Lokale besturen

ROKEN EN VAPEN 

Zet je als gemeente actief in op het thema roken en vapen, dan kan je grote gezondheidswinst bij je burgers boeken. Je kan rokers niet alleen aanmoedigen en motiveren om te stoppen, maar je kan als gemeente ook een nuttige bijdrage leveren aan het voorkomen van roken en meeroken. 

Als lokaal bestuur sta je dicht bij de mensen. Risicogroepen, die vaker roken, kunnen in de gemeente gemakkelijker worden bereikt. Maar ook de andere doelgroepen van een lokaal tabaksbeleid – het eigen personeel, de algemene bevolking en allerlei intermediairs – kunnen lokaal worden aangesproken. 

“Inzetten op een coherent rookbeleid zorgt ervoor dat gezondheidsverschillen in de lokale samenleving verminderen, want roken is vandaag een zeer belangrijke oorzaak van gezondheidsongelijkheid. Binnen een rookbeleid kunnen 3 pijlers onderscheiden worden: preventie, rookvrije omgevingen en stoppen met roken. Er zijn nog volop uitdagingen voor deze 3, maar als ze goed aangepakt worden, zorgen ze voor gezondheidswinst. Zo weten veel rokers en professionals vandaag niet dat er 6 effectieve manieren van stoppen met roken zijn of dat de e-sigaret voor volwassen rokers minder schadelijk is dan de tabakssigaret.”  

Stefaan Hendrickx, senior stafmedewerker tabak bij het Vlaams instituut Gezond Leven vzw 

Zoeken in WegWijzer Lokale gemeenschap

Snel naar WegWijzer Lokale gemeenschap
Snel naar meer info

Preventie wat is dat nu juist? En welke organisaties zijn daarin actief? Hoe verklein je gezondheidsongelijkheid? En hoe speel je in op gedragsverandering? Ontdek het nu.