Tips nodig om een rookbeleid op school uit te werken? Neem een kijkje op Gezonde School.
Op zoek naar ondersteuningsmaterialen, acties en projecten waarmee je als basisonderwijs aan de slag kan?
Educatie
- In de leerlijn Verslavingspreventie in het onderwijs vind je per leeftijdsgroep terug over welke middelen je het best praat tijdens preventieve lessen, projectdagen, … Je ontdekt er ook welke aanpakken het best werken en welke niet. De leerlijn legt bovendien de link met de eindtermen en geeft inspiratie voor hoe je die kan bereiken.
- Een interactieve vorming organiseren voor ouders, ter preventie van tabak-, alcohol-, ander druggebruik en gamen bij jongeren? Ontdek alle vormingsmaterialen voor de infoavond “Als kleine kinderen groot worden”.
Omgevingsinterventies
- Zorg voor duidelijke signalisatie om het rookvrije schooldomein en de rookvrije perimeterzone rond alle in- en uitgangen zichtbaar te maken. Plaats bijvoorbeeld stickers of signalisatieborden van Generatie Rookvrij bij alle toegangen tot het schooldomein, met een duidelijke verwijzing naar de rookvrije perimeter.
- Laat je inspireren door deze sensibiliseringsactie om de omgeving van basisscholen rookvrij te maken.
Afspraken en regels
Zorg en begeleiding
- Wil je ouders of leerkrachten helpen om te stoppen met roken?
- Er zijn 6 rookstopmethoden (tabakoloog, Tabakstop, rookstopmedicatie, huisarts en apotheker, Allen Carr en e-sigaret met nicotine) waarvan onderbouwd is dat ze rokers helpen om te stoppen. Maak deze bekend. Dat kan je doen aan de hand van deze affiche en folder. Gratis aan te vragen bij het Logo in je regio.
- Informeer hen over Tabakstop. Tabakstop biedt gratis advies en rookstopbegeleiding. Om dit mee bekend te maken, kan je materialen bestellen, zoals brochures, rookstopverwijzers, posters, folders voor gezondheidsprofessionals, stickers of kaartjes om in de school te verspreiden.
Kom ook bij je ziekenfonds meer te weten over dit thema:
Je staat er niet alleen voor. Voor meer info en advies over de preventieve aanpak van roken en vapen, kan je terecht bij het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) van jouw regio, jouw lokale of intergemeentelijke preventiewerker en Gezondheidsmakers.
“Met Generatie Rookvrij streven we naar een rookvrije omgeving, want zien roken, doet roken. Door je schoolomgeving rookvrij te houden, help je om roken minder normaal te maken voor kinderen.”
Magali Robbe, stafmedewerker tabak bij het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw

Zoeken in WegWijzer Onderwijs
Preventie wat is dat nu juist? En welke organisaties zijn daarin actief? Hoe verklein je gezondheidsongelijkheid? En hoe speel je in op gedragsverandering? Ontdek het nu.