Zorg en welzijn
Zorgverleners
Zorgverleners begeven zich onder andere op de eerste lijn.
De eerste lijn is een netwerk van eerstelijnsaanbieders dat in een geografisch afgebakend gebied, genaamd een eerstelijnszone, aangestuurd wordt door een zorgraad.
Eerstelijnszorg is rechtstreeks toegankelijk voor mensen met een zorg- en ondersteuningsnood.
Eerstelijnszorg richt zich op personen die behoefte hebben aan laagdrempelige, breed toegankelijke, ambulante, generalistische zorg en ondersteuning voor gezondheids- of welzijn gerelateerde problemen, zowel van fysieke, psychologische als sociale aard. Een eerstelijnsaanbieder is een persoon, dienst of organisatie die als zorg- of welzijnsactor professioneel zorg of ondersteuning verleent aan personen met een zorg- en/of ondersteuningsnood met uitzondering van de personen, diensten of organisaties met een gespecialiseerd zorg- en ondersteuningsaanbod.
Werk je als welzijnswerker in de eerste lijn? Neem dan een kijkje op de WegWijzer welzijnswerkers. Werkend in de tweede- of derde lijn? Neem dan een kijkje in de catalogus.
Kriebelt het om te werken aan gezondheid en leefstijl? Fantastisch! Met welke gezondheidsthema's kan je aan de slag? Hoe zorg je voor een ruimer gezondheidsbeleid? En waar en hoe start je daarmee? Je ontdekt het hier.
De Preventiewijzer biedt zorg- en hulpverleners een overzicht van nuttige websites en telefoonnummers per gezondheidsthema. Het is een bundeling van websites die je als zorg- of hulpverlener enerzijds zelf kan gebruiken om achtergrondinformatie of materiaal op te zoeken rond een gezondheidsthema. Anderzijds vind je er materialen die je kan gebruiken in je gesprek met de patiënt. Je kan de persoon informatie meegeven of doorverwijzen naar online tools die hen kunnen verder helpen.
Welke signalen kan je bij je patiënt of cliënt oppikken om het gesprek over gezondheid en leefstijl aan te gaan? Welk gezondheidsadvies kan je geven? En naar wie kan je doorverwijzen?
In deze infographic vind je per gezondheidsthema signalen die je kan oppikken en/of situaties om het gesprek over gezondheid en leefstijl aan te gaan. Daarnaast vind je er ook een overzicht van tools en materialen die je ondersteunen over hoe je zo een gesprek opbouwt en met aanvullende informatie over de gezondheidsthema’s.
De 15 Logo’s (lokaal regionaal gezondheidsoverleg en -organisatie) in Vlaanderen en Brussel ondersteunen en stimuleren regionale en lokale actoren die kunnen bijdragen aan gezond leven in een gezonde omgeving.
Je kan als welzijnsorganisatie bij het Logo terecht voor materialen en projecten om een gezonde levensstijl te promoten.
De Logo’s doen beroep op de expertise en de methodieken van de Vlaamse partnerorganisaties, zoals het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD), het Vlaams instituut Mondgezondheid Gezonde Mond, het Vlaams Kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen Eetexpert...
Naast een professioneel team vormen ze ook een netwerk van gezondheidspartners die elkaar versterken.
De Vlaamse gezondheidsdoelstellingen bieden de achtergrond van de Logowerking. Alle gegevens van de Logoteams vind je op www.vlaamselogos.be.
Zoeken in WegWijzer Zorg en welzijn
Preventie wat is dat nu juist? En welke organisaties zijn daarin actief? Hoe verklein je gezondheidsongelijkheid? En hoe speel je in op gedragsverandering? Ontdek het nu.