Onderwijs
In de kijker: Gezonde School sessie - Meer beweging in je lessen integreren? Kom en ontdek SWEEP!
Jong geleerd is oud gedaan! Dit geldt ook voor een gezonde leefstijl.
Ontdek de sleutel tot een gezondere klas én een gezondere leer- en leefomgeving met de gratis online Gezonde School-sessies! In samenwerking met de preventie-organisaties in Vlaanderen.
Benieuwd? Ontdek op 14 november (10:00- 11:00) hoe je als leerkracht meer beweging in je lessen kan integreren.
De vorige sessies gemist? Herbekijk de opnames
SECUNDAIR ONDERWIJS
Kriebelt het om te werken aan gezondheid in het secundair onderwijs? Fantastisch! Met welke gezondheidsthema's kan je aan de slag? Hoe zorg je voor een ruimer gezondheidsbeleid? En waar en hoe start je daarmee? Je ontdekt het hier.
Wil jij werk maken van een gezondheidsbeleid op school? Mooi zo! Wellicht nemen jullie al heel wat initiatieven waarvan je kan vertrekken.
Enkele aandachtspunten:
Ongeacht aan welk thema je werkt, zijn dit belangrijke zaken om mee te nemen:
- Vertrek steeds vanuit de brede definitie van gezondheid (fysiek, mentaal, sociaal)
- Werk stap voor stap
- Zet in op een mix van strategieën:
- Educatie = alle initiatieven die de school neemt om leerinhouden (kennis, vaardigheden en attitudes) over gezondheid actief aan te brengen. Bv. lessen, klasgesprekken, affiches, theatervoorstelling, gezondheidsdag, …
- Omgevingsinterventies = aanpassingen in de fysieke of sociale schoolomgeving die de gezonde keuze de meest voor de hand liggende keuze maken.
- Afspraken en regels = afspraken of regels in het schoolreglement, informele afspraken, wetgeving
- Zorg en begeleiding = zorg en begeleiding die jullie aanreiken aan leerlingen met (vermoedelijke) gezondheidsproblemen.
- Betrek leerlingen, ouders en schoolteam
Extra pluspunt?
Een extra pluspunt is dat het gezondheidsbeleid kan gelinkt worden aan de onderwijsdoelen, het decreet leerlingenbegeleiding en het referentiekader onderwijskwaliteit. Allemaal erkenningsvoorwaarden voor een school. Het is dus een win-win voor jou als school om gezondheidsthema’s regelmatig op de agenda te plaatsen.
Aan de slag:
Ben je nog op zoek naar informatie over de opbouw van een gezondheidsbeleid? Of over hoe je als lid van een schoolteam niet alleen kan zorgen voor de gezondheid van de leerlingen, maar ook voor de gezondheid van jezelf en andere collega’s? Check Gezondheid op school.
Leermiddelen, tools en campagnes vind je op KlasCement. Je kan er ook netwerken met andere collega’s of informatie vinden over nascholing en professionalisering. Ook bij Klasse vind je heel wat waardevolle artikels.
Ben je op zoek naar hoe ouder- en leerlingenparticipatie binnen het onderwijs worden aangemoedigd en ondersteund? Check dan voor ouderparticipatie de webpagina’s van de verschillende koepels voor ouderverenigingen:
- Koepel van Ouderverenigingen van het Officieel Gesubsidieerd Onderwijs
- GO! ouders
- Vlaamse confederatie van ouders en ouderverenigingen
Op de webpagina van de Vlaamse Scholierenkoepel vind je alle info over leerlingenparticipatie.
De 15 Logo’s (lokaal regionaal gezondheidsoverleg en -organisatie) in Vlaanderen en Brussel ondersteunen en stimuleren regionale en lokale actoren die kunnen bijdragen aan gezond leven in een gezonde omgeving. Of in het geval van scholen: gezonde leerlingen in een gezonde school.
Je kan als school bij het Logo terecht voor materialen en projecten om een gezonde levensstijl te promoten.
De Logo’s doen beroep op de expertise en de methodieken van de Vlaamse partnerorganisaties, zoals het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD), het Vlaams instituut Mondgezondheid Gezonde Mond, het Vlaams Kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen Eetexpert...
Naast een professioneel team vormen ze ook een netwerk van gezondheidspartners die elkaar versterken.
De Vlaamse gezondheidsdoelstellingen bieden de achtergrond van de Logowerking. Alle gegevens van de Logoteams vind je op www.vlaamselogos.be.
Zoeken in WegWijzer Onderwijs
Preventie wat is dat nu juist? En welke organisaties zijn daarin actief? Hoe verklein je gezondheidsongelijkheid? En hoe speel je in op gedragsverandering? Ontdek het nu.