Welzijnswerkers
SUÏCIDEPREVENTIE
Zelfdoding treft veel mensen en preventie is hard nodig. Wijs binnen jouw organisatie de weg naar hulp en tools, want iedereen kan bijdragen en zelfdoding mee helpen voorkomen.
Op zoek naar ondersteuningsmaterialen, acties en projecten waarmee je als nulde-of eerstelijnswelzijnswerker aan de slag kan?
- Zelfmoord1813.be is het online platform voor iedereen die op zoek is naar informatie of hulp rond de preventie van zelfdoding. Er worden ook een aantal zelfhulptools aangeboden, zoals de app BackUp, die helpt om een suïcidale crisis te overbruggen, en Think Life, een online zelfhulpcursus om te leren omgaan met suïcidegedachten.
- Wil je weten hoe je suïcidesignalen kan herkennen en hoe je het gesprek kan aangaan met iemand om wie je je zorgen maakt? Neem dan zeker hier een kijkje.
- Op het online leerplatform SP-reflex kan je als hulp- of zorgverlener e-learning modules volgen rond detectie van suïcidaliteit en werkzame interventies. Er zijn ook specifieke modules rond kinderen en jongeren, ouderen en personen met autisme.
- Personen die kampen met suïcidale gedachten en hun naasten kunnen terecht bij de Zelfmoordlijn 1813 en dit via telefoon, chat of e-mail. De Zelfmoordlijn kan je bereiken via www.zelfmoord1813.be.
- Ben je bezorgd om een patiënt, cliënt of werknemer en vermoed je dat die misschien wel aan zelfdoding denkt? Vraag je je af hoe je nu best handelt? De ASPHA-advieslijn voor professionelen is beschikbaar voor advies. ASPHA is bereikbaar op weekdagen tussen 9u en 21u op het nummer 024 24 3000.
- Geïnteresseerd in de materialen van zelfmoord1813 (folders, posters, richtlijnen, …)? Je kan ze hier downloaden.
Ben je op zoek naar concrete acties of initiatieven rond dit thema? Contacteer dan het Logo in jouw buurt.
“Denk je aan zelfmoord, ben je bezorgd over iemand, ben je hulpverlener, journalist of geïnteresseerde op zoek naar informatie of hulp in het kader van preventie van zelfdoding? Dan helpt Zelfmoord1813.be je zeker op weg!”
Zoeken in WegWijzer Zorg en welzijn
Preventie wat is dat nu juist? En welke organisaties zijn daarin actief? Hoe verklein je gezondheidsongelijkheid? En hoe speel je in op gedragsverandering? Ontdek het nu.