Tips nodig om een bewegingsbeleid en een beleid rond minder lang stilzitten uit te werken? Neem een kijkje op Gezonde School.
Op zoek naar ondersteuningsmaterialen, acties en projecten waarmee je als secundair onderwijs aan de slag kan?
Er is heel wat educatief materiaal voorhanden rond de thema’s lang stilzitten en bewegen:
- Ga aan de slag met de online leerlijn bewegen en minder zitten om snel en eenvoudig leerdoelen, lesmateriaal en bijhorende eindtermen terug te vinden. Of gebruik de interactieve pdf-versie om een aantrekkelijk overzicht te hebben van alle thema’s en leerdoelen.
- Inspiratie om de thema’s lang stilzitten en beweging te integreren in je les vind je in het informatiedossier over (te) lang stilzitten en voldoende bewegen.
- Ontdek alle materialen van de bewegingsdriehoek (afbeeldingen, basisteksten, affiches, folders, placemats, steekkaarten, een e-learning, infographics). Daarnaast zijn er ook brochures over kracht- en stretchoefeningen.
Ontdek een waaier aan tips, inspiratie en materialen om een fysieke en sociale klas- en schoolomgeving te creëren die inzet op minder lang stilzitten en meer beweging:
- Ontdek op deze pagina’s o.a. hoe je de klas, de school en de buurt kan (her)inrichten. En hoe kleine aanpassingen een groot verschil kunnen maken!
- Deze webpagina’s bundelen ook allerlei tips voor een gevarieerd bewegingsaanbod voor, na, tussen en tijdens de lessen. Genoeg keuzemogelijkheden om op maat van jouw school een aanbod met georganiseerde activiteiten te voorzien. Neem ook eens een kijkje bij MOEV.
- Lees meer over het belang van de sociale schoolomgeving om gezonde gewoontes te stimuleren bij de leerlingen – ook op het vlak van minder lang stilzitten en beweging – en ontdek hoe je eraan kan werken
- Ben je op zoek naar inspiratie en tips om de schoolomgeving aan te passen om jongeren tot minder lang stilzitten en meer beweging aan te zetten (bv. via leerlingenparticipatie)? Het informatiedossier voor een beweegvriendelijke school helpt je op weg.
Andere materialen:
- Wil je als klas en school gelijke kansen aanbieden en inclusie garanderen? Meer info over welke ondersteuning de klas en school kan bieden vind je hier en hier.
- SWEEP.be is een platform waarop jongeren aan de hand van enkele korte, luchtige vraagjes kunnen ontdekken wie ze zijn. Daarna krijgen ze een activiteitenaanbod voorgeschoteld dat volledig aansluit bij hun interesses.
- Ook leerkrachten kunnen op SWEEP.be via enkele korte vragen ontdekken hoe ze jongeren in actie kunnen krijgen, hun lessen kunnen upgraden met meer beweging én daarbij ook nog eens hun leerplandoelstellingen kunnen halen.
- Leuk bewegen gaat ook over het vinden van een evenwichtige houding ten opzichte van beweging (met aandacht voor recuperatie en zonder dwang) ter preventie van eet- en gewichtsproblemen.
- Loop zeker ook eens langs in de webshop van Gezond Leven: je vindt er heel wat materialen die in beweging brengen.
Kom ook bij je ziekenfonds meer te weten over dit thema:
Ben je op zoek naar concrete acties of initiatieven rond dit thema? Contacteer dan het Logo in jouw buurt.
"Beweging op school is meer dan alleen sport; het is een investering in de fysieke, mentale en sociale ontwikkeling van jongeren. Door beweging een vaste plek te geven in het onderwijs, leggen we de basis voor een gezonde toekomst."
Dr. Femke De Meester, senior stafmedewerker sedentair gedrag bij het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw

Zoeken in WegWijzer Onderwijs
Preventie wat is dat nu juist? En welke organisaties zijn daarin actief? Hoe verklein je gezondheidsongelijkheid? En hoe speel je in op gedragsverandering? Ontdek het nu.