Lokale besturen
VOEDING
Ondersteun mensen om gezond, gevarieerd en milieuverantwoord te eten. Voorzie hefbomen om gezond en milieuverantwoord eetgedrag voor iedereen haalbaar en toegankelijk te maken. Maak van de gezonde keuze de gemakkelijkste, door bijvoorbeeld drinkwaterfonteintjes in het park te plaatsen of door afspraken te maken over drank- en snackautomaten in gemeentelijke sporthallen. Heb aandacht voor de preventie van eet- en gewichtsproblemen en de zorg voor mensen met deze problemen. Het zijn allemaal mooie voorbeelden die deel kunnen uitmaken van het voedingsbeleid in jouw lokaal bestuur.
Op zoek naar materialen waar je als gemeente mee aan de slag kan? Gebruik de voedingsdriehoek als vertrekpunt.
- Op Gezonde Gemeente vind je heel wat tips en materialen voor een gezond voedingsbeleid binnen je gemeente.
- Materialen bij de voedingsdriehoek (placemats, folders, filmpjes, infographics,…)
- Het draaiboek kookworkshop ‘gezonde (broodjes)lunch’ kan je gebruiken als je zelf een workshop over een gezonde (broodjes)lunch wil organiseren.
- De gezondheidstestjes zijn nuttig als opener bij een informatieavond of bij andere acties rond gezonde voeding en beweging in jouw gemeente. De testjes kunnen verdeeld worden in bv. restaurants, kantines, medische diensten, wachtzalen of aan het onthaal.
- De visie en basisprincipes voor de preventie van eetproblemen en gewichtsproblemen zetten je op weg naar een doordacht en niet-stigmatiserend beleid dat inwoners versterkt rond de thema’s eten, gewicht en lichaamsbeeld.
- Een doordachte communicatiestijl vormt de basis voor preventie van eetproblemen, eetstoornissen en gewichtsproblemen. Vind tips in de infofiche Praten over eten en gewicht en de toolbox voor mediamakers.
- Cijferpagina rond de gewichtsstatus (BMI, gewichtscurves), risicofactoren en beschermende factoren bij eetproblemen en gewichtsproblemen.
- Ondersteun je scholen bij hun aanpak en beleid ter preventie van eetproblemen en gewichtsproblemen bij kinderen en jongeren.
- Ondersteuningsaanbod voor ouders bij het zorgen voor een kind met een voedingsprobleem, eetprobleem of een eetstoornis.
- Verwijslijn eetproblemen: jouw inwoners en zorgverleners kunnen de verwijslijn contacteren voor adressen van hulpverleners in hun buurt die werken rond eet- en gewichtsproblemen.
- Contacteer Eetexpert voor advies bij beleidswerk, wetenschappelijk onderzoek, zorgorganisatie, communicatie of persvragen.
- In HALT2Diabetes worden personen met een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten opgespoord via een tweestapsmethode en begeleid naar een gezonde leefstijl om dit risico aan te pakken.
- HALT2Diabetes wordt stapsgewijs in Vlaanderen uitgerold. In de HALT2Diabetes-regio’s kan je gratis deelnemen aan ‘Groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing’. In 6 opeenvolgende groepssessies van anderhalf uur ga je, onder begeleiding van een diëtist, praktijkgericht aan de slag met eetgewoonten en leer je hoe gezonder te eten.
- Voor het HALT2Diabetes-project werden verschillende sensibiliserings- en ondersteuningsmaterialen voor professionals ontwikkeld.
- Meer info op www.halt2diabetes.be
Neem zeker een kijkje in de webshop van Gezond Leven: daar vind je heel wat materialen waar je zo mee aan de slag kan.
Op zoek naar acties of projecten rond voeding voor jouw inwoners? Je kan die als lokaal bestuur zelf organiseren, infrastructuur ter beschikking stellen en/of financiële ondersteuning geven. Enkele mogelijkheden:
- De gezondheidsrally is een quizwandeling die je al stappend doorheen de bewegingsdriehoek of voedingsdriehoek gidst.
- Kleurrijk Gezond is een interactieve infosessie die mensen met een migratieachtergrond op een laagdrempelige manier wil motiveren om gezond te eten en voldoende te bewegen. Dit met aandacht voor hun culturele achtergrond.
- Actieve kinderopvang focust op een kwaliteitsvol beleid rond beweging, voeding en minder lang stilzitten binnen de kinderopvang voor schoolgaande kinderen.
- Gezonde kinderdagverblijven ondersteunt kinderdagverblijven en onthaalouders om een voedings- en bewegingsbeleid uit te bouwen in hun opvang.
- Ondersteun sportclubs in jouw gemeente/stad om een gezond voedingsbeleid op te starten. Het doel? Clubleden en supporters stimuleren om gezonder te eten.
- Tijdens Een Week Gezonder nemen we je 7 dagen lang mee op sleeptouw. Samen maken we boodschappenlijstjes, een gezond weekmenu, verrassende gezonde recepten en nog veel meer! We volgen stap per stap de weg naar een gezondere leefstijl. Jij doet toch ook mee? Meer info vind je op www.eenweekgezonder.be.
- Gezond eten en drinken op je event? Ontdek welke gezonde keuzes je kan aanbieden op een evenement en wat de do’s and don’ts zijn om ze te promoten.
- Een Gezonde publieke ruimte: Gezond Leven vzw heeft voor jou de strategieën gebundeld waarin je best investeert.
- Gezond en milieuverantwoord eten en drinken op je evenement? Neem een kijkje op Gezonde Evenementen | Gezond Leven voor tips en info.
Je staat er niet alleen voor. Het Logo uit jouw regio wil je graag helpen bij het uitbouwen van een gezondheidsbeleid en beschikt over tal van materialen en vormingen. Neem contact op met het Logo om te horen wat zij voor het thema voeding kunnen betekenen voor jou.
“Mensen denken bij gezonde eetgewoontes vaak dat het iets is dat ze vooral zelf moeten doen. Maar een lokaal bestuur kan zeker helpen: door van de gezondste keuze de gemakkelijkste keuze te maken.”
Sofie Van Keymeulen, stafmedewerker voeding bij het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw
Zoeken in WegWijzer Lokale gemeenschap
Preventie wat is dat nu juist? En welke organisaties zijn daarin actief? Hoe verklein je gezondheidsongelijkheid? En hoe speel je in op gedragsverandering? Ontdek het nu.