Basisonderwijs
MENTAAL WELBEVINDEN
Geluk zit in de kleine dingen. Leerlingen van de basisschool groeien en bloeien beter als ze aandacht hebben voor de bouwblokken van geluk. Een groot voordeel, toch?
Het is belangrijk dat kinderen zich goed voelen, zichzelf kunnen zijn en goed omringd worden. Het motiveert hen en draagt bij aan hun volledige ontwikkeling. Lessen over de geluksdriehoek, aandacht voor talenten en emoties, een warm klasklimaat, vaardigheden ontwikkelen voor het omgaan met moeilijke momenten, rust- en koestermomenten inbouwen, ...
Er is dus heel wat dat je kan doen!
Tips nodig om een beleid rond mentaal welbevinden uit te werken? Neem een kijkje op Gezonde School.
Op zoek naar ondersteuningsmaterialen, acties en projecten waarmee je als basisonderwijs aan de slag kan?
- De website van Geluk in de klas biedt allerlei handvaten, kant-en-klare materialen, tips en informatie aan die helpen om te groeien en bloeien en meer geluk te brengen in de klas.
- Zet je tanden in Happy Snacks: dé toolkit voor lager onderwijs om actief aan de slag te gaan met geluk in de klas. Alle werkvormen van Happy Snacks vind je hier.
- Met het gratis lespakket geluksdriehoek geef je de leerlingen inzicht in de geluksdriehoek, een wetenschappelijk onderbouwd model over wat geluk is én hoe je eraan kan werken.
- Kamishibai vertelplaten - als onderdeel van de les ‘Nootjes van geluk’ - over Pluis, Pluim en Dirk, drie eekhoorntjes die met de hulp van Uil hun moeilijkheden overwinnen. Ontdek hoe zij bouwen aan hun (eekhoorn)geluk.
- Lees antwoorden op de meest gestelde vragen over mentaal welbevinden in de klas.
- Expeditie Geluk is een online spel waarin leerlingen van de lagere school in klasverband werken rond mentaal welbevinden. In een virtuele wereld voeren leerlingen samen met hun leerkracht stimulerende en laagdrempelige opdrachten uit die hen vaardigheden aanleren om te bouwen aan hun geluk.
- Ontdek letterlijk stap voor stap wat mentaal welbevinden is en hoe je eraan kan werken. Trakteer jouw leerlingen op een frisse neus en ludieke, inspirerende doe-opdrachten tijdens een gelukswandeling.
- Ontdek ook het materiaal van andere organisaties, zoals Awel, Joetz, UCLL, Vlaamse Logo’s, …
- Met deze tips geef je doordachte en niet stigmatiserende boodschappen over gewicht en eten aan kinderen. Zo draag je bij aan een positief lichaamsbeeld en evenwichtig eetgedrag.
- Infofiche omgaan met emoties geeft tips aan de omgeving van kinderen over hoe zij hen kunnen ondersteunen bij het hanteren van emoties.
- Infofiche Lief zijn voor jezelf geeft tips aan de omgeving van kinderen en jongeren om hun lichaamsbeeld te helpen versterken.
- Ontdek de materialen van Warme William. Warme William is een initiatief van het Fonds GavoorGeluk. Het zet in op het versterken van de veerkracht en het mentaal welzijn bij kinderen en jongeren van 0 tot 24 jaar.
- Bekijk ook zeker de materialen van Warme Scholen om in te zetten op veerkracht en welbevinden bij zowel leerlingen als leerkrachten.
- Ontdek Sidekick Sam Academy. Het online platform dat leerkrachten informeert, inspireert en connecteert. Met het welzijn van hun leerlingen voorop.
- Ontdek de Conflixers. Conflixers zijn leerlingen die op hun school andere leerlingen ondersteunen waar nodig.
- Sfeer op school is nodig! Want zonder sfeer geen gelukkige leerlingen en zonder gelukkige leerlingen slechte schoolprestaties. Hoe je dit moet doen, ontdek je op sfeeropschool.be.
- Neem zeker een kijkje in de webshop van Gezond Leven: je vindt er tal van kant-en-klare materialen.
- Je kan op de webpagina materialen van Gezond Leven heel wat vinden om de zichtbaarheid en bewustwording rond het thema te vergroten.
Kom ook bij je ziekenfonds meer te weten over dit thema:
Ben je op zoek naar concrete acties of initiatieven rond dit thema? Contacteer dan het Logo in jouw buurt.
"Onze twee motto's? 'Geluk zit in de kleine dingen' en 'jong geleerd is oud gedaan'. Als school kan je écht het verschil maken door in te zetten op een warme school- en klasomgeving waar vaak kleine, verbindende werkvormen worden toegepast, en waar leerlingen nieuwe vaardigheden aanleren én van elkaar kunnen leren."
Eline De Decker, stafmedewerker mentaal welbevinden bij het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw
Zoeken in WegWijzer Onderwijs
Preventie wat is dat nu juist? En welke organisaties zijn daarin actief? Hoe verklein je gezondheidsongelijkheid? En hoe speel je in op gedragsverandering? Ontdek het nu.