PSYCHOACTIEVE MEDICATIE
Psychoactieve medicatie zoals slaap- of kalmeringsmiddelen en antidepressiva, antipsychotica en opioïde pijnstillers, beïnvloedt ons bewustzijn en gedrag. Bij regelmatig gebruik is er een risico op afhankelijkheid. Zet in op het verantwoord gebruik, alternatieven, voorkomen van verslaving, op vroeginterventie en hulpverlening.
Zin om erin te vliegen, maar nood aan inspiratie voor materiaal, acties en projecten?
Opvoedingsondersteuning
- Als kleine kinderen groot worden is een concept voor een ouderavond (inclusief aanpassingen voor mensen met een migratieachtergrond en kwetsbare ouders) over alcohol, tabak en drugs, met bijhorende informatieve brochure. Het draaiboek voor de ouderavond werd aangevuld met enkele concrete cases over psychoactieve medicatie.
- Opvoeden over alcohol en andere drugs: zo begin je er aan! is een animatievideo over hoe ouders hun opvoedende rol i.v.m. deze thema’s kunnen invullen.
- Op www.druglijn.be vind je verschillende materialen, zoals brochures, kennistesten en zelftesten, ook over slaap- en kalmeringsmiddelen. Er is een uitgebreid luik met productinformatie (bv. over slaap- en kalmeringsmiddelen, over pijnstillers, ...) en twee luiken met specifieke informatie en advies voor ouders: een preventief luik en een voor wanneer er al meer aan de hand is:
- Op oudersvanstudenten.druglijn.be geeft De Druglijn ouders van studenten advies over hoe ze die rol kunnen opnemen. Via filmpjes worden getuigenissen getoond van echte studenten en ouders. Verder zorgen interactieve tools ervoor dat ouders advies op maat krijgen en zijn er enkele pagina’s over wanneer er meer problemen ontstaan.
Ondersteuning van de omgeving
- Online zelfhulp via GRIP: deze online tool is bedoeld voor ouders, partners of kinderen (koap) van mensen met een afhankelijkheidsprobleem. De oefeningen in de tool helpen om even stil te staan bij de impact van het gebruik op het eigen leven.
- Zelfhulpboekje voor ouders van gebruikende kinderen: dit zelfhulpboekje biedt ondersteuning bij de vele vragen waar ouders van jongeren met een alcohol- en/of drugprobleem mee zitten, zoals: waarom gebruikt mijn kind? Welke grenzen stel ik? En hoe zorg ik voor mezelf?
- Recht op antwoord. Informatie voor ouders: heldere en eenvoudige antwoorden op de meestgestelde juridische vragen van ouders van druggebruikende kinderen.
- Iemand steunen bij het stoppen met drank, drugs, pillen of gokken: hoe kan je je zoon, dochter, ouder, partner, broer, zus of vriend(in) bijstaan wanneer die wil stoppen? Deze brochure biedt basisadvies en houvast. Je ontdekt mogelijke sterktes, valkuilen en hulpbronnen waar je op kan inzetten.
Enkele folders:
- Folder: Slaap- en kalmeringsmiddelen, de meest gestelde vragen. Wat doen slaap- en kalmeringsmiddelen? Hoe gebruik je ze verantwoord? Wat kan er fout gaan? Hoe kom je tot rust zonder deze middelen? Waarom is minderen of stoppen zo moeilijk? Deze folder geeft een antwoord.
- Folder: Studeren en medicatie gaan niet hand in hand. In deze folder lezen studenten meer over de effecten en risico's van pep-, kalmeer- en slaapmiddelen tijdens de examens. Ook tips om de examenperiode zonder pillen door te komen.
- Folder: Zware pijnstillers, de meest gestelde vragen. Met 'zware pijnstillers' bedoelen we hier concreet 'opioïde pijnstillers', zoals methadon, buprenorfine, tramadol, morfine, oxycodone en fentanyl. Zware pijnstillers maken deel uit van de behandeling van pijn. Ze kunnen lichamelijke en geestelijke pijn verlichten. Maar ze zijn niet zonder risico’s, veel mensen hebben er terecht vragen bij. Deze folder biedt informatie over het gebruik, de effecten en de risico's van opioïde pijnstillers. Ook afbouwen en stoppen komen aan bod.
- Mijn kind en drugs. De meest gestelde vragen
Neem een kijkje op de website van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) voor meer informatie, advies, materialen en opleidingen over alcohol en andere drugs. Je vindt er ook het aanbod over gamen, gokken en psychoactieve medicatie. De gratis online vormingen over de verschillende middelen, preventie en hulpverlening vind je op het vormingsplatform van VAD.
Je staat er niet alleen voor. Voor meer info, vorming, advies en coaching bij het uitwerken en implementeren van een alcohol- en drugbeleid kan je een beroep doen op de preventiewerkers tabak, alcohol en andere drugs van het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg van jouw regio en jouw lokale of intergemeentelijke preventiewerker.
Op de website van Opgroeien vind je info voor professionals over alcohol- en middelengebruik.
Voor meer info, advies, vorming en coaching kan je een beroep doen op de preventiewerkers tabak, alcohol en andere drugs van het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg van jouw regio, jouw lokale of intergemeentelijke preventiewerker of het Logo van jouw regio.
Zoeken in WegWijzer Gezin
Preventie wat is dat nu juist? En welke organisaties zijn daarin actief? Hoe verklein je gezondheidsongelijkheid? En hoe speel je in op gedragsverandering? Ontdek het nu.