Zoek preventiemethodieken
- Gezin (43) Gezin-filter toepassen
- Lokale besturen (45) Lokale besturen-filter toepassen
- Onderwijs (59) Onderwijs-filter toepassen
- Rechtstreeks naar de burger (48) Rechtstreeks naar de burger-filter toepassen
- Vrije tijd (64) Vrije tijd-filter toepassen
- Werk (30) Werk-filter toepassen
- Werk (reguliere en sociale economie) (9) Werk (reguliere en sociale economie)-filter toepassen
- Zorg en welzijn (79) Zorg en welzijn-filter toepassen
- (-) Remove Drugs filter Drugs (198)
- Alcohol (146) Alcohol-filter toepassen
- Algemene gezondheidsbevordering (9) Algemene gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Beweging (11) Beweging-filter toepassen
- Gamen (35) Gamen-filter toepassen
- Geestelijke gezondheidsbevordering (15) Geestelijke gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Gezond eten (11) Gezond eten-filter toepassen
- Gezondheid en Milieu (2) Gezondheid en Milieu-filter toepassen
- Gokken (37) Gokken-filter toepassen
- Milieugezondheid (4) Milieugezondheid-filter toepassen
- Psychoactieve medicatie (37) Psychoactieve medicatie-filter toepassen
- Sedentair gedrag (11) Sedentair gedrag-filter toepassen
- Seksuele gezondheid (4) Seksuele gezondheid-filter toepassen
- Tabak (37) Tabak-filter toepassen
- Themaoverschrijdend (4) Themaoverschrijdend-filter toepassen
- Val- en fractuurpreventie (3) Val- en fractuurpreventie-filter toepassen
-
Zelfhulp
Allerlei materialen en modules voor gebruikers, kinderen van ouders met een afhankelijkheidsproblematiek, partners van gebruikers en andere personen uit de omgeving van de gebruiker om aan een afhankelijkheidsproblematiek te werken.
-
Het gat in de haag, soc vaard kleuteronderwijs (3-6 jaar)
'Het gat in de haag' is een evidence based methodiek voor het trainen van persoonlijke en sociale vaardigheden van kleuters. 'Het gat in de haag' bestaat uit 3 schootboeken, één voor elke kleuterklas. In elk boek staan 10 voor kleuters zeer herkenbare verhalen met prachtige kijkplaten. Elk verhaal belicht een andere sociale vaardigheid. Bij elk verhaal horen ook een tiental activiteiten waaruit de leerkracht kan plukken om de betreffende vaardigheid te trainen.
-
me-ASSIST eerstelijnsgezondheidszorg en welzijnszorg (www.me-assist.com)
In het begin kon de me-ASSIST-toolbox enkel screenen, en dat enkel met de ASSIST (Alcohol, Smoking and Substance Involment Screening Test). Ondertussen werden de screeningsmogelijkheden op www.me-assist.com aanzienlijk uitgebreid. Het is nu mogelijk om te screenen met de (getrapte) AUDIT en de ASSIST voor volwassenen, en de CRAFFT voor minderjarigen. Voor elk van deze instrumenten, zijn er drie mogelijke manieren van werken. U kunt de screening nog steeds afnemen tijdens een gesprek, maar de patiënt kan de screening ook zelf uitvoeren.
-
TOPspel, soc vaard basisschool (6-12 jaar)
TOPspel is een revolutionaire methodiek die ontwikkeld werd door De Sleutel, op basis van het evidence based Good Behaviour Game. TOPspel traint de persoonlijke en sociale vaardigheden bij kinderen in de lagere school. De ingrediënten van TOPspel zijn teamwork, afspraken maken en positieve bekrachtiging. Gewenst gedrag wordt op een positieve en speelse manier ingeoefend. TOPspel bestaat uit een training (meestal van een heel schoolteam), een speldoos en een website. Leerkrachten worden gedurende een volledig (school)jaar begeleid.
-
Praatcafé over opvoeding, tabak, alcohol en drugs voor etnisch-culturele minderheden
Het praatcafé vergroot de kennis en inzicht in opvoedingsvaardigheden bij ouders van diverse etnisch-culturele afkomst rond het thema TAD. De methodiek beoogt een discussie tussen ouders onderling op gang te trekken. Het inlevingsvermogen van de ouders in de situatie van de jongere wordt gestimuleerd. Daartoe wordt gebruik gemaakt van stellingen, sketches gemaakt door jongeren onder begeleiding van een toneelregisseur. De sketches leiden de verschillende thema’s in.
-
Reeks 'Meest gestelde vragen aan De DrugLijn'
Deze reeks folders bestaat uit 16 folders die door De Druglijn worden verspreid.
-
Route 12+: Opvoedspel over tabak, alcohol en drugs voor etnisch-culturele minderheden
"Route 12+" is een interactief spel waarbij dialoog, discussie en het voeren van groepsgesprekken centraal staan. Met deze werkvorm wil de begeleider dialoog tussen ouders over opvoeding, tabak, alcohol en drugs stimuleren. Het spel bestaat uit fotomateriaal en spelkaarten in de taal van de groep.
-
Ook een jointje? (Laat je niet vangen)
De cannabiscampagne ‘Laat je niet vangen’ van de Vlaamse overheid liep van november 2013 tot april 2014. De Facebookpagina van de campagne werd geüpdatet tot eind 2014. De campagne werd door een onafhankelijk onderzoeksbureau als zeer positief geëvalueerd. VAD wil blijven inzetten op sensibilisering rond cannabis door tweejaarlijks een nieuwe impuls geven. In 2016 lanceerde VAD de vervolgcampagne 'Ook een jointje' die zich richt op jongeren en hun ouders.
-
SEM-J -screeningsinstrument
De SEM-J (individueel Screeningsinstrument Ervaringen met Middelengebruik voor Jongeren)is een screeningsinstrument waarmee begeleiders in CLB's, bijzondere jeugdzorg en JAC's op een eenvoudige manier een ernstinschatting kunnen maken van het middelengebruik van een jongere (12-18 jaar) en de nood aan verdere alcohol- en drugspecifieke begeleiding. De afname van de SEM-J dient te kaderen in een individueel begeleidingstraject. De handleiding biedt ten eerste concrete tips over de afname van de SEM-J, de scoring, de interpretatie en de bespreking van de resultaten.
-
Methodiek visieontwikkeling gebruik onlinetools
Methodiek ter ondersteuning van de visieontwikkeling over onlinehulp binnen preventie-vroeginterventie-hulpverlening naar middelengebruik. Met deze methodiek willen we organisaties stimuleren om hun visie op en de positionering van onlinehulp te concretiseren.
-
Maat in de Shit voor BJZ | lespakket
Maat in de Shit is een educatief pakket waarmee u kunt werken rond druggebruik met jongeren. De invalshoek 'vriendschap en relaties' maakt het mogelijk om een brug te slaan tussen werken rond de cannabisthematiek en een bredere aanpak, gericht op het ondersteunen van sociale en persoonlijke normen en vaardigheden.
-
Leerlijn 'Verslavingspreventie in het onderwijs'
In de leerlijn vind je per leeftijdsgroep terug over welke middelen je best werkt tijdens preventieve lessen, projectdagen, … Je vindt er ook in DO’s & DON’Ts terug welke aanpakken best werken, en welke niet. De leerlijn legt ook de link met de eindtermen, en geeft inspiratie voor hoe je die kunt bereiken. Maar onthoud, één keer lesgeven heeft weinig effect. Leerlingen komen best meerdere keren met deze gezondheidsthema’s in contact tijdens hun schoolloopbaan. Met de leerlijn kan je met het hele schoolteam afstemmen welke leerinhouden in welk jaar, en in welk vak aan bod komen.
-
Het huis - e-learning motiverende gespreksvoering
Hulpverleners in de welzijns- en gezondheidssector worden regelmatig geconfronteerd met riskant of problematisch middelengebruik bij hun cliënten. Mensen aanzetten om dit gedrag te veranderen, blijkt niet eenvoudig. Heel vaak zien deze cliënten hun gebruik niet als een probleem en komen ze met een andere hulpvraag, zoals slaapproblemen, maagpijn, huisvesting, schulden,... Als de hulpverlener adviseert om het gebruik te stoppen of te minderen, moet hij vaak vaststellen dat de cliënt dit niet opvolgt. Een cliënt die zijn gedrag verandert, hervalt vaak plots weer in zijn oude patroon.
-
Leerlijn verslavingspreventie in het onderwijs
Met de nieuwe leerlijn verslavingspreventie kan je makkelijk ontdekken waarrond je best werkt als je les wil geven over alcohol, tabak, gokken, illegale drugs of gamen. In enkele kliks ontdek je preventieve aanbevelingen op maat van jouw klas. De leerlijn geeft je aanbevelingen voor de 1ste kleuterklas tot het 6de middelbaar. Er wordt steeds de link gemaakt met vakoverschrijdende eindtermen en bijhorende lesmaterialen. De leerlijn helpt ook om de pijler 'Educatie' van het Drugbeleid op School vorm te geven.
-
Mijn cliënt en middelengebruik
Mijn cliënt en middelengebruik. Begeleidingslijn en inspiratiebox. Mensen met een verstandelijke beperking (zowel jongeren als volwassenen) zijn extra kwetsbaar op het vlak van middelengebruik. Onder invloed van maatschappelijke tendensen zoals vermaatschappelijking van de zorg, desinstitutionalisatie en inclusie, komen zij meer en meer in contact met alcohol en andere drugs. In vergelijking met de doorsneepopulatie, leidt middelengebruik bij hen sneller en vaker tot problemen.
-
Ondersteuning minderjarige en volwassen kinderen van ouders met een afhankelijkheidsprobleem
Heel wat kinderen groeien op met een vader of moeder die problematisch alcohol, drugs of medicatie gebruikt. Het afhankelijkheidsprobleem van de ouder heeft een zware impact op het gezin. Zowel minderjarige als volwassen kinderen van ouders met een afhankelijkheidsprobleem (KOAP) lijden er sterk onder. Ze zitten met allerlei vragen en hebben nood aan extra aandacht, ondersteuning en begeleiding.
-
VAD-leerlingenbevraging. Drugbeleid op school
Sinds het schooljaar 2000-2001 organiseert VAD een leerlingenbevraging over alcohol en andere drugs bij jongeren in het secundair onderwijs. Werken aan een drugbeleid op school impliceert het doorvoeren van een verandering in de school. Of het nu gaat over het bijsturen van een bestaand beleid of de prille ontwikkeling van een drugbeleid, het gaat altijd om een complex proces.
-
Wegwijzer voor een alcohol- en drugbeleid op de sociale dienst van het OCMW
Een alcohol- en drugbeleid is een samenhangend geheel van afspraken over hoe de sociale dienst van het OCMW omgaat met cliënten met alcohol- of andere drugproblemen. Het vertrekt vanuit de zorg voor cliënten én maatschappelijk werkers en biedt een duidelijk kader en een houvast in individuele situaties. In deze brochure leest u over de meerwaarde van een alcohol- en drugbeleid voor de sociale dienst van een OCMW en hoe u te werk kunt gaan om een beleid uit te werken.
-
Unplugged, drugprev en soc vaard sec ond (12-18 jaar)
Unplugged is een methodiek voor drugpreventie voor de drie graden van het secundair onderwijs, die het trainen van persoonlijke en sociale vaardigheden hoog in het vaandel draagt. In elke graad is de methodiek afgestemd op de noden van leerlingen, leerkrachten en school. Hoewel deze materialen vrij te verkrijgen zijn, is het aangewezen dat leerkrachten die hier gebruik van willen maken een training volgen. Trainingen kunnen georganiseerd worden in de school, maar er zijn ook open trainingen waarvoor leerkrachten zich individueel kunnen inschrijven.
-
Leidraad bij ‘Als kleine kinderen groot worden’ voor ouders van Marokkaanse afkomst
Deze leidraad stelt een aangepaste aanpak voor om de vorming ‘Als Kleine Kinderen Groot Worden’ te geven aan Marokkaanse ouders. Het belangrijkste doel van deze vorming voor Marokkaanse ouders, is hen stimuleren om een gesprek over tabak, alcohol en drugs aan te gaan, met elkaar en met hun kind.