Zoek preventiemethodieken
- Gezin (11) Gezin-filter toepassen
- Lokale besturen (18) Lokale besturen-filter toepassen
- Onderwijs (15) Onderwijs-filter toepassen
- Rechtstreeks naar de burger (54) Rechtstreeks naar de burger-filter toepassen
- Vrije tijd (55) Vrije tijd-filter toepassen
- Werk (14) Werk-filter toepassen
- Werk (reguliere en sociale economie) (1) Werk (reguliere en sociale economie)-filter toepassen
- Zorg en welzijn (55) Zorg en welzijn-filter toepassen
-
Zilverwijzer in Woonzorgcentra
Aangepaste variant van de methodiek zilverwijzer voor woon zorg centra
-
Zelfmoord1813
Portaalsite voor suïcidepreventie in Vlaanderen. Bevat informatie, hulp en ondersteuning voor: - mensen met zelfmoordgedachten, hun omgeving en nabestaanden - iedereen met vragen over suïcidepreventie (bv. journalisten, studenten, werkgevers, ...) - hulpverleners - beleidsmensen
-
Think Life
Think Life is een online zelfhulpcursus die mensen met zelfmoordgedachten helpt om beter om te gaan met deze gedachten. De cursus is gratis beschikbaar via Zelfmoord1813 en is opgebouwd uit zes stappen die zelfstandig en op eigen tempo doorlopen kunnen worden.
-
Toekomstgerichte Training
Toekomstgerichte Training is een groepstraining voor volwassenen met zelfmoordgedachten gebaseerd op technieken uit de cognitieve gedragstherapie, probleemoplossende therapie en positieve psychologie. De focus ligt op het denken in mogelijkheden, het leren een beeld te vormen van wat wél zou kunnen in de toekomst door het opstellen van kleine persoonlijke doelen. Deze training werd ontwikkeld aan de Vrije Universiteit Amsterdam en werd door VLESP aangepast voor gebruik in Vlaanderen. De training omvat 8 wekelijkse sessies van 2 uur (voor 6 à 10 deelnemers).
-
Goed-gevoel-stoel Promotie- en ondersteuningsmateriaal
Persbericht, folders ter bekendmaking van de trainingen voor begeleiders, online overzicht trainingen voor begeleiders, zowel Vlaams als regionaal, online overzicht trainingspool, artikels voor intermediairs, artikels voor de einddoelgroep, powerpointpresentatie om de Goed-gevoel-stoel voor te stellen, uitnodiging voor de werkgroep, banner, uitnodiging voor maatschappelijk kwetsbare mensen, folder voor intermediairs, folder voor einddoelgroep, handleiding voor doorverwijzing, evaluatieformulieren Trainingen voor begeleiders: Gedegen voorbereiding voor trainers om met een groep maatschappelijk
-
SP-Reflex
SP-Reflex is gebaseerd op de ‘Multidisciplinaire richtlijn voor de detectie en behandeling van suïcidaal gedrag’ en leert hulpverleners aan de hand van e-learningmodules en oefeningen hoe ze zelfmoordgedachten bij suïcidale patiënten of cliënten kunnen detecteren en behandelen, wat er moet gebeuren na een suïcide(poging) en wat belangrijke onderdelen zijn van een suïcidepreventiebeleid binnen een zorginstelling.
-
Help! Mijn kind denkt aan zelfdoding
Website die ouders met een kind dat aan zelfmoord denkt ondersteunt.
-
Mindfulness-based cognitieve training
Mindfulness-based cognitieve training voor mensen met zelfmoordgedachten (MBCT-S) is een groepstraining gebaseerd op de reguliere op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie, maar aangepast voor het omgaan met zelfmoordgedachten. Een belangrijk onderdeel vormt bijvoorbeeld het opmaken van een safety plan waarmee deelnemers stap voor stap geleerd wordt om een suïcidale crisis te herkennen en die crisis beter het hoofd te bieden. De focus tijdens de training ligt op het hier en nu zonder voortdurend te piekeren over het verleden of de toekomst.
-
Safety Plan
Een safety plan of veiligheidsplan helpt mensen met zelfmoordgedachten om een crisis te overbruggen. Het kan online ingevuld en opgeslagen of geprint worden of je kan een versie downloaden om op papier in te vullen.
-
Nok Nok
Op www.noknok.be kunnen jongeren (12-16 jaar) hun mentaal welbevinden en veerkracht versterken aan de hand van wetenschappelijk onderbouwde informatie, opdrachten en tips. Om hen hierin te begeleiden en persoonlijk advies te geven, is er de veerkrachttest: na het invullen krijgen jongeren feedback, tips en oefeningen waar ze meteen mee aan de slag kunnen om meer zelfvertrouwen te krijgen, positiever in het leven te staan of gezonder te ontspannen. Het platform gebruikt spelelementen om jongeren te motiveren en sterker te maken.
-
Pluk je geluk
Met Pluk je geluk zet CM ism verschillende partners een langdurige project op om de Vlaamse bevolking aan te zetten tot duurzame gedragsverandering op het vlak van geestelijke gezondheid . De basis van dit project vormt het geluksplan met 7 geluksstrategieën gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van het Trimbos-instituut. Een mix van online en offline interventies ondersteunen deelnemers in het verhogen van hun mentale veerkracht en geluk: de gelukscoach op www.plukjegeluk.be,infosessies, marktacties, lezingentournees, cursussen en workshops.
-
Zilverwijzer
Zilverwijzer zijn groepssessies voor zestigplussers die zichzelf verder willen ontplooien. Voor jou misschien? Vanaf je 60 verandert er immers wel wat in je leven: lichamelijke veranderingen, je aanpassen na je pensioen, verlies van vrienden en geliefden, … Iedereen komt voor grote en kleine uitdagingen te staan. Hoe ga je daar mee om? Hoe kan je je nog beter in je vel voelen, jezelf ontplooien, meer vitaliteit hebben? Ontdek tijdens de bijeenkomsten hoe je jouw veerkracht kan versterken.
-
Suïcidepreventie vanuit de huisartsenpraktijk
Als vertrouwensfiguur worden huisartsen vaak als eerste zorgverlener geconfronteerd met veranderingen in het psychisch functioneren van patiënten. Omdat suïcidale personen een grote drempel ervaren om over hun zelfdodingsgedachten te praten, is het niet eenvoudig ze te herkennen in de eerste lijn. De belangrijkste taak van de huisarts bestaat erin suïcidaliteit te herkennen, contact te maken met de patiënt, de ernst van het suïciderisico in te schatten, te zorgen voor veiligheid en gepaste zorg op gang te brengen.
-
Leidraad Zorgcontinuïteit voor suïcidale personen
Leidraad voor hulpverleners en beleidsmedewerkers die hen adviseert en ondersteunt bij het ontwikkelen van een zorgnetwerk voor suïcidale personen.
-
Suïcidepreventie bij ouderen. Praktijkadviezen voor zorg- en hulpverleners
Adviezen over suïcidepreventie bij ouderen voor hulpverleners. Beschikbaar als brochure en e-learningmodule.
-
ASPHA, Advies suïcidepreventie voor huisartsen
ASPHA wil huisartsen ondersteunen via telefoon en e-mail bij het begeleiden van suïcidale patiënten, hun omgeving en nabestaanden. Huisartsen die geconfronteerd worden met een suïcidale patiënt kunnen er onmiddellijk met hun vragen terecht.
-
BackUp
BackUp is een mobiele applicatie die houvast wil bieden bij zelfdodingsgedachten. De app bevat verschillende tools die je kunnen helpen een crisis te overbruggen of een volgende crisis te voorkomen. Ook als je er wilt zijn voor iemand anders kun je met BackUp aan de slag.
-
Goed-gevoel-stoel Groepsmethodiek
Groepsmethodiek: praatsessies en goed-gevoel-acties De Goed-gevoel-stoel is een methode om in groep met maatschappelijk kwetsbare mensen aan de slag te gaan rond geestelijke gezondheid. De methodiek bestaat uit drie praatsessies en een reeks doe-activiteiten (goed-gevoel-acties) voor het individu en voor de groep. In de drie praatsessies wordt op een visuele en toegankelijke manier gewerkt rond draaglast en het versterken van draagkracht. Belangrijk bij deze praatsessies zijn de veiligheid en het vertrouwen in de groep.
-
Bladwijzer ASPHA
Folder over ASPHA, de hulplijn voor huisartsen en andere hulpverleners die vragen hebben of nood hebben aan ondersteuning bij de begeleiding van suïcidale patiënten, hun omgeving en nabestaanden na zelfdoding. Deze folder in bladwijzerformaat bevat informatie over de werking van ASPHA, enkele handvatten voor een eerste interventie en informatie over het vormingsaanbod. Ze is bedoeld als geheugensteuntje en bekendmakingsfolder.
-
Affiche vrijwilliger Zelfmoordlijn
Affiche (A3) ter bekendmaking van het vrijwillerswerk voor de Zelfmoordlijn.