Zoek preventiemethodieken
- Gezin (203) Gezin-filter toepassen
- Lokale besturen (366) Lokale besturen-filter toepassen
- Onderwijs (216) Onderwijs-filter toepassen
- Rechtstreeks naar de burger (358) Rechtstreeks naar de burger-filter toepassen
- Vrije tijd (381) Vrije tijd-filter toepassen
- Werk (180) Werk-filter toepassen
- Werk (reguliere en sociale economie) (38) Werk (reguliere en sociale economie)-filter toepassen
- Zorg en welzijn (584) Zorg en welzijn-filter toepassen
- Alcohol (204) Alcohol-filter toepassen
- Algemene gezondheidsbevordering (33) Algemene gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Andere aandoeningen (7) Andere aandoeningen-filter toepassen
- Bevolkingsonderzoeken (80) Bevolkingsonderzoeken-filter toepassen
- Beweging (122) Beweging-filter toepassen
- BVO Andere (2) BVO Andere-filter toepassen
- Diabetes en cardiovasculair risico (16) Diabetes en cardiovasculair risico-filter toepassen
- Drugs (198) Drugs-filter toepassen
- Eet- en gewichtsproblemen (+ gezond gewicht) (58) Eet- en gewichtsproblemen (+ gezond gewicht)-filter toepassen
- Gamen (42) Gamen-filter toepassen
- Geestelijke gezondheidsbevordering (118) Geestelijke gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Geestelijke gezondheidszorg (9) Geestelijke gezondheidszorg-filter toepassen
- Gezond eten (96) Gezond eten-filter toepassen
- Gezondheid en Milieu (4) Gezondheid en Milieu-filter toepassen
- Gokken (45) Gokken-filter toepassen
- Groei en puberteit (3) Groei en puberteit-filter toepassen
- Horen en zien (8) Horen en zien-filter toepassen
- Infectieziekten en vaccinaties (13) Infectieziekten en vaccinaties-filter toepassen
- Milieugezondheid (81) Milieugezondheid-filter toepassen
- Mondgezondheid (26) Mondgezondheid-filter toepassen
- Ondervoeding bij ouderen (4) Ondervoeding bij ouderen-filter toepassen
- Preconceptionele zorg (1) Preconceptionele zorg-filter toepassen
- Psychoactieve medicatie (44) Psychoactieve medicatie-filter toepassen
- Sedentair gedrag (77) Sedentair gedrag-filter toepassen
- Seksuele gezondheid (89) Seksuele gezondheid-filter toepassen
- Suïcidepreventie (130) Suïcidepreventie-filter toepassen
- Tabak (171) Tabak-filter toepassen
- Themaoverschrijdend (45) Themaoverschrijdend-filter toepassen
- Val- en fractuurpreventie (98) Val- en fractuurpreventie-filter toepassen
- Afspraken en regels (145) Afspraken en regels-filter toepassen
- Educatie (1083) Educatie-filter toepassen
- Educatie (1) Educatie-filter toepassen
- Omgevingsinterventie (125) Omgevingsinterventie-filter toepassen
- Zorg en begeleiding (149) Zorg en begeleiding-filter toepassen
- Zorg en begeleiding (1) Zorg en begeleiding-filter toepassen
-
Wisselwerken - Infobrochure 'Wisselwerken met een zit-stabureau'
Wisselwerken, dat is elk half uur even rechtstaan. De infobrochure 'Wisselwerken met een zit-stabureau' inspireert ondernemingen met tips en informatie over hoe je kan wisselwerken met een zit-stabureau. Deze infobrochure kan gratis gedownload worden op www.wisselwerken.be.
-
Woogie Boogie
Het Vlaams Instituut Gezond Leven ontwikkelde samen met Disney Benelux Woogie boogie. Met Woogie boogie willen het Vlaams Instituut Gezond Leven en Disney Benelux het lang stilzitten bij kleuters (3-6 jaar) aanpakken. Woogie boogie bestaat uit een reeks van leuke filmpjes, een methodiek voor kleuterklassen, een beweegdag (vanaf 2018) en challenges (vanaf 2020). Meer informatie op www.woogieboogie.be.
-
Wisselwerken
Wisselwerken, dat is elk half uur rechtstaan. Het Vlaams Instituut Gezond Leven wil van wisselwerken het nieuwe normaal maken, waarbij het algemeen aanvaard is dat werknemers elk half uur even rechtstaan van hun stoel. Op de webpagina www.wisselwerken.be krijg je wetenschappelijke info over wisselwerken maar ook tips en handige tools (o.a. filmfragment, infobrochures, PowerPointpresentatie) om te wisselwerken en anderen hiervoor kan warm maken.
-
Wisselwerken - motion graphic
Wisselwerken, dat is elk half uur even rechtstaan. De motion graphic van wisselwerken kan gebruikt worden in PowerPoint-presentaties om op te roepen om te wisselwerken tijdens vormingen, bijeenkomsten, meetings of op social media.
-
Wisselwerken - ppt 'Wisselwerken Werkt!'
Wisselwerken, dat is elk half uur rechtstaan. Het Vlaams Instituut Gezond Leven wil van wisselwerken het nieuwe normaal maken, waarbij het algemeen aanvaard is dat werknemers elk half uur even rechtstaan van hun stoel. Ondernemingen kunnen hun medewerkers en leidinggevenden informeren over wisselwerken en hen hiervoor warm maken met de kant-en-klare PowerPoint ‘wisselwerken werkt!’. Deze PowerPoint kan gratis gedownload worden op www.wisselwerken.be.
-
Woogie Boogie - Stappenplannen bewegingstussendoortjes
Woogie Boogie ondersteunt leerkrachten en ouders om kleuters minder te laten stilzitten. In de Woogie Boogie filmpjes tonen Mickey, prinses Sofia en andere Disneyfiguren de leukste moves. De filmpjes kunnen gebruikt worden als bewegingstussendoortjes in de klas. Wil je alle bewegingen even nalezen? Of zoek je een papieren versie om in de klas te gebruiken? Het eenvoudige stappenplan helpt je helemaal op weg.
-
Woogie Boogie - Filmpjes bewegingstussendoortjes
Woogie Boogie ondersteunt leerkrachten en ouders om kleuters minder te laten stilzitten. In de Woogie Boogie filmpjes tonen Mickey, prinses Sofia en andere Disneyfiguren de leukste moves. De filmpjes kunnen gebruikt worden als bewegingstussendoortjes in de klas of thuis. De audiofragmenten kunnen ook op de speelplaats, onderweg naar school en op vele andere momenten gespeeld worden. De filmpjes kunnen gedownload worden op de woogie boogie website.
-
Woogie Boogie - Beweegdag
Woogie Boogie ondersteunt leerkrachten en ouders om kleuters minder te laten stilzitten. In 2018 werd de eerste Woogie Boogie beweegdag in het leven geroepen. De Woogie Boogie beweegdag is dé dag in het jaar waarop alle stoelen in de kleuterklassen aan de kant gaan. Alles kan en alles mag op die dag behalve zitten. De “Woogie Boogie dag” gaat door op de laatste woensdag voor de paasvakantie (voor 2021 is dit 31 maart) en wordt via social media aangekondigd.
-
Wisselwerken - locatiestickers
Wisselwerken, dat is elk half uur rechtstaan. Ondernemingen kunnen de locatiestickers en andere campagnematerialen (posters, ploppers, flyers) van wisselwerken gebruiken om hun werknemers rond het thema ‘lang stilzitten’ te sensibiliseren. Deze stickers zijn gratis en kunnen besteld worden via onze webshop.
-
Wisselwerken - Stickervel
Wisselwerken, dat is elk half uur rechtstaan. Ondernemingen kunnen de stickervellen en andere de campagnematerialen (posters, locatiestickers, ploppers) van wisselwerken gebruiken om hun werknemers rond het thema ‘lang stilzitten’ te sensibiliseren. De stickervellen kunnen besteld worden via onze webshop.
-
Wisselwerken-Poster
Wisselwerken, dat is elk half uur rechtstaan. Ondernemingen kunnen de posters en andere campagnematerialen (stickervellen, locatiestickers, ploppers) van wisselwerken gebruiken om hun werknemers rond het thema ‘lang stilzitten’ te sensibiliseren. De posters kunnen gratis besteld worden via de webshop.
-
Wisselwerken - infobrochure 'Wisselwerken, ook tijdens vergaderingen en studiedagen'
Wisselwerken, dat is elk half uur rechtstaan. De infobrochure 'Wisselwerken, ook tijdens vergaderingen en studiedagen' inspireert ondernemingen met tips en informatie over hoe je wisselwerken tijdens vergaderingen en studiedagen kan opnemen en promoten. Deze infobrochure kan gratis gedownload worden op www.wisselwerken.be.
-
Presentatie over het verloop van het BVO naar kanker voor apothekers.
Presentatie over het verloop van het Bevolkingsonderzoek naar kanker voor apothekers.
-
Bladwijzer ASPHA
Folder over ASPHA, de hulplijn voor huisartsen en andere hulpverleners die vragen hebben of nood hebben aan ondersteuning bij de begeleiding van suïcidale patiënten, hun omgeving en nabestaanden na zelfdoding. Deze folder in bladwijzerformaat bevat informatie over de werking van ASPHA, enkele handvatten voor een eerste interventie en informatie over het vormingsaanbod. Ze is bedoeld als geheugensteuntje en bekendmakingsfolder.
-
Affiche vrijwilliger Zelfmoordlijn
Affiche (A3) ter bekendmaking van het vrijwillerswerk voor de Zelfmoordlijn.
-
Affiche Zelfmoordlijn
Affiche (A2) ter bekendmaking van Zelfmoordlijn 1813.
-
folder 'word vrijwilliger bij de Zelfmoordlijn'
Wat kan je verwachten als je je aanmeldt als vrijwilliger (telefoon of online) bij de Zelfmoordlijn 1813, en wat verwachten wij van onze ‘beantwoorders’? Deze folder is bedoeld als bekendmakingsfolder voor het vrijwilligerswerk bij de Zelfmoordlijn en bevat informatie voor iedereen die interesse heeft om de Zelfmoordlijn te beantwoorden.
-
Folder Zelfmoordlijn
Informatieve folder ivm de Zelfmoordlijn en met handvatten voor mensen die aan zelfmoord denken en hun omgeving hoe om te gaan met suïcidaliteit, signalen te herkennen en hoe te reageren
-
Hoe motiveer je cliënten om aan de slag te gaan met hun middelengebruik, gamen of gokken?
Deze leidraad en inspiratiebox ondersteunt hulpverleners in het welzijnswerk (zoals CAW, OCMW, …) en de geestelijke gezondheidszorg (zoals beschut wonen, CGG, eerstelijnspsychologen, mobiele team, PAAZ, …) die met volwassen cliënten in gesprek willen gaan over hun middelengebruik, game- of gokgedrag. Je vindt er tal van gespreksmethodieken, zowel om het middelengebruik, gamen of gokken bespreekbaar te maken en in te schatten, als om motivatie te versterken en verandering te ondersteunen.
-
Zoet Zwanger
Het project Zoet Zwanger richt zich tot vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad en hun zorgverleners om de postnatale opvolging van vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad te bevorderen, gezien hun verhoogd risico om later in het leven diabetes type 2 te ontwikkelen. Hiervoor is in 2009 een uitgebreid sensibilisatiecampagne opgericht.