Lokale besturen
ROKEN EN VAPEN
Zet je als gemeente actief in op het thema roken en vapen, dan kan je grote gezondheidswinst bij je burgers boeken. Je kan rokers niet alleen aanmoedigen en motiveren om te stoppen, maar je kan als gemeente ook een nuttige bijdrage leveren aan het voorkomen van roken en meeroken.
Als lokaal bestuur sta je dicht bij de mensen. Risicogroepen, die vaker roken, kunnen in de gemeente gemakkelijker worden bereikt. Maar ook de andere doelgroepen van een lokaal tabaksbeleid – het eigen personeel, de algemene bevolking en allerlei intermediairs – kunnen lokaal worden aangesproken.
Wist je dat een kwaliteitsvol rookbeleid inzet op 3 pijlers? Niet beginnen met roken (tabakspreventie), rookvrije omgevingen en stoppen met roken. Een greep uit het aanbod van materialen, acties en projecten om als gemeente:
jongeren te ondersteunen bij niet beginnen met roken:
- Zet in op Generatie Rookvrij, zo help je er mee voor zorgen dat niet roken in de buurt van kinderen en jongeren steeds meer de norm wordt (zie ook: ‘rookvrije omgevingen’).
- Moedig scholen in je stad of gemeente aan om in te zetten op tabaks- en vapepreventie. Dat kan via bullshitfree.be.
in te zetten op rookvrije omgevingen:
- Meehelpen aan het creëren van een eerste rookvrije generatie van kinderen en jongeren? Als gemeente kan je het initiatief nemen om bepaalde omgevingen die sterk gericht zijn op kinderen/jongeren rookvrij te maken. Neem zeker eens een kijkje op de site van Generatie Rookvrij.
- Passief roken in de thuisomgeving helpen aanpakken? Ondersteun als gemeente de campagne 'Binnen roken is nooit oké'. Maak passiefroken.be bekend bij de gezondheidsprofessionals in jouw gemeente. Op deze website komen ze te weten hoe ze mensen kunnen aanmoedigen om altijd buiten te roken.
- Acties opzetten in bepaalde buurten en dat samen met de buurtbewoners? Stap voor stap naar een meer rookvrije buurt zet je op weg. Je vindt er een stappenplan, ondersteunende tools en inspiratie uit verschillende buurten.
- Maak je evenement rookvrij en geef het goede voorbeeld aan aanwezige kinderen en jongeren. Hoe maak je jouw event rookvrij? Neem een kijkje op Gezonde Evenementen | Gezond Leven
inwoners te ondersteunen bij stoppen met roken:
- Inwoners informeren over stoppen met roken?
- Er zijn 6 rookstopmethoden (tabakoloog, Tabakstop, rookstopmedicatie, huisarts en apotheker, Allen Carr en e-sigaret met nicotine) waarvan onderbouwd is dat ze rokers helpen om te stoppen. Maak deze bekend. Dat kan je doen aan de hand van deze affiche en folder. Gratis aan te vragen bij het Logo in je regio.
- Tabakstop biedt gratis advies en rookstopbegeleiding. Om dit mee bekend te maken kan je materialen bestellen, zoals brochures, rookstopverwijzers, posters, folders voor gezondheidsprofessionals, stickers of kaartjes om in de gemeente te verspreiden.
- (Aanstaande) ouders helpen om te stoppen met roken? Ontdek de materialen van Rookvrije start.
- Een groepscursus ‘stoppen met roken’ begeleid door een tabakoloog organiseren? Hier ontdek je hoe je dit best aanpakt.
- Professionals in verschillende settings (gezondheid, welzijn, werk, lokaal bestuur, vrije tijd) sensibiliseren over de 6 kwaliteitsvolle rookstopmethoden? Dat kan door hen te wijzen op het bestaan van deze tekst die speciaal voor hen werd geschreven, zodat zij de rokers die ze ontmoeten juist kunnen informeren.
- Via Tabakologen.be vind je een tabakoloog in jouw buurt of gemeente die je kan aanspreken voor groepsbegeleiding en/of individuele rookstopbegeleiding.
- Naast Tabakstop, lanceert Stichting tegen Kanker sinds 2021 jaarlijks een nationale rookstopmaand onder de campagnenaam ‘Buddy Deal’. Rokers worden in de maand mei aangemoedigd om te stoppen met roken met de steun van een buddy. Inschrijven om deel te nemen aan de rookstopmaand kan vanaf februari.
- Voor lokale besturen is er een digitale TOOLKIT met affiches, socialmediaposts, artikel stadsmagazine, flyers en promovideo.
Ontdek nog meer informatie over de 3 pijlers van een kwaliteitsvol rookbeleid en concrete tips over de rol van de gemeente op Gezonde Gemeente.
In de webshop van Gezond Leven vind je nog meer nuttige materialen. Ga er zeker eens kijken!
Je staat er niet alleen voor. Het Logo uit jouw regio wil je graag helpen bij het uitbouwen van een gezondheidsbeleid en beschikt over tal van materialen en vormingen. Neem contact op met het Logo om te horen wat zij voor het thema roken en vapen kunnen betekenen voor jou.
“Inzetten op een coherent rookbeleid zorgt ervoor dat gezondheidsverschillen in de lokale samenleving verminderen, want roken is vandaag een zeer belangrijke oorzaak van gezondheidsongelijkheid. Binnen een rookbeleid kunnen 3 pijlers onderscheiden worden: preventie, rookvrije omgevingen en stoppen met roken. Er zijn nog volop uitdagingen voor deze 3, maar als ze goed aangepakt worden, zorgen ze voor gezondheidswinst. Zo weten veel rokers en professionals vandaag niet dat er 6 effectieve manieren van stoppen met roken zijn of dat de e-sigaret voor volwassen rokers minder schadelijk is dan de tabakssigaret.”
Stefaan Hendrickx, senior stafmedewerker tabak bij het Vlaams instituut Gezond Leven vzw
Zoeken in WegWijzer Lokale gemeenschap
Preventie wat is dat nu juist? En welke organisaties zijn daarin actief? Hoe verklein je gezondheidsongelijkheid? En hoe speel je in op gedragsverandering? Ontdek het nu.