Zoek preventiemethodieken
- Gezin (1) Gezin-filter toepassen
- Lokale besturen (2) Lokale besturen-filter toepassen
- Onderwijs (1) Onderwijs-filter toepassen
- Rechtstreeks naar de burger (1) Rechtstreeks naar de burger-filter toepassen
- Vrije tijd (1) Vrije tijd-filter toepassen
- Werk (1) Werk-filter toepassen
- Zorg en welzijn (8) Zorg en welzijn-filter toepassen
- (-) Remove Geestelijke gezondheidszorg filter Geestelijke gezondheidszorg (9)
- Algemene gezondheidsbevordering (1) Algemene gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Beweging (3) Beweging-filter toepassen
- Eet- en gewichtsproblemen (+ gezond gewicht) (7) Eet- en gewichtsproblemen (+ gezond gewicht)-filter toepassen
-
Praktijkondersteuning voor de psycholoog bij vroegdetectie en vroeginterventie van eet- en gewichtsproblemen
Binnen deze methodiek kunnen psychologen ondersteuningsmateriaal terugvinden om met eet- en gewichtsproblemen aan de slag te gaan. Het materiaal bestaat uit draaiboeken en e-learnings, en biedt zowel basiskennis als meer gespecialiseerde informatie over preventie, herkenning en behandeling, zowel voor kinderen als volwassenen.
-
Praktijkondersteuning voor huisartsen bij vroegdetectie en vroeginterventie van eet- en gewichtsproblemen
Binnen deze methodiek kunnen artsen ondersteuningsmateriaal terugvinden om met eet- en gewichtsproblemen aan de slag te gaan. Het materiaal bestaat uit draaiboeken en e-learnings, en biedt zowel basiskennis als meer gespecialiseerde informatie over vroegdetectie, vroeginterventie en behandeling, zowel voor kinderen als volwassenen.
-
Praktijkondersteuning voor diëtisten bij vroegdetectie en vroeginterventie van eet- en gewichtsproblemen
Binnen deze methodiek kunnen diëtisten ondersteuningsmateriaal terugvinden om met eet- en gewichtsproblemen aan de slag te gaan. Het materiaal bestaat uit draaiboeken en e-learnings, en biedt zowel basiskennis als meer gespecialiseerde informatie over preventie, herkenning en behandeling, zowel voor kinderen als volwassenen.
-
Warme Steden en Gemeenten
In 2016 gingen 5 centrumsteden (Brugge, Gent, Leuven, Turnhout en Genk) de uitdaging aan om een Warme Stad te worden in een 3-jarig pilootproject. Doelstelling: een integraal beleid opzetten in de stad om veerkracht en mentaal welbevinden te bevorderen bij kinderen en jongeren van 0 tot 24 jaar.
-
Aanbevelingen en ondersteuning voor journalisten die doordacht willen communiceren rond eet- en gewichtsissues
Deze methodiek omvat aanbevelingen rond doordachte communicatie over gezonde leefstijl, eet- en gewichtsproblemen, lichaamsontevredenheid en hoe je stigmatisering bij obesitas kan vermijden. Deze zijn bedoeld voor journalisten, maar kunnen ook voor hulpverleners nuttig zijn. Door de exponentiële toename van obesitas in België, worden steeds meer middelen ingezet in de preventie en behandeling ervan. Maar boodschappen die bedoeld zijn ter preventie of aanpak van obesitas, kunnen onbedoeld bijdragen tot een ongewenste preoccupatie met voeding, gewicht en lichaamsvormen.
-
Inspiratiegids 10 daagse van de Geestelijke Gezondheid
Gids met tips en inspiratie voor intermediairs (lokale besturen, diensten, organisaties) voor de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid (1-10 oktober). De gids heeft tot doel intermediairs te sensibiliseren over de 10-daagse en hen te motiveren om een zichtbare actie op poten te zetten die aansluit bij de 10-daagse ‘Samen veerkrachtig’. De acties worden voorgesteld per doelgroep: volwassenen, jongeren, ouderen, kansengroepen en werknemers. De gids werd ontwikkeld door volgende partners: Vlaams Instituut Gezond Leven, Vlaamse Logo's, Steunpunt Geestelijke Gezondheid.
-
Screeningstool van psychologische factoren bij kinderen met overgewicht
Kinderen met overgewicht kunnen verschillende eetgedragingen vertonen die kunnen wijzen op verstoord eetgedrag. Deze tool beschrijft enkele stappen die doorlopen kunnen worden door eerstelijnshulpverleners om na te gaan of er sprake is van emotioneel eten, extern eten, lijngericht eten, eetbuien, of het gewichtsprobleem een uiting is van een familiale pathologie of comorbide psychopathologie.
-
Detectie en somatische opvolging van eetstoornissen in de huisartsenpraktijk
Aansluitend op het draaiboek uit 2008 ontwikkelde Eetexpert in 2017 ondersteuningsmateriaal voor de detectie en somatische opvolging van eetstoornissen in de huisartsenpraktijk. Het materiaal is gelaagd. Er is een fiche met (a) een flowchart en (b) een risicotaxatie, die de arts bij de hand kan houden. Per onderdeel van de fiche wordt extra (digitaal) materiaal voorzien, met wetenschappelijke onderbouw en downloadbare formulieren om detectie en opvolging te ondersteunen.
-
CGG-draaiboek 2017
Dit draaiboek wil specifieke ondersteuning bieden aan de CGG-medewerker bij de onderkenning, verklaring en behandeling van mensen met een eetstoornis, meer concreet anorexia nervosa, boulimia nervosa en eetbuistoornis. Daar waar het zinvol is, maken we een onderscheid tussen kinderen, jongeren en volwassenen. We belichten bovendien nog een specifieke doelgroep, nl.