Lokale besturen
VALPREVENTIE
Vaak zijn ouderen zich nog te weinig bewust dat ze valincidenten kunnen voorkomen. Gedachten zoals “ik ben te oud geworden”, “er is niets meer aan te doen” of “vallen overkomt mij niet” houden hen tegen. Zorg mee voor bewustwording en maak werk van valpreventie in jouw gemeente.
Het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen (EVV) biedt heel wat materialen en activiteiten rond valpreventie aan. Je vindt alles terug op deze webpagina. Een greep uit het aanbod:
- flyers en folders rond verschillende valrisicofactoren (bv. over de bezorgdheid om te vallen, medicatie, fysieke activiteit);
- verschillende affiches, placemats, banners, kubustotems en filmpjes over valpreventie;
- checklists, overzichten en algoritmes (bv. voor het opsporen van eventuele afwijkingen van het zicht, onveilige situaties en onveilig gedrag in de thuissituatie of de kamer in het woonzorgcentrum, risicovolle medicatie);
- handleidingen voor uiteenlopende activiteiten, zowel voor in de thuissituatie als (in de buurt van) het woonzorgcentrum (bv. gezondheidswandeling, knelpuntenwandeling, slaap- of valquiz, veiligheidsbingo).
- Valpreventie in een duurzaam beleid integreren? Maak gebruik van de checklist ‘Valpreventie in het beleid’.
- Een gemeentelijk subsidiereglement opstellen voor kleine woningaanpassingen? Klik hier voor meer informatie.
- Neemt jouw gemeente ook elk jaar deel aan de Week van de Valpreventie (WvdV)? Organiseer diverse activiteiten rond valpreventie om ouderen, hun familie, mantelzorgers en alle gezondheidszorg- en welzijnswerkers in jouw gemeente te sensibiliseren, te informeren en te laten samenwerken.
- Wil je als gemeente het Vlaams Otago oefenprogramma aanbieden om het aantal valincidenten bij thuiswonende ouderen te verminderen? Neem contact op met een instructeur uit het Vlaams Otago netwerk.
- Ondersteuning nodig bij vorming en advies, implementatie van valpreventiemaatregelen of het Vlaams Otago oefenprogramma? Zoek experten of instructeurs via het Expertennetwerk Valpreventie.
Je staat er niet alleen voor. Het Logo uit jouw regio wil je graag helpen bij het uitbouwen van een gezondheidsbeleid en beschikt over tal van materialen en vormingen. Neem contact op met het Logo om te horen wat zij voor het thema valpreventie kunnen betekenen voor jou.
“Valpreventie is bij oudere personen vaak geen hot topic. Daarom is het belangrijk om hen altijd op een positieve wijze te benaderen en de nadruk te leggen op een gezond en actief leven.”
Sofie Sevenants, stafmedewerker bij het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen
Zoeken in WegWijzer Lokale gemeenschap
Preventie wat is dat nu juist? En welke organisaties zijn daarin actief? Hoe verklein je gezondheidsongelijkheid? En hoe speel je in op gedragsverandering? Ontdek het nu.