Zoek preventiemethodieken
- (-) Remove Val- en fractuurpreventie filter Val- en fractuurpreventie (98)
- Alcohol (3) Alcohol-filter toepassen
- Algemene gezondheidsbevordering (1) Algemene gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Beweging (4) Beweging-filter toepassen
- Drugs (3) Drugs-filter toepassen
- Geestelijke gezondheidsbevordering (3) Geestelijke gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Gezond eten (3) Gezond eten-filter toepassen
- Gezondheid en Milieu (2) Gezondheid en Milieu-filter toepassen
- Milieugezondheid (1) Milieugezondheid-filter toepassen
- Sedentair gedrag (3) Sedentair gedrag-filter toepassen
- Tabak (1) Tabak-filter toepassen
-
Vlaamse richtlijn valpreventie bij thuiswonende ouderen
In samenwerking met de Werkgroep Ontwikkeling Richtlijnen Eerste Lijn - EBMPracticenet, startte het EVV een multidisciplinaire werkgroep op, om een antwoord te formuleren op 8 klinische, valgerelateerde vragen. Via een systematische zoektocht in verscheidene databases en wetenschappelijke websites, werd de meest recente evidentie opgespoord. Na kritische beoordeling van de weerhouden evidentie, werden 17 aanbevelingen geformuleerd en voorzien van praktische toelichting en advies naar de Vlaamse thuisgezondheidszorg.
-
Valpreventie in de huisartsenpraktijk
Valpreventie is een complex probleem, waarbij een multidisciplinaire aanpak potentiële meerwaarde heeft. Domus Medica vertrekt vanuit de CEBAM-gevalideerde richtlijn “valpreventie bij thuiswonende ouderen” van de Werkgroep ontwikkeling Richtlijnen eerste lijn (in opdracht van het Expertisecentrum Valpreventie)om het onderwerp onder de aandacht van de huisarts te brengen. Concreet gebeurt dit vanaf september 2018 aan de hand van een LOK-pakket, dat de uitgebreide lijst van risicofactoren en de taken van de huisarts bij de risicobepaling en de daarop gebaseerde aanpak bediscussieerd.
-
Praktijkrichtlijn 'valpreventie in woonzorgcentra: praktijkrichtlijn voor Vlaanderen'
Deze praktijkrichtlijn is gebaseerd op de best beschikbare wetenschappelijke evidentie en op de (klinische en wetenschappelijke) expertise van de leden van de werkgroep residentiële ouderenzorg van het Expertisecentrum Val- en Fractuurpreventie Vlaanderen (EVV), dit met steun van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Het is een leidraad, geen verplichting. Het kan je helpen om in de dagelijkse praktijk valincidenten te detecteren, te evalueren en te behandelen, om zo nieuwe valincidenten en de mogelijk ernstige gevolgen te voorkomen.
-
Vorming ouderen en mantelzorgers
Deze vorming richt zich op ouderen en mantelzorgers en wordt gegeven door een lesgever valpreventie opgeleid vanuit het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen. De vorming behandelt de valproblematiek en de belangrijkste risicofactoren van vallen. Er worden tips meegegeven om het eigen valrisico te verkleinen.
-
Vormingen valpreventie voor intermediairs door experten valpreventie
De experten valpreventie die de opleiding 'Expert valpreventie bij ouderen' voltooiden en deel uitmaken van het 'valpreventie-netwerk' van het EVV kunnen vormingen inzake val- en fractuurpreventie brengen aan zorgverleners in de thuis- en woonzorgcentrumsetting. Dit expertennetwerk wordt up-to-date gehouden door het aanbieden van verplicht te volgen intervisies of bijscholingsmomenten.
-
Implementatieplan voor val- en fractuurpreventie in Vlaamse woonzorgcentra
Effectieve val- en fractuurpreventiemaatregelen (kortweg: valpreventiemaatregelen), weergegeven in de praktijkrichtlijn ‘Valpreventie in woonzorgcentra: Praktijkrichtlijn voor Vlaanderen’., vereisen een systematische implementatie. Deze implementatie in de praktijk verloopt echter vaak moeizaam. Barrières zoals een beperkte kennis en deskundigheid van valpreventie, gebrekkige communicatie, personeelstekorten,… bemoeilijken de implementatie. Sensibilisering alleen is daarom onvoldoende.
-
Procesbegeleiding val- en fractuurpreventie in Vlaamse woonzorgcentra
De Vlaamse overheid stelt procesbegeleiders ter beschikking om WZC hierin te ondersteunen. In een eerste fase zet het project in op val- en fractuurpreventie, ondervoeding, preventieve mondzorg en psychofarmaca. De procesbegeleider werkt op maat van het WZC. Met begrip voor de dagelijkse realiteit en met oog op de visie van het WZC. Geen inspecteur, maar iemand die het proces mee opvolgt. Een inhoudelijk expert over het thema die nieuwe inzichten, tips, tools en instrumenten aanreikt om het WZC te ondersteunen bij een succesvolle implementatie van het thema.
-
Week van de Valpreventie 2020
De 9de editie van de Week van de Valpreventie zal plaatsvinden van 20 tot en met 26 april 2020. Met de slogan ‘Laat angst om te vallen je leven niet bepalen!’, bundelen we opnieuw de krachten om zoveel mogelijk ouderen, hun familie, gezondheidszorg- en welzijnswerkers in Vlaanderen te sensibiliseren en te informeren over valangst. Alle verenigingen, organisaties, intermediairs, woonzorgcentra, gezondheid- en welzijnswerkers en iedereen die in contact komt met 65-plussers, worden opgeroepen om allerlei activiteiten rond valpreventie te organiseren.
-
Week van de Valpreventie 2020
De 9de editie van de Week van de Valpreventie zal plaatsvinden van 20 tot en met 26 april 2019. Met de slogan ‘Laat angst om te vallen je leven niet bepalen!’, bundelen we opnieuw de krachten om zoveel mogelijk ouderen, hun familie, gezondheidszorg- en welzijnswerkers in Vlaanderen te sensibiliseren en te informeren over valangst. Alle verenigingen, organisaties, intermediairs, woonzorgcentra, gezondheid- en welzijnswerkers en iedereen die in contact komt met 65-plussers, worden opgeroepen om allerlei activiteiten rond valpreventie te organiseren.
-
BOEBS
BOEBS staat voor ‘Blijf Op Eigen Benen Staan’ en is een gemeenschapsproject dat als ondersteuningsmiddel wordt gebruikt om de praktijkrichtlijn valpreventie bij thuiswonende ouderen te helpen integreren in Vlaamse buurten en gemeenten. BOEBS bestaat uit 5 stappen, die door het lokaal bestuur procesmatig worden doorlopen om een valpreventiebeleid op te starten in hun gemeente of buurt. BOEBS omvat een mix van acties, die worden voorgesteld in de valpreventiematrix. De matrix omvat sensibiliserings-, facilitatie-, pleitbezorgingsactiviteiten en activiteiten voor zorg en begeleiding.
-
gezond ouder worden
Het 'project' Gezond Ouder Worden ontstond uit een participatief human centered design traject (HCD traject) waarbij medewerkers, ouderen en hun intermediairs via creatieve methodieken betrokken werden. Ze gaven aan waar volgens hen de prioriteiten liggen voor de bevordering van gezond ouder worden. En ook gaven ze mee waar volgens hen de rol van het Vlaams Instituut Gezond Leven ligt.
-
LOK-pakket Valpreventie
Het aangepaste lokpakket behandelt de uitgebreide lijst van risicofactoren en de taken van de huisarts bij de risicobepaling en de daarop gebaseerde aanpak Deze LOK met externe spreker is beschikbaar vanaf september 2018. In 2020 wordt het LOK pakket nog steeds gratis aangeboden met spreker.
-
Training 'Blijf Valangst de Baas'
‘Blijf valangst de baas’ is een interactieve cursus voor oudere personen, waarbij kennis en vaardigheden aangeleerd worden om minder valangst te ervaren en meer te bewegen. Deze cursus is een initiatief in het kader van de Week van de Valpreventie 2020 (20-26 april), die in het teken van valangst zal staan.
-
Website Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen
De website van het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen (EVV) werd ontwikkeld als portaalsite voor de verschillende websites rond valpreventie, nl. www.vermijdvallen.be (tabblad '65+'), www.boebs.be (tabblad ‘BUURT (BOEBS)'), de oude website van het EVV (tabblad ‘ZORGVERLENER’), alsook een bijkomend tabblad ‘AANBOD’ werd toegevoegd, waarlangs alle bestellingen i.k.v. de WvdV rechstreeks bij het 'Logo in de buurt' terechtkomen.
-
Toneelvoorstelling - "Trap niet in de val"
"Trap niet in de val" is een ludiek en tegelijkertijd educatief toneelstuk over valpreventie gespeeld voor en door senioren. Het verhaal speelt zich af in een alledaagse leefruimte waar de riskante punten in het kader van een verhoogd valrisico in de kijker worden geplaatst. Ook worden er verschillende tips aangereikt om valincidenten te vermijden. Praktische informatie: - Toneelgezelschap: senioren van de Letterhoutemse Toneelgroep (5 personen) - Duur: 45 minuten - Kostprijs: €300 - Verplaatsingskosten: €0,40/km vanuit Letterhoutem - Opstelling: speelvlak/podium van min.
-
Valquiz
Tijdens de valquiz komen de belangrijkste risicofactoren aan bod die een val kunnen veroorzaken. De quiz bestaat uit een ‘vul aan’-ronde en een juist/fout-ronde. Na elke ronde worden de juiste antwoorden toegelicht en besproken. Tussen de vragen door is er ook een geheugenspel en een woordzoeker voorzien.
-
Voorbeelduitnodiging deelname Week van de Valpreventie
Nodig zoveel mogelijk ouderen uit om deel te nemen aan de activiteiten die door jouw organisatie, vereniging ... tijdens de Week van de Valpreventie worden georganiseerd. Gebruik hiervoor één van de volgende uitnodigingen: (1) Algemene uitnodiging en (2) Uitnodiging voor een dansfeest. Personaliseer de uitnodiging om 65-plussers in de eigen regio warm te maken om deel te nemen aan 1 of meerdere activiteiten m.b.t. valpreventie die worden georganiseerd.
-
Valpreventieparcours
Het valpreventieparcours is een ludieke actie om valrisico’s te bespreken en de gevolgen van onveilig gedrag aan den lijve te ondervinden. Twee groepen van personeel/mantelzorgers leggen het parcours af. De deelnemers ervaren hoe het is om in een onveilige situatie terecht te komen door een slecht gangpatroon, in het donker op zoek te gaan naar het toilet, slecht te zien of last te hebben van een lage bloeddruk. De risicofactoren van vallen worden zo op een speelse manier doorlopen. NIET geschikt voor uitvoering door ouderen zelf omwille van het valrisico !
-
Veiligheidsbingo
Veiligheidsbingo kan gebruikt worden als variant van de valquiz en is gebaseerd op het originele bingospel, waarbij vragen over valpreventie worden geïntegreerd in het spelverloop. Het spel duurt anderhalf uur en kan gespeeld worden met 2 tot 12 spelers.
-
Vorming huisarts, kinesitherapeut, ergotherapeut, verpleegkundige, verzorgende, zorgkundige werkzaam in een woonzorgcentum
Deze vorming wordt gegeven door de referentiepersonen Valpreventie, opgeleid vanuit het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen en richt zich mono- of multidisciplinair op huisartsen, ergotherapeuten, kinesitherapeuten, verpleegkundigen en zorgkundigen werkzaam in een woonzorgcentrum.