Welzijnswerkers
GOKKEN
De spanning van het winnen of verliezen maakt gokken aantrekkelijk, maar ook riskant. Maak binnen jouw organisatie problemen met gokken bespreekbaar. Help ze voorkomen of aan te pakken als ze zich toch voordoen.
Op zoek naar ondersteuningsmaterialen, acties en projecten waarmee je als nulde-of eerstelijnswelzijnswerker aan de slag kan?
Op organisatieniveau en voor medewerkers
- Bij ‘Alcohol- en illegale drugs’ vind je een volledig overzicht van alle overkoepelende materialen (bv. inspiratieboxen met gespreksmethodieken, juridische vragen, draaiboeken beleid, opleidingen, ….) die je kan gebruiken voor de thema’s alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gamen en gokken.
- De inspiratiebox ‘Hoe motiveer je cliënten om aan de slag te gaan met hun middelengebruik, gamen of gokken?’ bundelt een waaier aan kant-en-klare gespreksmethodieken die medewerkers helpen om signalen op te merken, bespreekbaar te maken, de ernst ervan in te schatten, motivatie voor verandering te versterken en door te verwijzen.
- De NODS-PERC helpt je volwassenen te screenen op gokken. Dit screeningsinstrument detecteert of er een indicatie voor een gokstoornis is. Je kan het online invullen op www.me-assist.com.
Voor cliënten en hun omgeving
- Kennistest en zelftest gokken. Ben je een kenner? Check met de kennistest hoeveel je écht weet over gokken. Wil je nagaan hoe riskant jouw gokgedrag is? Doe anoniem en vrijblijvend de zelftest. Gewoon een aantal antwoorden aanklikken en je krijgt meteen advies.
- Brochure: Bezorgd over gokken? Een brochure over gokken, zowel voor de mensen die zelf meedoen aan kansspelen, als voor hun naasten. De brochure bevat informatie over wetgeving en risico's, tips om risico's te beperken, een zelftest en een overzicht van plekken waar je terecht kan voor hulp.
Neem een kijkje op de website van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) voor meer informatie, advies, materialen en opleidingen over gokken. Je vindt er ook ons aanbod over alcohol en illegale drugs, psychoactieve medicatie en gamen’. De gratis online vormingen over de verschillende middelen, preventie en hulpverlening vind je op het vormingsplatform van VAD.
Je staat er niet alleen voor. Voor meer info, vorming, advies en coaching bij het uitwerken en implementeren van een alcohol- en drugbeleid kan je een beroep doen op de preventiewerkers tabak, alcohol en andere drugs van het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg van jouw regio en jouw lokale of intergemeentelijke preventiewerker.
Ben je op zoek naar concrete acties of initiatieven rond dit thema? Contacteer dan het Logo in jouw buurt.
“Maak gokken bespreekbaar. Gokverslaving wordt ook wel eens een ‘verborgen’ problematiek genoemd, daarom is het belangrijk dat signalen tijdig worden opgepikt om de juiste hulp te kunnen bieden.”
Ciska Wybo, stafmedewerker gokken, VAD
Zoeken in WegWijzer Zorg en welzijn
Preventie wat is dat nu juist? En welke organisaties zijn daarin actief? Hoe verklein je gezondheidsongelijkheid? En hoe speel je in op gedragsverandering? Ontdek het nu.