Zorg en welzijn
Maak gezondheids- en leefstijlgesprekken makkelijker met de nieuwe signalentool!
Wil je moeiteloos het gesprek over gezondheid en leefstijl openen met je patiënt of cliënt? Of denk je: hoe begin ik daaraan? De nieuwe signalentool helpt je op weg! Je krijgt in één opslag:
- Welke signalen kunnen wijzen op een gezondheidsprobleem.
- Hoe je die signalen kunt gebruiken om een gesprek over gezondheidsthema's te starten.
- Welke ondersteunende preventie tools er zijn
Benieuwd? Ontdek het tijdens het AhaHalfuurtje op 20 maart om 12u15.
WELZIJNSWERKERS
Kriebelt het om te werken aan gezondheid/leefstijl als welzijnswerker? Fantastisch! Met welke gezondheidsthema's kan je aan de slag? Hoe zorg je voor een ruimer gezondheidsbeleid? En waar en hoe start je daarmee? Je ontdekt het hier.
Werk je als zorgverlener in de eerste lijn? Neem dan een kijkje op de WegWijzer zorgverleners. Werkend in de tweede- of derde lijn? Neem dan een kijkje in de catalogus.
Inzetten op een gezonde leefstijl creëert een win-win:
- Gedeelde zorg, vlottere doorverwijzing, versterkte samenwerking, werk je met gezondere cliënten en patiënten, en ervaar je minder werkdruk.
- Een betere gezondheid, kwaliteit van leven en herstel bij patiënten/cliënten
Een gezonde leefstijl bevorderen betekent actief bijdragen aan gezondheid en welzijn door positieve levensstijlveranderingen te ondersteunen – zowel in de omgeving van patiënten en cliënten als in hun eigen keuzes. Het hoeft niet allemaal tegelijk en je staat er niet alleen.
Hoe pak je dit aan?
- Als zorg- of welzijnsprofessional? Start het gesprek over gezondheid en leefstijl:
- Sluit aan bij de huidige situatie en behoefte van de cliënt (signalentool).
- Trek een leefstijlvraag open
- Benadruk wat goed gaat bij de cliënt/patiënt
- Besteed extra aandacht aan mensen in maatschappelijk kwetsbare situaties (8B’s tool)
- Als organisatie? Creëer een helder gezondheidsbeleid en werk met een mix van strategieën.
Naast de organisaties die in Vlaanderen hun schouders zetten onder preventie, gezonde leefstijl en ziektepreventie, vormen ook deze organisaties waardevolle partners in het bevorderen van gezondheid:
De Preventiewijzer biedt zorg- en hulpverleners een overzicht van nuttige websites en telefoonnummers per gezondheidsthema. Het is een bundeling van websites die je als zorg- of hulpverlener enerzijds zelf kan gebruiken om achtergrondinformatie of materiaal op te zoeken rond een gezondheidsthema. Anderzijds vind je er materialen die je kan gebruiken in je gesprek met de patiënt. Je kan de persoon informatie meegeven of doorverwijzen naar online tools die hen kunnen verder helpen.
Welke signalen kan je bij je patiënt of cliënt oppikken om het gesprek over gezondheid en leefstijl aan te gaan? Welk gezondheidsadvies kan je geven? En naar wie kan je doorverwijzen?
In deze infographic vind je per gezondheidsthema signalen die je kan oppikken en/of situaties om het gesprek over gezondheid en leefstijl aan te gaan. Daarnaast vind je er ook een overzicht van tools en materialen die je ondersteunen over hoe je zo een gesprek opbouwt en met aanvullende informatie over de gezondheidsthema’s.
De 15 Logo’s (lokaal regionaal gezondheidsoverleg en -organisatie) in Vlaanderen en Brussel ondersteunen en stimuleren regionale en lokale actoren die kunnen bijdragen aan gezond leven in een gezonde omgeving.
Je kan als welzijnsorganisatie bij het Logo terecht voor materialen en projecten om een gezonde levensstijl te promoten.
De Logo’s doen beroep op de expertise en de methodieken van de Vlaamse partnerorganisaties, zoals het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD), het Vlaams instituut Mondgezondheid Gezonde Mond, het Vlaams Kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen Eetexpert...
Naast een professioneel team vormen ze ook een netwerk van gezondheidspartners die elkaar versterken.
De Vlaamse gezondheidsdoelstellingen bieden de achtergrond van de Logowerking. Alle gegevens van de Logoteams vind je op www.vlaamselogos.be.
Zoeken in WegWijzer Zorg en welzijn
Preventie wat is dat nu juist? En welke organisaties zijn daarin actief? Hoe verklein je gezondheidsongelijkheid? En hoe speel je in op gedragsverandering? Ontdek het nu.