Meer achtergrondinformatie vind je in een ander document, 'Achtergrond en toelichting bij keuzes nieuwe richtlijn voor alcoholgebruik', bij 'Gerelateerde materialen'.
-
Hiv-stigma en discriminatie bestrijden
Ondersteuningsmiddelen en activiteiten willen het maatschappelijk stigma over hiv en de bijhorende discriminatie verminderen. De methodiek richt zich op verschillende settings en doelgroepen en op verschillende niveaus: individueel, intermediair, structureel. Bestaande ondersteuningsmiddelen en activiteiten worden inhoudelijk aangepast op basis van een determinantenanalyse over stigma en discriminatie bij hiv. Negatieve ervaringen in de zorgsector kunnen leiden tot het vermijden van testen. Ze hinderen gezondheidscounseling, verminderen therapietrouw en verstoren de zorgcascade.
-
Risicocommunicatie - Communiceren met je buren
De leidraad ‘Communiceren met uw buren’ maakt deel uit van een pilootproject in West-Vlaanderen waar bedrijven en omwonenden dichter bij elkaar worden gebracht. Door een goede communicatie met de buurt kan al heel wat ongenoegen, verloren tijd en energie vermeden worden.
-
Presentatie voor een heterogeen doelpubliek BVO Dikkedarmkanker
Presentatie De stoelgangtest. "Wij doen het. En wat doe jij?" Via de Logo's kunnen lokale actoren beroep doen op door het CvKO gevormde sprekers (pool) voor het geven van consensuspresentaties voor een heterogeen doelpubliek. Er wordt aandacht besteed aan de motivering voor een geïnformeerde keuze (geïnformeerde motivatie). Hiervoor wordt de consensuspresentatie door het CvKO ter beschikking gesteld en wordt de spreker vergoed. De presentatie wordt geactualiseerd. Ter ondersteuning is er een informatieve publieksfolder.
-
Presentatie voor heterogeen doelpubliek BVO Borstkanker
Presentatie Een screeningsmammografie. "Wij doen het. En wat doe jij?" Via de Logo's kunnen lokale actoren beroep doen op door het CvKO gevormde sprekers (pool) voor het geven van consensuspresentaties voor een heterogeen doelpubliek. Er wordt aandacht besteed aan de bevordering van de geïnformeerde keuze (geïnformeerde motivatie). Hiervoor wordt de consensuspresentatie door het CvKO ter beschikking gesteld en wordt de spreker vergoed. De presentatie wordt geactualiseerd. Ter ondersteuning is er een informatieve publieksfolder.
-
Start to stand
Als professional bezig met gezondheid? Benieuwd hoe je werknemers met een zittend beroep kan ondersteunen om regelmatig recht te staan? Start to stand helpt je om meer recht te staan en te bewegen! Start to Stand werd ontwikkeld door Universiteit Gent (UGent) in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven. De tool maakt werknemers bewust van hun zitgedrag en geeft gratis persoonlijk advies om minder zittend door het leven te gaan.
-
Kadermethodiek Gezond Werken
De Kadermethodiek Gezond Werken helpt ondernemingen stap voor stap te evolueren van losse acties naar een samenhangend preventief gezondheidsbeleid op het werk, rekening houdend met een aantal succesfactoren. De kadermethodiek Gezond Werken zijn twee basisinstrumenten die bruikbaar zijn voor elk type onderneming: - de gezondheidsmatrix - het stappenplan. Op www.gezondwerken.be vind je de achtergrond van de verschillende instrumenten en dit toegepast op elk thema.
-
Richtlijnen voor gezond voedingsaanbod in bedrijven
Het Vlaams Instituut Gezond Leven ontwikkelde richtlijnen om ondernemingen te ondersteunen in hun aanbod op het werk van voeding en drank. Die richtlijnen zijn gebaseerd op de voedingsdriehoek. Er zijn richtlijnen voor dranken, tussendoortjes en warme maaltijden.
-
Piekmoment Bevolkingsonderzoek Borstkanker oktober
Aanbod permanente en extra ondersteuningsmiddelen voor de maand oktober
-
Jouw huis, mijn werkplek. Bescherm medewerkers tegen de gevolgen van passief roken
Campagne ‘Jouw huis, mijn werkplek’ wil passief roken op de werkplek bespreekbaar maken. Wie als huishoudhulp, poetshulp of verzorgende bij mensen thuis werkt moet dat kunnen doen in een rookvrije omgeving. Met de campagne ‘Jouw huis, mijn werkplek’ engageren de koepels binnen de diensten voor gezinszorg en dienstenchequebedrijven zich voortaan om hun medewerkers zo goed mogelijk te beschermen tegen de gevolgen van passief roken. Met de steun van het Vlaams Instituut Gezond Leven en Kom op tegen Kanker willen ze op die manier passief roken bespreekbaar maken.
-
Presentatie voor heterogeen doelpubliek BVO Baarmoederhalskanker
Presentatie Een uitstrijkje. "Wij doen het. En wat doe jij?" Via de Logo's kunnen lokale actoren beroep doen op door het CvKO gevormde sprekers (pool) voor het geven van consensuspresentaties voor een heterogeen doelpubliek. Er wordt aandacht besteed aan de bevordering van de geïnformeerde keuze (geïnformeerde motivatie). Hiervoor wordt de consensuspresentatie door het CvKO ter beschikking gesteld en wordt de spreker vergoed. De presentatie wordt geactualiseerd. Ter ondersteuning van de informatie is een folder (drieluik) ter beschikking.
-
Rookvrije kinderboerderij
Kinderen en jongeren hebben het recht om rookvrij op te groeien. Om te kunnen spelen, leren en zich te amuseren in omgevingen waar niet gerookt wordt. Want kinderen en jongeren kopiëren gedrag, en ook roken valt daaronder. Maak je kinderboerderij rookvrij en help kinderen om rookvrij op te groeien.
-
Groepscursus "Stoppen met roken"
In groep stoppen is zo veel leuker Hoe zo’n groepscursus werkt? In 8 sessies stoppen mensen samen met roken. Onder begeleiding van een tabakoloog, dat is een erkende rookstopbegeleider. In de groep vinden mensen steun. Iedereen heeft hetzelfde doel voor ogen, er kan veel gedeeld en gelachen worden. Een sessie duurt ongeveer 1u 30. Voor de 8 rookstopsessies starten kan je een infosessie organiseren om mensen warm te maken om deel te nemen aan een groepscursus. Dit verhoogt het aantal deelnemers aan de rookstopcursus.