Werk maken van een gezonde gemeente waarin het fijn vertoeven is en mensen lang(er) zelfstandig thuis kunnen wonen?
Da’s geen onbegonnen werk, want
- Je hoeft het niet alleen te doen. Werk samen, bundel krachten. Zo brei je een rode gezondheidsdraad doorheen je gemeente. Om het met een duur woord te zeggen: je doet aan Health In/for All Policies. En zet je stappen naar gezondere inwoners die je gemeente tot een fijne plek om te vertoeven maken. Extra win? Door te werken aan gezondheid, help je ook mensen in maatschappelijk kwetsbare situaties vooruit. Je verkleint gezondheidsongelijkheid, helpt in de energiecrisis, bouwt mee aan zorgzame buurten én je draagt bij aan de SDG’s.De inspiratiefiches (zie linken) helpen je om de samenwerking met andere beleidsdomeinen te stimuleren.
- Je hoeft het ook niet allemaal tegelijk te doen. Wil je aan de slag? Ga voor die noden, prioriteiten, omgevingsinterventies die spelen. Waar je écht een verschil kan maken door erop in te zetten. Die kan je detecteren door gebruik te maken van cijfergegevens. Heb naast je werk voor thema x ook oog voor andere thema’s zoals beweging, mondgezondheid, suïcidepreventie. Hou het niet alleen bij eenmalige sensibilisering, maar probeer een mix van strategieën. Zo creëer je meer levenskwaliteit voor je inwoners.
Ontdek:
- Op zoek naar inspiratie over een preventief gezondheidsbeleid en recente cijfers? Bekijk de pagina over de Preventiepeiling bij steden en gemeenten
- Interactief dashboard lokale besturen: hier kan je de resultaten van de 8 gezondheidsthema's die bevraagd werden in de Preventiepeiling (edities 2020 en 2023) bekijken en vergelijken tussen verschillende gebiedsniveaus (bv. provincie, logoregio).
- Partij voor een Gezonde Gemeente is een campagne om gezondheid op de agenda van de lokale verkiezingen te krijgen.
Ontdek de beleidsmethodieken:
- Gezonde Gemeente geeft je heel wat tips en materialen voor een kwaliteitsvol beleid rond voeding, beweging en lang stilzitten, roken en vapen, mentaal welbevinden en gezondheid en milieu binnen je gemeente.
- Grenswijs helpt je bij een beleid rond psychische, emotionele en lichamelijke integriteit.
- Het stappenplan ‘Omdat iedereen erbij wint. Samen voor een lokaal alcohol- en drugbeleid’
Gezondheidsmakers en Gezond in Brussel ondersteunen het lokaal preventief gezondheidsbeleid om gezonder leven voor iedereen evident en toegankelijk te maken. We willen samen met jou van de gezonde keuze de evidente keuze maken. Of nog beter: geen keuze, maar een alledaagse realiteit.
Samen aan de slag
We bieden advies in preventieve gezondheid en maatwerk dat is afgestemd op de noden van jouw bestuur, organisatie, school, vereniging. We ondersteunen die lokale noden steeds met extra aandacht voor kwetsbare doelgroepen. We spelen daarbij ook in op maatschappelijke evoluties.
De Vlaamse gezondheidsdoelstellingen bieden het kader van waaruit wij werken. Hiervoor doen we onder meer een beroep op de expertise en de methodieken van de Vlaamse partnerorganisaties, zoals Vlaams Instituut gezond Leven vzw, het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD), het Vlaams instituut Mondgezondheid (Gezonde Mond), het Vlaams Kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen (Eetexpert) en vele andere. Naast een professioneel team vormen we ook een netwerk van gezondheidspartners die elkaar versterken.
Met onze expertise vergroten we het bewustzijn over preventieve gezondheid en bouwen we sterke partnerschappen. Samen realiseren we een blijvende impact op gezondheid en welzijn.
Alle gegevens over onze werking, materialen en vormingen vind je op de website www.gezondheidsmakers.be of www.gezondinbrussel.be.
Naast de organisaties die in Vlaanderen hun schouders zetten onder preventie, gezonde leefstijl en ziektepreventie, vormen ook deze organisaties waardevolle partners in het bevorderen van gezondheid:
Zoeken in WegWijzer Lokale gemeenschap
Preventie wat is dat nu juist? En welke organisaties zijn daarin actief? Hoe verklein je gezondheidsongelijkheid? En hoe speel je in op gedragsverandering? Ontdek het nu.