Welzijnswerkers
MONDGEZONDHEID
Een gezonde mond vormt niet alleen de basis van een mooie glimlach, het is ook een belangrijke voorwaarde om fysiek én mentaal mee te kunnen in onze maatschappij. Je mondgezondheid heeft een sterke invloed op je algemene gezondheid en welzijn. Het is dan ook voor elke Vlaming van belang om er voldoende aandacht aan te besteden. Maar helaas is dit niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Maak het daarom bespreekbaar bij jouw nulde- en eerstelijnszone.
Op zoek naar ondersteuningsmaterialen, acties en projecten waarmee je als nulde-of eerstelijnswelzijnswerker aan de slag kan?
- Het project ‘Ieders Mond Gezond’ tracht de ‘kloof’ tussen sociaal kwetsbare personen en de tandarts te verkleinen. Door mondzorgcoaches op te leiden bij lokale armoede- en welzijnsorganisaties kunnen zij fungeren als brugfiguur en administratieve, sociale en financiële drempels wegnemen voor zowel de zorgvrager als de zorgverlener. Soms worden er ook gratis mondscreenings georganiseerd in functie van doorverwijzing naar een lokale mondzorgprofessional. Neem contact op met het Vlaams Instituut Mondgezondheid om te zien of er al een mondzorgcoach actief is bij jou in de buurt.
- De Reizende Tentoonstelling is een educatief project voor de kleuterklas en eerste graad lager onderwijs. Het doel is om kinderen, leerkrachten en (groot)ouders te overtuigen van het belang van een gezonde mond en hen op dit vlak de juiste kennis en vaardigheden bij te brengen. De tentoonstelling is opgebouwd uit een wachtzaal en een tandartspraktijk, en bevat allerlei informatiemodules, doe-activiteiten en quizelementen. Om zoveel mogelijk kinderen in Vlaanderen met het project te laten kennismaken, doen we graag beroep op jou als organisator!
- De Gezonde Mondkoffers zijn uitleenboxen vol materiaal om kinderen en jongeren, ouderen en personen met een beperking te laten kennismaken met preventieve mondzorg en het tandartsbezoek. Via de materialen in de koffer kan je informatie over mond en tanden tastbaar en levendig maken. Deze zijn gratis beschikbaar via de Logo’s.
- Een goede mondgezondheid, wat is dat eigenlijk? En hoe zorg je best voor je mond? De basisadviezen van Gezonde Mond bieden een antwoord op deze vragen. Er zijn verschillende adviezen voor peuters, kleuters en kinderen tot 12 jaar en voor jongeren en volwassenen vanaf 12 jaar. Er werd ook een uitbreiding voor gebitsprothesen en andere gebitsstructuren voorzien.
- Naast bovenstaand materiaal heeft Gezonde Mond tal van andere kant-en-klare educatieve materialen, zoals kennisclips en factsheets over verschillende onderwerpen gerelateerd aan mondgezondheid. Neem zeker een kijkje op onze website!
Ben je op zoek naar concrete acties of initiatieven rond dit thema? Contacteer dan het Logo in jouw buurt.
“Mondzorg is basiszorg en een fundamenteel recht voor iedereen, ook voor kwetsbare groepen.”
Luc De Visschere, voorzitter van het Vlaams Instituut Mondgezondheid (Gezonde Mond)
Zoeken in WegWijzer Zorg en welzijn
Preventie wat is dat nu juist? En welke organisaties zijn daarin actief? Hoe verklein je gezondheidsongelijkheid? En hoe speel je in op gedragsverandering? Ontdek het nu.