Zoek preventiemethodieken
- Gezin (16) Gezin-filter toepassen
- Lokale besturen (28) Lokale besturen-filter toepassen
- Onderwijs (21) Onderwijs-filter toepassen
- Rechtstreeks naar de burger (13) Rechtstreeks naar de burger-filter toepassen
- Vrije tijd (15) Vrije tijd-filter toepassen
- Werk (24) Werk-filter toepassen
- Werk (reguliere en sociale economie) (1) Werk (reguliere en sociale economie)-filter toepassen
- Zorg en welzijn (19) Zorg en welzijn-filter toepassen
- (-) Remove Sedentair gedrag filter Sedentair gedrag (77)
- Alcohol (14) Alcohol-filter toepassen
- Algemene gezondheidsbevordering (7) Algemene gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Bevolkingsonderzoeken (1) Bevolkingsonderzoeken-filter toepassen
- Beweging (65) Beweging-filter toepassen
- Diabetes en cardiovasculair risico (1) Diabetes en cardiovasculair risico-filter toepassen
- Drugs (11) Drugs-filter toepassen
- Eet- en gewichtsproblemen (+ gezond gewicht) (1) Eet- en gewichtsproblemen (+ gezond gewicht)-filter toepassen
- Gamen (5) Gamen-filter toepassen
- Geestelijke gezondheidsbevordering (13) Geestelijke gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Gezond eten (44) Gezond eten-filter toepassen
- Gezondheid en Milieu (2) Gezondheid en Milieu-filter toepassen
- Infectieziekten en vaccinaties (1) Infectieziekten en vaccinaties-filter toepassen
- Milieugezondheid (4) Milieugezondheid-filter toepassen
- Seksuele gezondheid (5) Seksuele gezondheid-filter toepassen
- Tabak (11) Tabak-filter toepassen
- Themaoverschrijdend (1) Themaoverschrijdend-filter toepassen
- Val- en fractuurpreventie (3) Val- en fractuurpreventie-filter toepassen
-
Mijn Gezond leven (Gezondheidstestjes)
Eet en beweeg jij volgens de voedings- en bewegingsdriehoek? Hoeveel zit je dagelijks? Geen idee en ben je toch benieuwd? Test hier hoe jij eet en beweegt en maak een persoonlijk plan. Moet je nu van vandaag op morgen je hele eet- en beweegpatroon omgooien? Nee hoor, elke kleine verbetering is een stap vooruit. Hou het vooral haalbaar voor jezelf. De testjes zijn geschikt vanaf 6 jaar. Hoe werkt het? 1. Doe de test: Door de testjes in te vullen ga je na hoeveel groenten of fruit je eet, hoeveel water je drinkt en hoeveel je beweegt. 2.
-
Woogie Boogie
Het Vlaams Instituut Gezond Leven ontwikkelde samen met Disney Benelux Woogie boogie. Met Woogie boogie willen het Vlaams Instituut Gezond Leven en Disney Benelux het lang stilzitten bij kleuters (3-6 jaar) aanpakken. Woogie boogie bestaat uit een reeks van leuke filmpjes, een methodiek voor kleuterklassen, een beweegdag (vanaf 2018) en challenges (vanaf 2020). Meer informatie op www.woogieboogie.be.
-
Play Pauze Stop
Play Pauze Stop is een campagne van het Provinciaal Veiligheidsinstituut over gezond beeldschermgebruik op school en thuis. De campagne loopt vanaf oktober 2014. De campagne richt zich tot jongeren (van 10 tot 14 jaar) en hun ouders om bij het gebruik van beeldschermen automatisch ‘PLAY PAUZE STOP’ in hun hoofd te laten klinken. Play roept op om te variëren in je schermhouding, Pauzeer elke dertig minuten en Stop na twee uur beeldschermgebruik in je vrije tijd. Deze campagne is opgebouwd uit drie onderdelen: een luik voor scholen, een luik voor lokale partners, een luik voor gezinnen.
-
Workshops voeding en beweging
Over gezonde voeding en beweging bestaat er heel wat tegenstrijdige informatie. Gezond Leven heeft verschillende workshops ontwikkeld die lokale besturen en verenigingen kunnen aanbieden om de consument te helpen om in het dagelijkse leven de gezonde keuze te maken. De inhoud is gebaseerd op de principes van de voedingsdriehoek. Onderwerpen variëren van etiketten lezen in de supermarkt tot 10.000 stappen toepassen in het dagelijks leven.
-
Start to stand
Als professional bezig met gezondheid? Benieuwd hoe je werknemers met een zittend beroep kan ondersteunen om regelmatig recht te staan? Start to stand helpt je om meer recht te staan en te bewegen! Start to Stand werd ontwikkeld door Universiteit Gent (UGent) in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven. De tool maakt werknemers bewust van hun zitgedrag en geeft gratis persoonlijk advies om minder zittend door het leven te gaan.
-
Kleurrijk Gezond
De methodiek Kleurrijk Gezond wil mensen met een migratieachtergrond op een laagdrempelige manier motiveren om gezond te eten en voldoende te bewegen met aandacht voor hun culturele achtergrond. De praktijkgerichte en interactieve infosessie van Kleurrijk Gezond versterkt de betrokkenheid van de deelnemers bij gezond leven en hun intentie om gezonder te eten en te bewegen. De deelnemers krijgen basisinformatie over gezond eten, bewegen en beperken van langdurig zitten.
-
Indicatorenbevraging 2015
In hoeveel Vlaamse scholen staat er nog een frisdrankautomaat? Op welke manier proberen gemeenten hun inwoners te stimuleren om meer te bewegen? En welke initiatieven nemen bedrijven om hun werknemers te helpen stoppen met roken? Het antwoord op deze en andere vragen vind je terug in de ‘indicatorenbevraging’.
-
Wisselwerken
Wisselwerken, dat is elk half uur rechtstaan. Het Vlaams Instituut Gezond Leven wil van wisselwerken het nieuwe normaal maken, waarbij het algemeen aanvaard is dat werknemers elk half uur even rechtstaan van hun stoel. Op de webpagina www.wisselwerken.be krijg je wetenschappelijke info over wisselwerken maar ook tips en handige tools (o.a. filmfragment, infobrochures, PowerPointpresentatie) om te wisselwerken en anderen hiervoor kan warm maken.
-
Leerlijn bewegen en minder zitten
De leerlijn bewegen en minder zitten is een praktisch hulpmiddel dat het hele schoolteam helpt om lesinhouden en educatieve materialen te kiezen en om onderling af te stemmen welke lessen rond bewegen en minder zitten in welke vakken/leergebieden of welk leerjaar aan bod kunnen komen (van het 1ste kleuter tot het 6de middelbaar). Een ideale leidraad dus!
-
Actieve kinderopvang
Materialen voor buitenschoolse kinderopvang voor de ontwikkeling van een beleid rond gezond bewegen, beperken langdurig zitten en gezonde dranken en tussendoortjes. Beschikbaar voor alle buitenschoolse opvang in Vlaanderen en Brussel, zowel scholen die zelf opvang voorzien als IBO's. Actieve kinderopvang biedt concrete ondersteuning aan de hand van een vorming voor de begeleiders en coördinatoren.
-
Dip Dobbel Doe
Dip? Dobbel. Doe! is een leuke spelvorm dat leerlingen aan de hand van bewegingstussendoortjes aanzet om meer te bewegen in de klas. Elk speldoosje bevat een handleiding, een dobbelsteen, 80 kaartjes met bewegingstussendoortjes en 60 kaartjes met gezondheidsweetjes. Bewegingstussendoortjes zijn veilige, leuke en eenvoudige oefeningen die je in het dagelijkse (school)leven kan gebruiken als ‘break’. Bijvoorbeeld bij een lesonderbreking of bij de overgang naar een nieuwe lesonderwerp. Dit zijn ideale momenten om tegemoet te komen aan de bewegingsnoden van de leerlingen. Daarnaast heeft Dip?
-
Box Gezond Vergaderen
Gezond vergaderen. Dat is meer dan een stukje fruit aanbieden of even rechtstaan tijdens de pauze. Benieuwd wat je allemaal kan doen voor een gezonde, productieve vergadering? Ontdek de box ‘Gezond vergaderen’, een box vol praktische materialen en haalbare ideeën om overlegmomenten net dat tikkeltje gezonder te maken. Zo zorg je dat medewerkers goed in hun vel zitten, en creatief en productief vergaderen. De box ‘Gezond vergaderen’ bestaat uit een doos met wikkel, checklists, bladwijzers, tafelstaanders en stickers die focussen op 7 gezondheidsthema’s
-
Bewegen Op Verwijzing (BOV)
Bewegen op Verwijzing helpt mensen met een gezondheidsrisico op weg naar een actiever leven. Hoe? Met professionele coaching en een beweegplan.
-
Bewegingsdriehoek
Gezond leven? Beperk stilzitten en beweeg. In een gezonde bewegingsmix wissel je zitten, staan en bewegen af. Hoe je dat het best aanpakt, geeft de bewegingsdriehoek je heel helder weer.
-
gezond ouder worden
Het 'project' Gezond Ouder Worden ontstond uit een participatief human centered design traject (HCD traject) waarbij medewerkers, ouderen en hun intermediairs via creatieve methodieken betrokken werden. Ze gaven aan waar volgens hen de prioriteiten liggen voor de bevordering van gezond ouder worden. En ook gaven ze mee waar volgens hen de rol van het Vlaams Instituut Gezond Leven ligt.
-
Gezondheidskompas
Het gezondheidskompas is een webapplicatie waarmee burgers kunnen testen wat hun risico is op diabetes en hart- en vaatziektes en waarop ze kunnen letten voor een gezondere levensstijl. Het kompas peilt met een wetensch. onderbouwde vragenlijst naar leefstijl, erfelijke factoren en eerdere gezondheidsproblemen. Op basis van de resultaten geeft het kompas een persoonlijk leefstijladvies en verwijst het door naar de huisarts voor die risicofactoren die verdere opvolging verdienen. Voor de huisarts genereert het kompas opvolgadviezen die gebaseerd zijn op de Gezondheidsgids van Domus Medica.
-
Gezondheidsrally
De gezondheidsrally is een quizwandeling die je al wandelend doorheen de bewegingsdriehoek of voedingsdriehoek gidst. De bewegingsdriehoek en voedingsdriehoek motiveren ons om evenwichtiger te eten, meer te bewegen en minder lang stil te zitten. Je kan de rally apart organiseren, maar hij kan ook deel uitmaken van een gezondheidsproject of versterkt worden door een andere actie.
-
Gezonde kinderopvang
Website en materialen voor kinderdagverblijven en onthaalouders voor de ontwikkeling van een beleid rond gezond bewegen, beperken langdurig zitten en gezonde voeding. Beschikbaar in Vlaanderen en Brussel. Gezonde kinderdagopvang biedt concrete ondersteuning adhv een vorming. De website gezondekinderopvang.be (gratis) staat vol info over tussendoortjes, maaltijden, dranken, buitenspelen, spelmaterialen, communicatie met ouders,…, en bevat ook een praktische tool om je werking te screenen via vragenlijsten.
-
Wisselwerken - Infobrochure 'Wisselwerken met een zit-stabureau'
Wisselwerken, dat is elk half uur even rechtstaan. De infobrochure 'Wisselwerken met een zit-stabureau' inspireert ondernemingen met tips en informatie over hoe je kan wisselwerken met een zit-stabureau. Deze infobrochure kan gratis gedownload worden op www.wisselwerken.be.
-
Woogie Boogie - Stappenplannen bewegingstussendoortjes
Woogie Boogie ondersteunt leerkrachten en ouders om kleuters minder te laten stilzitten. In de Woogie Boogie filmpjes tonen Mickey, prinses Sofia en andere Disneyfiguren de leukste moves. De filmpjes kunnen gebruikt worden als bewegingstussendoortjes in de klas. Wil je alle bewegingen even nalezen? Of zoek je een papieren versie om in de klas te gebruiken? Het eenvoudige stappenplan helpt je helemaal op weg.