Zorgverleners
BEWEGING EN LANG STILZITTEN
Bewegen is goed voor lichaam en geest. Ongeacht de leeftijd. Spoor in de nulde en eerste lijn mensen aan om lang stilzitten te beperken en voldoende te bewegen.
Zin om erin te vliegen, maar nood aan materiaal? Gebruik de bewegingsdriehoek als vertrekpunt.
- Hier vind je meer informatie over de bewegingsdriehoek en antwoorden op vragen als ‘Hoeveel beweeg je best?’ en ‘Waarom is bewegen gezond?’
- Bestel hier materialen die je kan gebruiken om mensen bewust te maken over hoeveel ze moeten bewegen om gezond te zijn.
- Organiseer een workshop over de bewegingsdriehoek. Vraag ernaar bij jouw Logo. Professionele bewegingsdeskundigen staan borg voor een kwaliteitsvolle en interactieve workshop.
- Een bundeling van alle relevante wetenschappelijke informatie over lang stilzitten? Voorbeelden van strategieën uit binnen- en buitenland die lang stilzitten in de publieke omgeving beperken? Ontdek het allemaal in deze factsheet.
- Versterk een evenwichtige houding ten opzichte van beweging bij personen met een eetprobleem of eetstoornis (met aandacht voor recuperatie en zonder dwang).
- Beweegadviezen bij gewichtsproblemen.
- Beweegaanbevelingen voor oudere personen vind je terug in de wandelgidsen of placemats op de website van valpreventie.
- Op zoek naar andere materialen? Duik dan zeker eens in de webshop van Gezond Leven: je vindt er heel wat materialen die in beweging brengen.
Op zoek naar acties of projecten om mensen meer te laten bewegen?
- Liever Actiever is een gezondheidsproject dat meer bewegen en minder zitten stimuleert bij volwassenen, met de focus op inactieve ouderen en kwetsbare groepen.
- Bewegen Op Verwijzing in jouw regio: helpt mensen met een gezondheidsrisico op weg naar een actiever leven. Hoe? Met professionele coaching en een beweegplan. Kom te weten wat jouw GBO, nulde- en eerstelijnszone kunnen betekenen.
- 10.000 stappen is het meest populaire project dat volwassenen aanzet om een actieve leefstijl op te bouwen. Voor heel wat volwassenen is het immers niet vanzelfsprekend om regelmatig te sporten.
- Kwispelstappers in jouw organisatie? Het concept is eenvoudig. Een groep ouderen gaat samen met vrijwilligers op stap met een hond in hun eigen buurt. Een manier om meer te bewegen, andere ouderen uit de buurt te ontmoeten én voor dieren te zorgen.
- Wil je mensen bewust maken van hun zitgedrag? Met de korte zittest of de meer uitgebreide Start to Stand-tool kom je te weten hoeveel je zit en krijg je tips over hoe je dit kan veranderen.
- Met de vervangboodschappen kan je mensen stimuleren en inspireren om zittende, minder gezonde gewoontes op het werk, op school, voor verplaatsingen of in de vrije tijd te vervangen door alternatieve, meer actieve gewoontes.
- Het Vlaams Otago-oefenprogramma is een individueel thuisoefenprogramma. Het bestaat uit spierverstevigende oefeningen, evenwichtsoefeningen en een wandelschema. Het is bedoeld om valincidenten te voorkomen. Dankzij de oefeningen verbeteren de spierkracht, het evenwicht, de mobiliteit, de coördinatie en de lichaamshouding, maar ook het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid van ouderen. Bovendien kan het een positief effect hebben op de bezorgdheid om te vallen en de sociale contacten. Gedurende minstens 12 weken wordt de oudere persoon individueel begeleid door een daarvoor opgeleide Vlaamse Otago-instructeur. Huisbezoeken, telefonische gesprekken, individuele sessies en groepssessies wisselen elkaar af. Op de website www.valpreventie.be vind je een overzichtje van Vlaamse Otago-instructeurs die het Vlaams Otago-oefenprogramma aanbieden.
- Op www.gezondopvoeden.be vinden ouders over het thema lang stilzitten antwoord op vragen zoals: 'Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind niet de hele dag voor de tv zit?', 'Hoe geef ik zelf het goede voorbeeld?' Met voorbeelden, testjes, video’s en allerlei nuttige info zetten ouders en hun kind(eren) de eerste stappen naar een gezonde en actieve leefstijl.
Ben je op zoek naar concrete acties of initiatieven rond dit thema? Contacteer dan het Logo in jouw buurt.
Zoeken in WegWijzer Zorg en welzijn
Snel naar WegWijzer Zorg en welzijn
Snel naar meer info
Preventie wat is dat nu juist? En welke organisaties zijn daarin actief? Hoe verklein je gezondheidsongelijkheid? En hoe speel je in op gedragsverandering? Ontdek het nu.