Lokale besturen
GEZONDHEID & MILIEU
Ons leefmilieu staat onder druk en dat heeft een invloed op de gezondheid van jong én oud. Werken aan een gezonde leefomgeving binnen jouw gemeente? Dat is inzetten op luchtkwaliteit buiten en binnen, geluidshinder, klimaatverandering en hitte, milieuvervuilende stoffen in bodem en water, ongewenste dieren, groen en natuur.
Op zoek naar ondersteuningsmaterialen, acties en projecten waarmee je als lokaal bestuur aan de slag kan
- Op Gezonde Gemeente vind je tips om een beleid rond gezonde publieke ruimte uit te werken.
- Walkability is de internationale wetenschappelijke voorspeller van beweging, een kompas in de groei naar een gezonde publieke ruimte en een duurzaam ruimtelijk beleid op mensenmaat. De walkabilityscore-tool biedt een kader om vanuit gezondheidsperspectief voor elke buurt inzicht te krijgen in de plannings- en inrichtingsmaatregelen die je het best kan nemen. De tool helpt om buurten aan te duiden waar veranderingen in de publieke ruimte prioritair zijn.
- De Gezondheidscalculator modal shift: met deze tool bereken je de maatschappelijke gezondheidswinst van projecten die mensen aanzetten om te fietsen of te wandelen in plaats van de auto te nemen. Dit kan gaan om de effecten van gerealiseerde projecten, om de vergelijking tussen 2 alternatieve toekomstige projecten, of om het creëren van een draagvlak voor een nieuw project.
- Lokale Gezondheidsindicator Mobiliteit: deze tool is een beleidsinstrument en drukt de gezondheidsimpact van mobiliteit kwantitatief uit en visualiseert deze zodat hij gebruikt kan worden als stimulans voor lokale besturen om maatregelen te nemen rond mobiliteit waarbij gezondheid centraal staat. 4 parameters worden in rekening gebracht: luchtverontreiniging, geluidshinder, verkeersveiligheid en actieve mobiliteit.
- Inspiratiegids risicocommunicatie (en praktijkwijzer): met de inspiratiegids risicocommunicatie willen we handvaten aanreiken voor het aanpakken en uitvoeren van risicocommunicatie over gezondheidsrisico’s ten gevolge van omgevingsfactoren. In deze inspiratiegids worden kort enkele theoretische principes besproken en geïllustreerd door voorbeelden uit de praktijk. De gids heeft voornamelijk als doel om praktische tips en tools aan te reiken voor het opzetten van proactieve (d.w.z. informatievoorziening op eigen initiatief) en reactieve (d.w.z. als respons op vragen of klachten) risicocommunicatie.
- Inspiratiegids participatie en praktijkwijzer: deze inspiratiegids beschrijft hoe je een participatief project rond milieugezondheidskundige thema’s en problemen kan opzetten met verschillende stakeholders. Verschillende manieren om aan participatie te doen worden beschreven aan de hand van een participatiesnoer.
- Beleidsaanbevelingen schoolstraat (en ook samengevat): een schoolstraat kan bijdragen tot een aangenamere leefomgeving en gezondheidswinst bieden voor de schoolkinderen. Daarmee is een schoolstraat, ingebed in een ruimer mobiliteitsplan, één van de mogelijkheden voor lokale besturen om via de publieke ruimte in te zetten op gezondheid.
- Warme dagen: sommige burgers zoals kinderen en ouderen zijn extra kwetsbaar tijdens warme dagen. Sensibiliseer in aanloop van warm weer en zet een warmteactieplan op.
- Gezonde binnenlucht in woonzorgcentra, op school, in de kinderopvang, … Als lokaal bestuur kan je actie ondernemen om de binnenlucht van scholen, woonzorgcentra, kinderopvangen die je zelf uitbaat te verbeteren. En moedig woonzorgcentra, scholen en kinderopvanggelegenheden op het grondgebied van je gemeente aan om ook actie te ondernemen. Lees meer op gezondbinnen.be.
- UV-campagne: er is een gratis toolkit met materiaal om te gebruiken.
- Organiseer je een event buiten en wil je jouw bezoekers beschermen tegen de hitte? Neem een kijkje op Gezonde Evenementen | Gezond Leven voor tips en info.
Je staat er niet alleen voor. Het Logo uit jouw regio wil je graag helpen bij het uitbouwen van een gezondheidsbeleid en beschikt over tal van materialen en vormingen. Neem contact op met het Logo om te horen wat zij voor het thema gezondheid en milieu kunnen betekenen voor jou.
“Hoewel de milieukwaliteit de laatste decennia verbeterd is, hebben milieufactoren nog steeds een aanzienlijke impact op de gezondheid. Het blijft dan ook belangrijk om in te zetten op maatregelen die de gezondheid beschermen, zoals het verder beperken van geluidshinder. Maar ook op maatregelen die gezondheidsbevorderend werken, zoals het stimuleren van beweging door actieve mobiliteit.”
Caroline De Geest, stafmedewerker Gezonde Publieke Ruimte bij het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw
Zoeken in WegWijzer Lokale gemeenschap
Preventie wat is dat nu juist? En welke organisaties zijn daarin actief? Hoe verklein je gezondheidsongelijkheid? En hoe speel je in op gedragsverandering? Ontdek het nu.