Zoek preventiemethodieken
- Gezin (25) Gezin-filter toepassen
- Lokale besturen (30) Lokale besturen-filter toepassen
- Onderwijs (41) Onderwijs-filter toepassen
- Rechtstreeks naar de burger (14) Rechtstreeks naar de burger-filter toepassen
- Vrije tijd (21) Vrije tijd-filter toepassen
- Werk (16) Werk-filter toepassen
- Werk (reguliere en sociale economie) (1) Werk (reguliere en sociale economie)-filter toepassen
- Zorg en welzijn (23) Zorg en welzijn-filter toepassen
- (-) Remove Gezond eten filter Gezond eten (96)
- Alcohol (14) Alcohol-filter toepassen
- Algemene gezondheidsbevordering (7) Algemene gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Bevolkingsonderzoeken (1) Bevolkingsonderzoeken-filter toepassen
- Beweging (50) Beweging-filter toepassen
- Diabetes en cardiovasculair risico (1) Diabetes en cardiovasculair risico-filter toepassen
- Drugs (11) Drugs-filter toepassen
- Eet- en gewichtsproblemen (+ gezond gewicht) (4) Eet- en gewichtsproblemen (+ gezond gewicht)-filter toepassen
- Gamen (5) Gamen-filter toepassen
- Geestelijke gezondheidsbevordering (13) Geestelijke gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Gezondheid en Milieu (2) Gezondheid en Milieu-filter toepassen
- Groei en puberteit (1) Groei en puberteit-filter toepassen
- Infectieziekten en vaccinaties (1) Infectieziekten en vaccinaties-filter toepassen
- Milieugezondheid (4) Milieugezondheid-filter toepassen
- Ondervoeding bij ouderen (1) Ondervoeding bij ouderen-filter toepassen
- Sedentair gedrag (44) Sedentair gedrag-filter toepassen
- Seksuele gezondheid (5) Seksuele gezondheid-filter toepassen
- Tabak (11) Tabak-filter toepassen
- Themaoverschrijdend (1) Themaoverschrijdend-filter toepassen
- Val- en fractuurpreventie (3) Val- en fractuurpreventie-filter toepassen
-
Mijn Gezond leven (Gezondheidstestjes)
Eet en beweeg jij volgens de voedings- en bewegingsdriehoek? Hoeveel zit je dagelijks? Geen idee en ben je toch benieuwd? Test hier hoe jij eet en beweegt en maak een persoonlijk plan. Moet je nu van vandaag op morgen je hele eet- en beweegpatroon omgooien? Nee hoor, elke kleine verbetering is een stap vooruit. Hou het vooral haalbaar voor jezelf. De testjes zijn geschikt vanaf 6 jaar. Hoe werkt het? 1. Doe de test: Door de testjes in te vullen ga je na hoeveel groenten of fruit je eet, hoeveel water je drinkt en hoeveel je beweegt. 2.
-
Voedingsdriehoek
In de media verschijnen zoveel tegenstrijdige berichten dat je op den duur het bos door de bomen niet meer ziet. Daarom verzamelde Vlaams Instituut Gezond Leven alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde voeding – wat krijgt de voorkeur, wat beperk je beter – in de voedingsdriehoek. Gezond Leven wil richtlijnen geven die op lange termijn voor iedereen haalbaar zijn. En die ervoor zorgen dat er ook voor onze kinderen en kleinkinderen genoeg gezond voedsel is. Het resultaat is een realistisch en duurzaam model dat perfect past in de Vlaamse eetcultuur.
-
Oog voor lekkers
Oog voor Lekkers is het gloednieuwe Vlaamse project rond groenten, fruit en/of melk op school. Samen met de mascottes slurp en slice ontdekken leerlingen verschillende soorten groenten en fruit en proeven ze van melk. Oog voor Lekkers vervangt vanaf schooljaar 2017-2018 het bekende Tutti Frutti en Melk op School. Dankzij Europese en Vlaamse subsidies en met steun van de groente-, de fruit- en de zuivelsector kunnen scholen gedurende 10 of 20 weken genieten van een financiële ondersteuning.
-
Workshops voeding en beweging
Over gezonde voeding en beweging bestaat er heel wat tegenstrijdige informatie. Gezond Leven heeft verschillende workshops ontwikkeld die lokale besturen en verenigingen kunnen aanbieden om de consument te helpen om in het dagelijkse leven de gezonde keuze te maken. De inhoud is gebaseerd op de principes van de voedingsdriehoek. Onderwerpen variëren van etiketten lezen in de supermarkt tot 10.000 stappen toepassen in het dagelijks leven.
-
Leerlijn voeding
De leerlijn voeding is een praktisch instrument dat schoolteams ondersteunt bij het invullen en afstemmen van hun gezondheidseducatie rond het thema voeding. Op de verschillende onderwijsniveaus, gaande van kleuteronderwijs tot secundair onderwijs, en dit in verschillende leergebieden en vakken.
-
Inspiratiebundels Secundair Onderwijs - Voeding en Beweging
Voor het secundair onderwijs maakten we een aantal inspiratiebundels over specifieke voedings- en bewegingsthema’s. Die staan vol nuttige basisinformatie en handige instrumenten die het thema hapklaar maken. Allemaal puzzelstukjes waarmee je een boeiende les samenstelt!
-
Lesmodule dranken en tussendoortjes
Weten wat je eet, begint met weten wat je kiest en koopt. Deze lesmodule leert leerlingen kritisch omgaan met de info op het voedingsetiket. Zo kunnen ze bewuster producten kiezen op school én erbuiten. Gebruik de lesmodule ook om met je leerlingen na te gaan of jullie aanbod op school gezond is.
-
Naar een (gratis) wateraanbod op school.
In een evenwichtig drankenaanbod op school staat het aanbod van gratis water centraal. In de fiche rond water vind je concrete tips om een aanbod van gratis water op school te installeren.
-
Waterpas
De waterpas heeft als doel kinderen op een speelse manier aan te moedigen om op regelmatige tijdstippen te drinken en daarbij vooral te kiezen voor water.
-
Richtlijnen voor gezond voedingsaanbod in bedrijven
Het Vlaams Instituut Gezond Leven ontwikkelde richtlijnen om ondernemingen te ondersteunen in hun aanbod op het werk van voeding en drank. Die richtlijnen zijn gebaseerd op de voedingsdriehoek. Er zijn richtlijnen voor dranken, tussendoortjes en warme maaltijden.
-
Kleurrijk Gezond
De methodiek Kleurrijk Gezond wil mensen met een migratieachtergrond op een laagdrempelige manier motiveren om gezond te eten en voldoende te bewegen met aandacht voor hun culturele achtergrond. De praktijkgerichte en interactieve infosessie van Kleurrijk Gezond versterkt de betrokkenheid van de deelnemers bij gezond leven en hun intentie om gezonder te eten en te bewegen. De deelnemers krijgen basisinformatie over gezond eten, bewegen en beperken van langdurig zitten.
-
Indicatorenbevraging 2015
In hoeveel Vlaamse scholen staat er nog een frisdrankautomaat? Op welke manier proberen gemeenten hun inwoners te stimuleren om meer te bewegen? En welke initiatieven nemen bedrijven om hun werknemers te helpen stoppen met roken? Het antwoord op deze en andere vragen vind je terug in de ‘indicatorenbevraging’.
-
Lekker Gezond! Educatief pakket voor het lager onderwijs over de voedingsdriehoek
Lekker Gezond! is een educatief pakket over de voedingsdriehoek voor leerkrachten in de 1e, 2e en 3e graad lager onderwijs. Het zijn kant-en-klare materialen waarmee je in je klas of als school aan de slag kan gaan rond gezonde voeding. Lekker Gezond! geeft lessuggesties gerangschikt per graad en thema. Zo leren de kinderen bij over de voedingsdriehoek, de verschillende eetmomenten, boodschappen doen en reclame. Het lessenpakket is digitaal uitgewerkt zodat jij en je leerlingen het gemakkelijk kunnen gebruiken op een digitaal schoolbord, computer of tablet.
-
Hoe omgaan met energiedranken op school?
Horen energiedranken thuis in de school? In deze fiche vind je enkele tips over hoe je als school kan omgaan met het toenemend gebruik van energiedranken bij jongeren.
-
Snack & Chill
Het project ‘Snack & Chill’ wil (buiten)gewone secundaire scholen helpen om hun leerlingen in een gezellig kader gezonde snacks aan te bieden. Hoe? Met een ‘chill’ ingericht schoolwinkeltje, lekker fruit en dito groenten en een flinke portie leerlingenparticipatie.
-
Naar een fruitaanbod op school
We steken het niet onder stoelen of (school)banken: fruit is het ideale tussendoortje. In onze fiche vind je concrete tips over hoe je fruit stap voor stap populair(der) maakt op school.
-
Zeker Gezond
Zeker Gezond is het receptenplatform bij de voedingsdriehoek. Via www.zekergezond.be en de bijhorende app heeft de gebruiker toegang tot meer dan 1000 gezonde, lekkere en eenvoudige recepten. Zeker Gezond is ontwikkeld door het Vlaams Instituut Gezond Leven i.s.m. Zorg en gezondheid en het Project Innovatieve Overheidsopdrachten.
-
De Proefkampioen
De Proefkampioen is een educatief project voor kinderen van drie tot acht jaar om de smaakontwikkeling te bevorderen. Dit materiaal is het meest geschikt om te gebruiken in scholen, maar het past ook in de voor- en naschoolse kinderopvang of speelpleinwerking. Het leert kinderen voelen, kijken, ruiken en proeven. Zo ontdekken ze al spelend en proevend de vier basissmaken. De bijhorende proefkoffer bevat kleurrijk materiaal en een praktische handleiding.
-
Gids richtlijnen Vlaamse scholen voor warme maaltijden
Het Vlaams Instituut Gezond Leven ontwikkelde deze gids om scholen te ondersteunen in hun beleid rond gezonde schoolmaaltijden.
-
Aanbevelingen aanbod gezonde dranken en tussendoortjes in het basis- en secundair onderwijs
In deze aanbevelingen wordt aangegeven wat gezonde dranken en tussendoortjes zijn voor het basis- en secundair onderwijs. De fiches en bijhorende checklists kunnen jouw school ondersteunen bij het opstellen van een kwaliteitsvol beleid rond dranken en tussendoortjes op school. Ze bevatten concrete handvatten om stapsgewijs aan de slag te gaan. Verder vind je in de fiche rond water concrete tips om een aanbod van (gratis) water op school te installeren. In de fiche 'Naar een fruitaanbod op school' vind je concrete tips over hoe je fruit stap voor stap populair(der) maakt op school.