ROKEN EN VAPEN
Een kinderopvang heeft op veel vlakken een voorbeeldrol, ook wat betreft roken. Als rookvrije kinderopvang werk je mee aan een rookvrije generatie.
Als ouders, medewerkers of anderen roken in of rond de kinderopvang kan de tweede- en derdehandsrook* de gezondheid van baby’s en peuters beschadigen. Kinderen zijn namelijk bijzonder gevoelig voor tabaksrook. Ze zijn sneller ziek, zijn vaker en langer verkouden en hebben meer last van astma en keel- en oorklachten. Elke kinderopvang zou dus rookvrij moeten zijn.
* Tweedehandsrook zijn giftige stoffen door omgevingsrook waardoor je passief of onvrijwillig meerookt; derdehandsrook zijn giftige stoffen die blijven hangen in zetels, kleding, stof, de vloer, de ruimte … lang nadat de sigaret is gedoofd
Zin om erin te vliegen, maar nood aan inspiratie voor materiaal, acties en projecten?
- Meer weten over de gezondheidsschade van tweede- en derdehandsrook voor kinderen? Lees dan dit artikel of neem een kijkje op de webpagina van Gezond Leven.
- Er zijn zes hulpmiddelen waarvan bewezen is dat ze rokers helpen om te stoppen. Maak deze bekend, zowel bij rokers als professionals. Dat kan je doen aan de hand van deze affiche en folder. Gratis aan te vragen bij het Logo in je regio.
- Rookvrije start richt zich tot zorg- en welzijnsprofessionals om het rookstopgesprek aan te gaan met (aanstaande) ouders.
- Elk kind verdient een rookvrije start. Roken voor, tijdens en na de zwangerschap houdt risico’s in. Maar stoppen met roken is niet altijd gemakkelijk. Praat over roken met de hulp van Rookvrije Start.
- Help mijn kind rookt geeft tips voor ouders met kinderen die roken.
- Meehelpen aan het creëren van een eerste rookvrije generatie van kinderen en jongeren? Als organisatie kan je het initiatief nemen om bepaalde omgevingen die sterk gericht zijn op kinderen/jongeren rookvrij te maken. Neem zeker eens een kijkje op de site van Generatie Rookvrij.
- Tabakstop biedt gratis advies en rookstopbegeleiding. Om dit mee bekend te maken, kan je materialen bestellen zoals brochures, rookstopverwijzers, posters, folders voor gezondheidsprofessionals, stickers of kaartjes om in de gemeente te verspreiden.
- Meer weten over de e-sigaret? Lees er alles over in de algemene infosheet en de infosheet hoe jongeren van de e-sigaret houden.
- In de webshop van Gezond Leven vind je nog meer nuttige materialen. Ga er zeker eens kijken!
Ben je op zoek naar concrete acties of initiatieven rond dit thema? Contacteer dan het Logo in jouw buurt.
“Wie een kindje wil, stopt best met roken, maar dat is niet gemakkelijk. Ook tijdens en na de zwangerschap is stoppen op elk moment zinvol! Het zorgt meteen voor een betere gezondheid van diegene die (mee)rookt en het (ongeboren) kind. Help jij (aanstaande) ouders door het gesprek over roken en rookstop te voeren?”
Pieter Debognies – senior stafmedewerker tabak, Vlaams Instituut Gezond Leven vzw

Zoeken in WegWijzer Gezin
Preventie wat is dat nu juist? En welke organisaties zijn daarin actief? Hoe verklein je gezondheidsongelijkheid? En hoe speel je in op gedragsverandering? Ontdek het nu.