Wil je op de hoogte blijven van alle materialen, methodieken en projecten waarmee je op lokaal niveau aan de slag kan om een alcohol- en drugbeleid vorm te geven? Schrijf je dan nu in voor de tweejaarlijkse VAD-nieuwsbrief lokaal beleid.
Het alcohol- en drugbeleid in jouw gemeente (verder) vormgeven? Bekijk dan zeker:
- het draaiboek ‘Omdat iedereen erbij wint. Samen voor een lokaal alcohol- en drugbeleid’. Via dit draaiboek kan je onder meer bij VAD een aanvraag doen om een lokale omgevingsanalyse te laten uitvoeren. Nadien ontvang je een rapport op maat van jouw stad of gemeente.;
- deze video over de 4 pijlers van een alcohol- en drugbeleid;
- dit filmpje over de do’s en don’ts van effectieve alcohol- en drugpreventie;
- de lokale monitor 'alcohol & jongeren' om systematisch na te gaan in welke mate de wetgeving op de verkoop van alcohol aan minderjarigen in jouw gemeente wordt nageleefd door de detailhandel en de horeca.
- Raadpleeg hier nog veel meer materialen voor steden en gemeenten om het alcohol- en drugbeleid te ondersteunen.
- Als gemeente doe je er ook goed aan om een alcohol- en drugbeleid op te stellen voor je medewerkers: een geheel van afspraken, regels, hulp en preventieve maatregelen over alcohol en illegale drugs. De website QADO ondersteunt organisaties bij het opstellen van een beleid.
Informatiematerialen en -campagnes om de inwoners in jouw gemeente te sensibiliseren? Een greep uit het aanbod van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD):
- een infofiche met handvatten voor een lokaal actieplan rond lachgas;
- tips om alcoholproblemen tijdens de dag van de jeugdbeweging of 100-dagen-vieringen te vermijden;
- alle bekendmakingsmaterialen voor de Tournée Minérale-campagne;
- alle bekendmakingsmaterialen voor De Druglijn;
Horeca en (nacht)winkels in jouw gemeente sensibiliseren over alcoholaanbod en –verkoop aan -16-jarigen of -18-jarigen (sterke drank)? Er is heel wat materiaal voorhanden:
- instructievideo’s voor kassapersoneel om op een klantvriendelijke manier de alcoholwetgeving toe te passen;
- Veilig Feesten bundelt tips voor organisatoren van feesten, fuiven en evenementen;
- flyer voor (nacht)winkels over de wetgeving.
Neem een kijkje op de website van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) voor meer informatie, advies, materialen en opleidingen over alcohol en illegale drugs. Je vindt er ook ons aanbod over psychoactieve medicatie, gamen en gokken. De gratis online vormingen over de verschillende middelen, preventie en hulpverlening vind je op het vormingsplatform van VAD.
Voorkom problemen met dronken bezoekers op je event. Neem een kijkje op Gezonde Evenementen | Gezond Leven voor tips en info.
Je staat er niet alleen voor. Voor meer info en coaching bij het uitwerken en implementeren van een lokale alcohol- en drugaanpak kan je beroep doen op het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) en Lokaal Gezondheidsoverleg (Logo) van jouw regio en jouw lokale of intergemeentelijke preventiewerker.
“Heb je er genoeg van om voortdurend brandjes te moeten blussen? Een lokale integrale aanpak van de alcohol- en drugproblematiek biedt houvast voor een langetermijnaanpak op maat van je stad of gemeente.”
David Möbius, stafmedewerker lokaal beleid, VAD

Zoeken in WegWijzer Lokale gemeenschap
Preventie wat is dat nu juist? En welke organisaties zijn daarin actief? Hoe verklein je gezondheidsongelijkheid? En hoe speel je in op gedragsverandering? Ontdek het nu.