Zoek preventiemethodieken
-
Ieders Mond Gezond
Om de ‘kloof’ tussen personen in kansarmoede en de tandarts te verkleinen, organiseert Ieders Mond Gezond voor medewerkers van kansarmoedeorganisaties een opleiding “mondzorgcoach”. Na het volgen van deze opleiding kunnen de mondzorgcoachen mensen uit hun organisatie helpen waar nodig. Deze coaches helpen de mensen uit hun doelgroepen bij het verbeteren van preventief (mond)gezondheidsgedrag en bij het toe leiden naar en onderhouden van regelmatige professionele zorg bij een tandarts in hun buurt.
-
Reizende Tentoonstelling
De Reizende Tentoonstelling is een uitbreiding van het educatief materiaal van Glimlachen. Deze tentoonstelling van Cas en Kato vindt steeds plaats op een andere locatie om zo gans Vlaanderen en Brussel te bereiken. De beoogde bezoekers van de tentoonstelling zijn kleuters, leerlingen uit de 1e graad lager onderwijs en hun ouders en/of leerkrachten. De tentoonstelling zelf is opgebouwd uit een wachtzaal en een tandartsenpraktijk. De wachtzaal bestaat uit allerlei informatiemodules en de mogelijkheid voor de leerkracht om zelf les te geven.
-
De Mondzorglijn
De Mondzorglijn heeft als doel het installeren van een kwalitatief mondzorgbeleid in het woonzorgcentrum op een gestructureerde manier. Het implementeren van dit beleid loopt aan de hand van de 7 stappen voor het implementeren van een kwalitatief gezondheidsbeleid (Gezond Leven). Per stap worden er een aantal opdrachten beschreven die uitgevoerd worden binnen de organisatie om dit beleid op te zetten.
-
Glimlachen
Glimlachen is een sensibiliseringsproject met als doel de mondgezondheid van kinderen en jongeren in Vlaanderen te verbeteren. Deze sensibiliseringscampagne wil een gedragswijziging inzake mondhygiëne en mondzorg bij onze jeugd realiseren. Er wordt ingezet op logistieke ondersteuning naar scholen, leerkrachten, intermediairen, CLB’s, tandartsen en organisaties die zich richten naar kansengroepen. Dit door het voorzien van educatief materiaal.
-
Tandenkoffer
De tandenkoffer is een uitleenbox met didactisch materiaal rond mondhygiëne voor kinderen uit het kleuteronderwijs en de 1e en 2e graad basisonderwijs. De koffer bevat heel wat 3D materiaal dat de informatie over mond en tanden heel tastbaar en aanschouwelijk maakt. Dit helpt kinderen op een visuele manier meer te weten te komen over de opbouw van de tand, het gebit, hoe je goed moet poetsen en wat je bij de tandarts mag verwachten. Naast het 3D materiaal bevat de koffer ook papierwaren zoals lespakketten, werkblaadjes en folders.
-
Mondzorglijn - D. Overleg mondzorgteam
Dit is een sjabloon dat gebruikt kan worden om de overlegmomenten van het mondzorgteam te sturen.
-
Mondzorglijn - R. Communicatieformulier voor de tandarts
Dit is het communicatieformulier voor de tandartsbezoeken met de reden van bezoek, informatie voor de tandarts en het overzicht met afspraken voor het behandelingstraject.
-
Mondzorglijn - V. Duurzaamheidschecklist
Duurzaamheidschecklist om de duurzaamheid van het preventief mondzorgbeleid in het woonzorgcentrum te evalueren.
-
Mondzorglijn - H. Gezondheidsmatrix
Voor het implementeren van een kwaliteitsvol mondzorgbeleid is het belangrijk om impact te hebben op de verschillende determinanten van gezond mondzorggedrag en de omgeving. De gezondheidsmatrix helpt om hierop in te spelen via een afgewogen mix van strategieën op verschillende niveaus.
-
Mondzorglijn - P. Actieplan
Dit is het actieplan voor de Mondzorglijn dat uitgewerkt werd met de doelen, acties, gezondheidsmatrix, taakverdeling, timing, materiaal, communicatie, evaluatie en opvolging.
-
Mondzorglijn - E. Overzicht leden van het mondzorgteam
Met dit overzicht bieden we een handvat om de leden van het mondzorgteam administratief bij te houden. Dit gebeurt door de mondzorgcoördinator.
-
Mondzorglijn - J. Registratietool uitkomstindicatoren
Registratietool om de verschillende uitkomstindicatoren (vb. jaarlijkse preventieve controles, aantal leden van het mondzorgteam, aantal betrokken tandartsen uit de regio) van de implementatie van het project in het woonzorgcentrum te evalueren.
-
Mondzorglijn - I. Bevorderende en belemmerende factoren
Overzicht van de mogelijke belemmerende en bevorderende factoren bij het implementeren van de Mondzorglijn in woonzorgcentra.
-
Mondzorglijn - B. Powerpoint informatiemoment voor WZC
Dit is een powerpoint ter ondersteuning bij het voorstellen van het project De Mondzorglijn in de woonzorgcentra.
-
Mondzorglijn - 1. Implementatieplan
Indien uw organisatie geïnteresseerd is in het implementeren van een mondzorgbeleid kan u gebruik maken van het implementatieplan dat hiervoor werd opgesteld. Dit implementatieplan begeleidt uw woonzorgcentrum in de stappen die genomen moeten worden bij het opzetten en verankeren van een kwalitatief mondzorgbeleid. De effectieve implementatieprocedure neemt 2 jaar in beslag waarna verankering en opname in het standaard zorgpakket een voorwaarde is voor de verderzetting van het beleid.
-
Mondzorglijn - F. Overzicht stakeholders
Dit document creëert een overzicht van alle stakeholders binnen en buiten de organisatie om de (interne) samenwerking rond Mondzorglijn te bevorderen.
-
Mondzorglijn - K. Richtlijn dagelijkse mondzorg voor kwetsbare ouderen
Richtlijn ontwikkeld om woonzorgcentra te ondersteunen in de dagelijkse mondzorg van kwetsbare ouderen. Dit zowel voor natuurlijke tanden, de uitneembare gebitsprothese als de tandeloze mond.
-
Mondzorglijn - T. Implementatiechecklist
Deze implementatiechecklist voor de Mondzorglijn is een hulpmiddel om na te gaan of alle stappen uit het implementatieplan volledig werden uitgevoerd.
-
Mondzorglijn - A. Individueel preventief mondzorgplan
Het individueel preventief mondzorgplan is een tool om de mond(gezondheid) van de bewoners van het woonzorgcentrum in kaart te brengen.
-
Mondzorglijn - N. Poetskaarten
De poetskaarten bevorderen het aanbieden van gepaste preventieve mondzorg voor kwetsbare ouderen. Per bewoner van het woonzorgcentrum kan een individuele poetskaart in het bewonersdossier opgenomen worden met daarop de zorg die nodig is voor deze persoon inclusief de uitleg welke materialen nodig zijn en op welke manier dit dient te gebeuren. Deze poetskaarten kunnen ook gedownload worden om toe te voegen aan het digitaal dossier.