Zoek preventiemethodieken
- Gezin (25) Gezin-filter toepassen
- Lokale besturen (58) Lokale besturen-filter toepassen
- Onderwijs (14) Onderwijs-filter toepassen
- Rechtstreeks naar de burger (46) Rechtstreeks naar de burger-filter toepassen
- Vrije tijd (23) Vrije tijd-filter toepassen
- Werk (2) Werk-filter toepassen
- Zorg en welzijn (26) Zorg en welzijn-filter toepassen
- Alcohol (4) Alcohol-filter toepassen
- Algemene gezondheidsbevordering (4) Algemene gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Beweging (4) Beweging-filter toepassen
- Drugs (4) Drugs-filter toepassen
- Geestelijke gezondheidsbevordering (4) Geestelijke gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Gezond eten (4) Gezond eten-filter toepassen
- Sedentair gedrag (4) Sedentair gedrag-filter toepassen
- Tabak (9) Tabak-filter toepassen
- Themaoverschrijdend (5) Themaoverschrijdend-filter toepassen
- Val- en fractuurpreventie (1) Val- en fractuurpreventie-filter toepassen
-
Stook Slim - Campagnemateriaal binnen stoken 2012 (update 2015)
In een open haard, een inbouwhaard of een houtkachel mag je uitsluitend droog en onbehandeld hout verbranden. Meer niet. Wie vezelplaat, triplex, geverfd hout, krantenpapier, plastic of ander afval verbrandt, zet zijn gezondheid op het spel en bezorgt de buren heel wat geurhinder. Voor het verwerken van al deze afvalstoffen bestaan veilige, milieuvriendelijke alternatieven, zoals de selectieve huis-aan-huisinzamelingen of het containerpark. Stook Slim campagne 2012.
-
Wachtzaalactie Gezonde Woning
Verschillende materialen om een wachtzaal in te kleden rond het thema gezond binnenmilieu.
-
Wees niet gek. Doe de tekencheck - tekenbeten.be
Teken leven overal: in je tuin, in de duinen, in het bos, ... Ze kunnen zich vastbijten in je huid en zo kan je ziek worden.
-
Hotspots - Websites en actieplannen zware metalen
In Vlaanderen zijn er regio’s waar meer zware metalen aanwezig zijn in het milieu. Dat komt door vroegere of huidige vervuiling door industrie. In die regio’s vind je zware metalen in de omgevingslucht, in de bodem, in planten (groenten en fruit) en in grond of regenwater. Om het contact met zware metalen te vermijden, neemt de overheid in samenwerking met de Logo’s in die regio’s maatregelen om de uitstoot van zware metalen te verminderen en om inwoners te informeren hoe ze contact kunnen verminderen.
-
Risicocommunicatie - Communiceren met je buren
De leidraad ‘Communiceren met uw buren’ maakt deel uit van een pilootproject in West-Vlaanderen waar bedrijven en omwonenden dichter bij elkaar worden gebracht. Door een goede communicatie met de buurt kan al heel wat ongenoegen, verloren tijd en energie vermeden worden.
-
Meeroken is geen binnenpretje
In Vlaanderen zitten nog altijd 68.000 kinderen dagelijks in de tabaksrook. Hierdoor hebben ze meer kans om ziek te worden. Veel ouders weten dat meeroken ongezond is en nemen al maatregelen. Alleen zijn er heel wat misverstanden. Zo is roken onder de dampkap of aan het open raam geen oplossing. Wil je die kinderen en hun ouders helpen? Ga dan met hen in gesprek. Dat is niet altijd evident. Maar toch kun je zo in weinig tijd heel wat bereiken. Met het project ‘Meeroken is geen binnenpretje, praat erover’ helpen we jou hiermee.
-
Lekker Fris
De campagne geeft je op een concrete manier aan dat werken aan de kwaliteit van het binnenmilieu op school belangrijk is voor de gezondheid van leerlingen en leerkrachten.
-
Warme Dagen - Campagne
Campagne om mensen preventief te informeren over de gevolgen van erg warme dagen en hen te sensibiliseren wat ze kunnen doen om dit te voorkomen.
-
Indicatorenbevraging 2015
In hoeveel Vlaamse scholen staat er nog een frisdrankautomaat? Op welke manier proberen gemeenten hun inwoners te stimuleren om meer te bewegen? En welke initiatieven nemen bedrijven om hun werknemers te helpen stoppen met roken? Het antwoord op deze en andere vragen vind je terug in de ‘indicatorenbevraging’.
-
'Zendantennes... een hot item!'
Er heerst veel ongerustheid en misverstanden rond straling.
-
Binnenmilieu in de kinderopvang
In 2008 heeft de overheid een onderzoek laten uitvoeren om na te gaan hoe (on)gezond de (binnen)omgeving is waar onze kinderen zijn. Naar aanleiding van de resultaten van dit onderzoek werkte Kind & Gezin in samenwerking met de Logo’s een workshop uit.
-
Gezond Onderweg
De medisch milieukundigen van de Logo’s staan klaar om lokale besturen, adviesraden en organisaties beter te informeren over de gezondheidseffecten van verkeer via • een infosessie over mobiliteit en gezondheid • een overzicht van veel voorkomende vragen en bijhorende antwoorden over mobiliteit en gezondheid voor burgers en ambtenaren en andere professionelen
-
Bouw Gezond - Pakket Website en brochure Bouw Gezond LNE
-
Babbelmoment Gezond Wonen
Met het babbelmoment kan je op een laagdrempelige manier een groepsgesprek houden over gezond wonen. Ze bestaat uit een reeks foto’s die je kan projecteren of een reeks praatplaten die je kan hanteren.
-
Gezond uit eigen Grond
Website Gezond uit eigen Grond
-
Air@school
Ga aan de slag met air@school en verbeter de luchtkwaliteit in de klas(sen) in het secundaire onderwijs. Ontdek zo dat gezonde lucht zorgt voor betere leerprestaties, motivaties en minder gezondheidsklachten. De materialen worden als pakket aangeboden aan de scholen.
-
Binnenmilieu - infosessies gezond wonen algemeen publiek
Infosessie / workshop over gezond wonen zoals proper thuis of de binnenmilieudokter + bijhorende materialen in kader van de train-de-trainer. Behandelt alle aspecten van de problematiek: wat zijn de gezondheidsrisico’s, welke problemen komen er vaak voor en hoe herken je ze, wat kan je zelf doen, waarom is ventilatie noodzakelijk,… Naargelang de behoeften van de doelgroep kunnen het niveau, de tijdsduur en het de specifieke thema’s aangepast worden in overleg met de Medisch milieukundige bij het LOGO.
-
Binnen roken is nooit oké - Campagne
De campagne 'Binnen roken is nooit oké' van Kom op tegen Kanker in samenwerking met Vlaams Insituut Gezond Leven bestaat onder andere uit televisiespots op één en VTM en een informatiefolder voor de rokende ouder. De spots en de folder verwijzen naar de website nooitbinnenroken.be waar rokende ouders o.a. via een quiz vernemen hoe schadelijk meeroken voor hun kinderen is, wat de misverstanden zijn en waar ze tips vinden om hun gedrag aan te passen.
-
Demonstratiewoning Gezond Wonen
Woning waarin je kennis maakt met de verschillende factoren die een woning ongezond kunnen maken, gaat zelf op zoek naar deze knelpunten en nog belangrijker, je krijgt heel wat tips en informatie die je direct thuis kan toepassen om zelf te werken aan een gezondere binnenlucht. Ook voor mensen in basiseducatie of kansarmoede is dit een zeer toegankelijk en niet bedreigend instrument om over de eigen woonproblematiek te praten.
-
'Zendantennes - een hot item' - Verantwoord omgaan met Wi-Fi en gsm-straling op school
Scholen worden steeds vaker geconfronteerd met ouders, leraren, ... die zich ongerust maken over elektromagnetische straling. Soms gaat het over een zendantenne die op of in de nabijheid van een schoolterrein geplaatst wordt. Andere keren gaat het over de beslissing van een school om een draadloos netwerk te installeren. Deze brochure van het Departement onderwijs is een samenwerking met Vlaams Instituut Gezond Leven, Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (nu departement Omgeving) en Zorg en Gezondheid, team Milieugezondheidszorg.