Huizen van het Kind
SUÏCIDEPREVENTIE
Zelfdoding treft veel mensen en preventie is hard nodig. Wijs binnen jouw Huis van het Kind de weg naar hulp en tools, want iedereen kan bijdragen en zelfdoding mee helpen voorkomen.
Zin om erin te vliegen, maar nood aan inspiratie voor materiaal, acties en projecten?
- Zelfmoord1813.be is het online platform voor iedereen die op zoek is naar informatie of hulp rond de preventie van zelfdoding. Er is zowel informatie voor mensen die aan zelfdoding denken, als voor mensen die bezorgd zijn over iemand anders. Er worden ook een aantal zelfhulptools aangeboden, zoals de app BackUp, die helpt om een suïcidale crisis te overbruggen, en Think Life, een online zelfhulpcursus om te leren omgaan met suïcidegedachten. Daarnaast is er op Zelfmoord1813 ook een ruim aanbod informatie en tools voor professionelen.
- Maak de Zelfmoordlijn bekend via folders en affiches. De Zelfmoordlijn is 24/7 gratis bereikbaar via het nummer 1813. Via Zelfmoord1813.be kan je ook mailen of chatten.
- Op de website mee-leven.be vinden naasten ondersteunen en informatie over hoe om te gaan met hun naaste die aan zelfdoding denkt, maar ook hoe voor zichzelf te zorgen in deze situatie.
- Hoe ondersteun je een jongere na een suïcidepoging? Op On Track Again vind je tools en tips.
- De werkgroep Verder na Zelfdoding biedt ondersteuning en (online en fysiek) lotgenotencontact aan nabestaanden van een zelfdoding. Meer informatie vind je hier.
- Folder ‘Spreken met je kind over een zelfmoordpoging in de familie’
- Gids ‘Omgaan met zelfbeschadiging. Een gids voor ouders en hulpverleners’
- Op de website van Opgroeien vind je info voor professionals over suïcidepreventie.
- De website van Awel kan bij verschillende thema's relevant zijn als het kind/de jongere over een vraag of problematiek wil praten met een volwassene of peer-to-peer.
Ben je op zoek naar concrete acties of initiatieven rond dit thema? Contacteer dan het Logo in jouw buurt.
Zoeken in WegWijzer Gezin
Snel naar WegWijzer Gezin
Snel naar meer info
Preventie wat is dat nu juist? En welke organisaties zijn daarin actief? Hoe verklein je gezondheidsongelijkheid? En hoe speel je in op gedragsverandering? Ontdek het nu.