Zoek preventiemethodieken
- Lokale besturen (53) Lokale besturen-filter toepassen
- Onderwijs (21) Onderwijs-filter toepassen
- Rechtstreeks naar de burger (33) Rechtstreeks naar de burger-filter toepassen
- Vrije tijd (46) Vrije tijd-filter toepassen
- Werk (39) Werk-filter toepassen
- Werk (reguliere en sociale economie) (1) Werk (reguliere en sociale economie)-filter toepassen
- Zorg en welzijn (71) Zorg en welzijn-filter toepassen
- Alcohol (1) Alcohol-filter toepassen
- Algemene gezondheidsbevordering (1) Algemene gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Beweging (1) Beweging-filter toepassen
- Diabetes en cardiovasculair risico (1) Diabetes en cardiovasculair risico-filter toepassen
- Eet- en gewichtsproblemen (+ gezond gewicht) (1) Eet- en gewichtsproblemen (+ gezond gewicht)-filter toepassen
- Gezond eten (1) Gezond eten-filter toepassen
- Infectieziekten en vaccinaties (3) Infectieziekten en vaccinaties-filter toepassen
- Sedentair gedrag (1) Sedentair gedrag-filter toepassen
-
Piekmoment Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker januari
Aanbod permanente en extra ondersteuningsmiddelen voor de maand januari
-
Promotie van het aanbod van het CvKO en Domus Medica aan HAkringen en LOK via de voorzitters
Het CvKO ontwikkelde een presentatie voor de Logo's om het aanbod van het CVKO voor ondersteuning van de huisarts mbt de bevolkingsonderzoeken en de ondersteuning door de huisarts van de bevolkingsonderzoeken bekend te maken en te promoten via de huisartsenkringen en de LOK. Geldig vanaf 9/12/2016
-
Presentatie voor een heterogeen doelpubliek BVO Dikkedarmkanker
Presentatie De stoelgangtest. "Wij doen het. En wat doe jij?" Via de Logo's kunnen lokale actoren beroep doen op door het CvKO gevormde sprekers (pool) voor het geven van consensuspresentaties voor een heterogeen doelpubliek. Er wordt aandacht besteed aan de motivering voor een geïnformeerde keuze (geïnformeerde motivatie). Hiervoor wordt de consensuspresentatie door het CvKO ter beschikking gesteld en wordt de spreker vergoed. De presentatie wordt geactualiseerd. Ter ondersteuning is er een informatieve publieksfolder.
-
Presentatie voor heterogeen doelpubliek BVO Borstkanker
Presentatie Een screeningsmammografie. "Wij doen het. En wat doe jij?" Via de Logo's kunnen lokale actoren beroep doen op door het CvKO gevormde sprekers (pool) voor het geven van consensuspresentaties voor een heterogeen doelpubliek. Er wordt aandacht besteed aan de bevordering van de geïnformeerde keuze (geïnformeerde motivatie). Hiervoor wordt de consensuspresentatie door het CvKO ter beschikking gesteld en wordt de spreker vergoed. De presentatie wordt geactualiseerd. Ter ondersteuning is er een informatieve publieksfolder.
-
Huisstijlhandleiding Bevolkingsonderzoeken naar Kanker
Minigids voor Logo’s, lokale besturen en andere partners. Toelichting, do's and don'ts, beschikbare materialen en richtlijnen voor de aanmaak van afgeleide beelden.
-
Piekmoment Bevolkingsonderzoek Borstkanker oktober
Aanbod permanente en extra ondersteuningsmiddelen voor de maand oktober
-
Pakket parelsleutelhanger
Het pakket bestaat uit een parelsleutelhanger met flyer. Aan de hand van een houvast kan de betekenis van de parelsleutelhanger toegelicht worden. Het pakket is gebaseerd op een initiatief van de Vlaamse Logo's.
-
Presentatie voor heterogeen doelpubliek BVO Baarmoederhalskanker
Presentatie Een uitstrijkje. "Wij doen het. En wat doe jij?" Via de Logo's kunnen lokale actoren beroep doen op door het CvKO gevormde sprekers (pool) voor het geven van consensuspresentaties voor een heterogeen doelpubliek. Er wordt aandacht besteed aan de bevordering van de geïnformeerde keuze (geïnformeerde motivatie). Hiervoor wordt de consensuspresentatie door het CvKO ter beschikking gesteld en wordt de spreker vergoed. De presentatie wordt geactualiseerd. Ter ondersteuning van de informatie is een folder (drieluik) ter beschikking.
-
Mammobox
Het mammoboxspel geeft vrouwen de kans om in een kleine groep, onder vriendinnen, over diverse borstthema’s te praten. Het is geschikt voor eender welke groep vrouwen, jong en oud. Het spel heeft als doel de dialoog over borstkanker(screening) tussen de deelnemers op gang te brengen. De vragen zijn eenvoudig, maar toch leerrijk opgesteld. In totaal zijn er acht thema’s die aan bod kunnen komen. De begeleidster kiest de thema’s op basis van de spelers. De spelkaarten zijn ook beschikbaar in het Turks en het Arabisch.
-
Ondersteuning van de huisarts
Het CvKO, ook in samenwerking met Domus Medica, stelt informatie en ondersteuningsmiddelen ter beschikking van de huisartsenkringen en de huisartsen
-
Piekmoment Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker maart
Aanbod permanente en extra ondersteuningsmiddelen voor de maand maart
-
Preventiemethodiek Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker. Is dit iets voor mij?
Met de preventiemethodiek kan je in kleine groep in een vertrouwde omgeving over het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker in dialoog gaan met personen in maatschappelijk kwetsbare situaties in de doelgroep van het BVO. De begeleiding gebeurt door een medewerkster in de organisatie die vertrouwd is met de groep en vorming gekregen heeft van het Logo. Het pakket bestaat uit praatplaten op A3 formaat, didactisch materiaal, uitnodigingsbrief en folder, teach-backkaarten, meeneemkaartjes en evaluatieformulieren voor de deelnemers aan de groepssessie.
-
Preventiemethodiek Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Is dit iets voor mij?
Met de preventiemethodiek kan je in kleine groep in een vertrouwde omgeving over het Bevolkingsonderzoek Borstkanker in dialoog gaan met personen in maatschappelijk kwetsbare situaties in de doelgroep van het BVO. De begeleiding gebeurt door een medewerkster in de organisatie die vertrouwd is met de groep en vorming gekregen heeft van het Logo. Het pakket bestaat uit praatplaten op A3 formaat, didactisch materiaal, uitnodigingsbrief en resultaatsbrieven, teach-backkaarten, meeneemkaartjes en evaluatieformulieren voor de deelnemers aan de groepssessie.
-
Cervixkankerscreening: Aanpak in de huisartspraktijk
De methodiek versterkt de kennis en vaardigheden van huisartsen om vrouwen op te sporen bij wie het laatste normale uitstrijkje langer dan 36 maanden geleden gebeurde. Ook de kennis en vaardigheden nodig om een uitstrijkje aan te bieden komen aan bod. Daarnaast wordt de huisarts een houvast aangeboden voor het opvolgbeleid van afwijkingen zodat men selectief en gericht kan doorverwijzen naar de gynaecoloog.
-
Bezoek achter de schermen van een mammografische eenheid
Tijdens een bezoek aan een mammografische eenheid (erkende radiologische dienst voor het Bevolkingsonderzoek)kunnen vrouwen in de doelgroep van het Bevolkingsonderzoek in een positieve sfeer kennis maken met de weg die vrouwen doorlopen om een screeningsmammografie te laten nemen.
-
Bevolkingsonderzoek Incijfers
De website https://bevolkingsonderzoek.incijfers.be/ geeft gedetailleerde cijfers weer over de deelname aan de Bevolkingsonderzoeken naar Kanker (op het niveau van Vlaanderen, de provincie, de gemeente, enz). Op basis van deze cijfers kunnen rapporten geraadpleegd en opgemaakt worden. Voor lokale besturen is een gemeenterapport beschikbaar per BVO. Individuele gegevens zijn niet op deze website beschikbaar, maar wel op het beveiligde platform www.vitalink.be. Wat op deze website staat is voortdurend in ontwikkeling, de gegevens worden jaarlijks geactualiseerd.
-
Borstkankerscreening: aanpak in de huisartsenpraktijk
De Vlaamse Overheid organiseert een bevolkingsonderzoek in de leeftijdsgroep van 50 tot 69 jaar, maar vele vrouwen vragen de huisarts om reeds op jongere leeftijd gescreend te worden.In richtlijn borstkankerscreening van Domus Medica worden aanbevelingen gegeven welke vrouwen hiervoor in aanmerking komen. Ook de voor- en nadelen van participatie aan het bevolkingsonderzoek worden besproken zodat de huisarts correct op vragen van zijn vrouwelijke patiënt kan antwoorden.
-
Draaiboek Bevolkingsonderzoeken naar Kanker
Dit draaiboek is een bundeling van de principes en afspraken met betrekking tot de organisatie van de Bevolkingsonderzoeken naar Kanker voor de betrokken professionelen (versie 2018)
-
Bevolkingsonderzoek.be
Bevolkingsonderzoek.be is de website waarop de algemene bevolking en professionelen correcte en actuele informatie kunnen vinden over: - het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker - het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker - het Bevolkingsonderzoek Borstkanker alsook over - het Bevolkingsonderzoek Aangeboren aandoeningen
-
Gezondheidskompas
Het gezondheidskompas is een webapplicatie waarmee burgers kunnen testen wat hun risico is op diabetes en hart- en vaatziektes en waarop ze kunnen letten voor een gezondere levensstijl. Het kompas peilt met een wetensch. onderbouwde vragenlijst naar leefstijl, erfelijke factoren en eerdere gezondheidsproblemen. Op basis van de resultaten geeft het kompas een persoonlijk leefstijladvies en verwijst het door naar de huisarts voor die risicofactoren die verdere opvolging verdienen. Voor de huisarts genereert het kompas opvolgadviezen die gebaseerd zijn op de Gezondheidsgids van Domus Medica.