Zoek preventiemethodieken
- Gezin (8) Gezin-filter toepassen
- Lokale besturen (15) Lokale besturen-filter toepassen
- Onderwijs (5) Onderwijs-filter toepassen
- Rechtstreeks naar de burger (9) Rechtstreeks naar de burger-filter toepassen
- Vrije tijd (9) Vrije tijd-filter toepassen
- Werk (6) Werk-filter toepassen
- Zorg en welzijn (10) Zorg en welzijn-filter toepassen
- (-) Remove Algemene gezondheidsbevordering filter Algemene gezondheidsbevordering (33)
- Alcohol (10) Alcohol-filter toepassen
- Andere aandoeningen (7) Andere aandoeningen-filter toepassen
- Bevolkingsonderzoeken (1) Bevolkingsonderzoeken-filter toepassen
- Beweging (7) Beweging-filter toepassen
- Diabetes en cardiovasculair risico (1) Diabetes en cardiovasculair risico-filter toepassen
- Drugs (9) Drugs-filter toepassen
- Eet- en gewichtsproblemen (+ gezond gewicht) (2) Eet- en gewichtsproblemen (+ gezond gewicht)-filter toepassen
- Gamen (4) Gamen-filter toepassen
- Geestelijke gezondheidsbevordering (9) Geestelijke gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Geestelijke gezondheidszorg (1) Geestelijke gezondheidszorg-filter toepassen
- Gezond eten (7) Gezond eten-filter toepassen
- Gokken (4) Gokken-filter toepassen
- Groei en puberteit (1) Groei en puberteit-filter toepassen
- Infectieziekten en vaccinaties (1) Infectieziekten en vaccinaties-filter toepassen
- Milieugezondheid (4) Milieugezondheid-filter toepassen
- Psychoactieve medicatie (4) Psychoactieve medicatie-filter toepassen
- Sedentair gedrag (7) Sedentair gedrag-filter toepassen
- Tabak (9) Tabak-filter toepassen
- Themaoverschrijdend (11) Themaoverschrijdend-filter toepassen
- Val- en fractuurpreventie (1) Val- en fractuurpreventie-filter toepassen
-
Het gat in de haag, soc vaard kleuteronderwijs (3-6 jaar)
'Het gat in de haag' is een evidence based methodiek voor het trainen van persoonlijke en sociale vaardigheden van kleuters. 'Het gat in de haag' bestaat uit 3 schootboeken, één voor elke kleuterklas. In elk boek staan 10 voor kleuters zeer herkenbare verhalen met prachtige kijkplaten. Elk verhaal belicht een andere sociale vaardigheid. Bij elk verhaal horen ook een tiental activiteiten waaruit de leerkracht kan plukken om de betreffende vaardigheid te trainen.
-
TOPspel, soc vaard basisschool (6-12 jaar)
TOPspel is een revolutionaire methodiek die ontwikkeld werd door De Sleutel, op basis van het evidence based Good Behaviour Game. TOPspel traint de persoonlijke en sociale vaardigheden bij kinderen in de lagere school. De ingrediënten van TOPspel zijn teamwork, afspraken maken en positieve bekrachtiging. Gewenst gedrag wordt op een positieve en speelse manier ingeoefend. TOPspel bestaat uit een training (meestal van een heel schoolteam), een speldoos en een website. Leerkrachten worden gedurende een volledig (school)jaar begeleid.
-
Praktijkondersteuning voor het CLB en schoolteams rond preventie van eet- en gewichtsproblemen bij kinderen
Deze methodiek omvat informatie en richtlijnen voor CLB-medewerkers, leden van schoolteams en iedereen die met kinderen of jongeren werkt (bv. jeugdbeweging, sportcoach) in verband met de preventie van eet- en gewichtsproblemen op school aan de hand van een stappenplan en ondersteuningsmateriaal. Het eerste werkboek werd in 2008 ontwikkeld. In 2018 zal de nieuwe versie verschijnen dat aan de hand van een stappenplan uitwerkt hoe preventie van eet- en gewichtsproblemen best aangepakt wordt.
-
Kei in Evalueren
Word jij een kei in evalueren? Je vraagt je af of je project (actie, product, samenwerking of dienstverlening) geslaagd is? Een kwaliteitsvolle evaluatie biedt het antwoord! Over evalueren bestaan hardnekkige opvattingen. Onwetenschappelijk? Weinig bruikbaar? Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Evalueren is immers géén passief gebeuren, het doel is om je project een nieuwe impuls te geven. Actie dus! Binnen het werkboek doen we het evaluatieproces van a tot z uit de doeken en bieden we een denkkader aan dat helpt om het overzicht te houden op alle beslissingen die een evaluatie vereist.
-
Indicatorenbevraging 2015
In hoeveel Vlaamse scholen staat er nog een frisdrankautomaat? Op welke manier proberen gemeenten hun inwoners te stimuleren om meer te bewegen? En welke initiatieven nemen bedrijven om hun werknemers te helpen stoppen met roken? Het antwoord op deze en andere vragen vind je terug in de ‘indicatorenbevraging’.
-
Multimediacampagne ‘geef elkaar een schouderklopje’ - verstandig omgaan met de zon, en UV-stralen in het algemeen
Een campagne gericht op recreanten, gezinnen en individuen die buitenactiviteiten (uitstappen, festivals, terrasjes, de eigen tuin) doen in eigen land. De campagne gaat verder dan sensibiliseren en informeren over het belang van verstandig omgaan met de zon en zonnebank, want heeft gedragsverandering tot doel. De campagne is gericht op actie bij de burger zelf en op aanzetten tot actie door organisatoren van evenementen, festivals, buitenactiviteiten, waarbij lokale initiatieven worden genomen.
-
Gezonde Gasten
Gezonde Gasten is een methodiek voor het opzetten van een integraal gezondheidsbeleid in jeugdhulporganisaties.
-
Gezondernemen & co
Ondersteunende coaching methodiek voor dienstverleners van bedrijven, in de vorm van een handleiding met spelvorm, waarbij bedrijven begeleid worden bij het opzetten en invullen van een preventief gezondheidsbeleid binnen het project Gezond op de werkvloer. Deze methodiek kan enkel gebruikt worden door de opgeleide coaches binnen het project Gezond op de werkvloer.
-
Gezondheidskompas
Het gezondheidskompas is een webapplicatie waarmee burgers kunnen testen wat hun risico is op diabetes en hart- en vaatziektes en waarop ze kunnen letten voor een gezondere levensstijl. Het kompas peilt met een wetensch. onderbouwde vragenlijst naar leefstijl, erfelijke factoren en eerdere gezondheidsproblemen. Op basis van de resultaten geeft het kompas een persoonlijk leefstijladvies en verwijst het door naar de huisarts voor die risicofactoren die verdere opvolging verdienen. Voor de huisarts genereert het kompas opvolgadviezen die gebaseerd zijn op de Gezondheidsgids van Domus Medica.
-
Inspiratiegids 10 daagse van de Geestelijke Gezondheid
Gids met tips en inspiratie voor intermediairs (lokale besturen, diensten, organisaties) voor de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid (1-10 oktober). De gids heeft tot doel intermediairs te sensibiliseren over de 10-daagse en hen te motiveren om een zichtbare actie op poten te zetten die aansluit bij de 10-daagse ‘Samen veerkrachtig’. De acties worden voorgesteld per doelgroep: volwassenen, jongeren, ouderen, kansengroepen en werknemers. De gids werd ontwikkeld door volgende partners: Vlaams Instituut Gezond Leven, Vlaamse Logo's, Steunpunt Geestelijke Gezondheid.
-
TOPspel, soc vaard basisschool (6-12 jaar)
TOPspel is een revolutionaire methodiek die ontwikkeld werd door De Sleutel, op basis van het evidence based Good Behaviour Game. TOPspel traint de persoonlijke en sociale vaardigheden bij kinderen in de lagere school. De ingrediënten van TOPspel zijn teamwork, afspraken maken en positieve bekrachtiging. Gewenst gedrag wordt op een positieve en speelse manier ingeoefend. TOPspel bestaat uit een training (meestal van een heel schoolteam), een speldoos en een website. Leerkrachten worden gedurende een volledig (school)jaar begeleid.
-
Steigers- handleiding
Wil je als werkgever in de sociale economie werken rond voeding/beweging/sedentair gedrag? Dan ben je bij het juiste adres. Deze handleiding kaart enkele thema’s aan: aanbod van dranken, aanbod van tussendoortjes, actief transport naar het werk en het verminderen van langdurig stilzitten. Er wordt uitleg voorzien hoe de organisatie acties kan ondernemen om stap voor stap een gezondere werkomgeving te creëren.
-
UV-campagne 'Geef elkaar een schouderklopje' banners (900x250px, 300x600px, 300x250px – JPG)
Een banner in 3 verschillende formaten die u op uw website kunt plaatsen of gebruiken in andere communicatie.
-
UV-campagne 'Geef elkaar een schouderklopje' video's
3 geanimeerde voor sociale media. Ze zijn beschikbaar in vierkant formaat.
-
UV-campagne 'Geef elkaar een schouderklopje' radiospots
3 verschillende radiospots, die ook op nationale radio te horen zullen zijn, om te gebruiken op uw omroepsysteem.
-
UV-campagne 'Geef elkaar een schouderklopje' FAQ
Een lijst met correcte antwoorden op de meest gestelde vragen rond dit thema.
-
UV-campagne 'Geef elkaar een schouderklopje' affiche
Affiche met het campagnebeeld die u kan afdrukken op A3 formaat.
-
UV-campagne 'Geef elkaar een schouderklopje' website
Een speciale landingspagina die op de website www.kanker.be zal staan. De URL is de volgende: www.kanker.be/schouderklopje.
-
Kei in Evalueren - EHB... observaties
Je bent op zoek naar meer concrete informatie, tips en voorbeelden voor je meetinstrument? De handleiding voor observaties afnemen, voorbereiden en analyseren geeft je concrete tips en tricks om een observatie uit te voeren. We kijken hier naar alle soorten observaties, van gestructureerde tot participerende observatie.
-
Kei in Evalueren - evaluatiematrix met RE-AIM
Van een leuk idee tot een goed plan: de evaluatiematrix. In een eerste stap van je evaluatie denk je na over wat je evalueert (inhoud) en hoe dat op een onderbouwde (methode) en realistische (haalbaarheid) manier kan. De evaluatiematrix zet dit alles in 1 overzichtelijke tabel.